Historiskt foto på tegelhus vid Badstubacken i Mora.

Mora hyllar sitt industriarv

Nu ska Moras unika industrihistoria uppmärksammas i form av en utställning. ”För att vara en ort av Moras storlek finns här enormt stora varumärken”, säger Anneli Larsson som är kultursekreterare på Mora kommun.


Mora är en småindustristad med många kända företag som Morakniv, FM Mattsson, Mora Armatur och Siljansågen.

– Här finns entreprenörsanda, uppfinningsrikedom och flera världsvarumärken som bidragit till att kommunens övriga industrier överlevt och stärkts. Vår förhoppning är att kunna skapa ett digitalt museum där man kan lära sig om Moras unika industrihistoria. Där ska man hitta arkivbilder, fotografier, berättelser och dokumentationer. Materialet ska också kunna användas i pedagogiska sammanhang, som workshopar i mekanik, berättar Anneli.

Metall och skog

Moras traditionella industrigrenar är metall och skog.

– Det här området kallades tidigare för ”järnbärarland”, eftersom järnhanteringen kan spåras ända tillbaka till vikingatiden. Här finns många arkeologiskt intressanta platser för järnframställning. Moras äldsta industri finns faktiskt kvar – det är det tidigare järnbruket i Siljansfors vars masugn restaurerades för några år sedan.

Under andra halvan av 1800-talet kom skogsindustrin igång.

– Många av sågverken etablerades framför allt under 1890-talets tillväxtboom, då industrin och handeln blomstrade. I Mora har det också funnits många små och specialiserade fabriker, så kallade ”gårdsfabriker”, som inte överlevt till våra dagar. Bland annat fanns det en slipsfabrik i Vika, sådan fakta tycker jag är jätterolig!

Exkursioner och föreläsningar

Utställningen planeras att visas i Vasasalen på kulturhuset mellan 28 augusti och 16 oktober.

– I samband med utställningen arrangerar vi olika aktiviteter. Vi gör en exkursion till Siljansfors där en arkeolog från Dalarnas museum berättar om verksamheten, Karin Wennberg föreläser om Johannisholms glasbruk, en av våra allra tidigaste industrier, och Thomas Eriksson berättar om knivtillverkningen i Mora, tipsar Anneli.

Personalen på Mora Mekaniska år 1872, uppställda framför fabriken.
Personalbild från Mora Mekaniska, tagen 1872.