Påskägg dekorerade med kurbits hängande i påskris.

Mysiga påsktips i Dalarna

Påskägg dekorerade med kurbits, strutsfjädrar i buketten med tulpaner och spännande lokalproducerade läckerheter på påskbordet. I Dalarna firas påsken på många sätt och vi har samlat några favoriter vi vill dela med oss av. Så passa på att njuta av vårsolen och alla härliga påskaktiviteter du hittar här!


Ljudet av smältvattnets droppande hörs över hela Dalarna just nu och det forsar ordentligt i bäckarna. På vissa håll börjar tussilago skymta längs med vägrenen och träden knoppar för fullt. Våren är en kort säsong i Dalarna och det är tiden att ta hem påskris, måla ägg och förbereda inför påsken. Här hittar du hur du kan förhöja upplevelsen – på äkta Dalavis.

1. Påskdekorationer med ägg och fjädrar

Hos Sahlins Struts finns både ägg och fjädrar, men i något större storlek än vad många kanske är vana vid. Kerstin Sahlin ser ett stort uppsving i åtgången av just dessa två produkter inför påsken.

– Folk brukar vilja köpa fjädrar inför påsk, en del använder strutsfjädrarna i påskriset och andra kunder kanske använder dem i blombuketter bland tulpanerna, det finns mycket att hitta på! Sedan kan man kittla sin partner med dem om man tycker det är roligt!

Det är också stor efterfrågan på strutsäggen som finns att köpas hos Sahlins.

– Det är många konstnärliga personer som köper ägg och sedan målar dem och ger bort till vänner och bekanta. Det är en populär present och vi har faktiskt en kölista på ägg just nu, berättar Kerstin.

Om du skulle vilja inspireras av Dalarnas allmogekonst så kan det bli riktigt vackert att dekorera äggen med kurbits. Tips tips!

Läs mer om Sahlins Struts.

Två bilder, en på påskliljor och en på ett strutsägg dekorerat med en kyckling.

Två detaljbilder på ägg dekorerade med kurbits.
Att dekorera strutsägg må vara ovanligt, men det blir väldigt vackert! Eller varför inte testa att måla kurbits på äggen?

2. Njut av vårsolen på skidor

Det finns fortfarande en hel del snö kvar i Dalarnas skog och mark, vilket ger ett utmärkt tillfälle att klämma in några sista vinteraktiviteter. Så ställ inte undan längd- eller slalomskidorna riktigt än, för det är nu eller aldrig du kan ta en sista vända i backarna eller i längdspåren innan säsongen är över. Det är svårslaget att skida över skaren, höra fågelkvittret och samtidigt njuta av Dalarnas vackra natur.

Läs mer om alpina upplevelser och längdäventyr.

Skidåkare i färgglada jackor är på väg att ge sig nerför skidbacke.
Påsklovet kan vara det sista tillfället att få njuta av vinteraktiviteter, så passa på!

3. Umgås utomhus i Dalarna

Det är sorgligt men sant att pandemin och coronaviruset påverkar hur vi kan umgås i påsk med medföljande restriktioner. Då har du som befinner dig i Dalarna ändå lite tur i oturen, för naturen finns runt hörnet. Ett tips är att dra nytta av att det faktiskt blivit varmare och lättare att ses utomhus, det kan vara så enkelt som att njuta av en kaffe på närmsta bänk, en ”walk and talk” eller att köpa med lunch från din lokala restaurang. På så viss kan du stötta din lokala företagare och samtidigt låta vinterblek hud få möta solen igen! Tänk dock gärna på att visa hänsyn både till varandra och naturen.

Läs mer om lokala restauranger.

Två kvinnor sitter på brygga och fikar.
Att umgås utomhus kan vara väldigt mysigt och ett sätt att få uppleva Dalarnas natur. Två flugor i en smäll!

4. Lokala läckerheter till påskbordet

I Dalarna finns det många lokala delikatesser som passar utmärkt på påskbordet, allt från ost och sylt till renkött, hårdbröd, senap, godis och spännande dryck. Njut av dalasmakerna på nya kreativa sätt, varför inte testa det där receptet som du inte vågat dig på än eller packa picknick-korgen och laga maten utomhus? 

Läs mer om lokala mataktörer hos Taste of Dalarna.

En kvinna och man sitter utomhus och lagar mat.
Det sägs att mat tillagad utomhus alltid smakar bäst, varför inte testa om det stämmer i påsk?

5. Vårvandra i Dalarna

I de södra delarna av Dalarna så börjar det gå att ta sig ut i skog och mark till fots nu för att uppleva naturens alla vårtecken. Kanske lyckas du få syn på de första blåsipporna eller tussilago? Tänk dock på att det kan fortfarande kan vara halt och lerigt, så ta kläder efter väder och var försiktig. I norr där snön fortfarande ligger tjock kan du ta hjälp av ett par snöskor. Då kan du lyckas nå platser som annars är otillgängliga tills all snö smält bort.

Läs mer om att vandra i Dalarna.

Kvinna tar kort på utsikt i vårvintrigt landskap.
Att vårvandra i Dalarna kan vara helt underbart, men se till att ta det försiktigt då det kan vara halt och snöigt fortfarande.