Dräktklädda kvinnor under Dalarnas Lussibrud.

Följ med på luciakonsert med Dalarnas Lussibrud

När ”Dalarnas Lussibrud – Ett luciatåg i folkton” intar Dalarnas kyrkor i adventstid, väntar en storslagen upplevelse. Följ med på en luciakonsert utöver det vanliga och sveps med av de finstämda sångerna, de maffiga folkdräkterna och en spelglädje som sprakar likt det mest energiska tomtebloss.


Sorlet lägger sig snabbt i Mora kyrka när spelmännen börjar dra sina stråkar över fiolerna. När den inledande ”Lima brudmarsch” börjar spelas och luciaföljet uppenbarar sig i mittgången reser sig publiken vänder sig om. Sången ackompanjeras med ett hänfört sus.

Fram skrider ett spektakulärt luciatåg, så långt från allt vad vita linnen heter. Färgprakten är slående, i de traditionella folkdräkterna som ikväll smyckats ytterligare med pärlor, glitter och band. Den dräktansvariga kvintetten har tolkat de historiska bruddräkterna från Malung, Floda, Mora, Rättvik och Leksand och skapat kreationer som adderar till den finstämda sången.

Lucia, kör och spelmän under Dalarnas Lussibrud i Mora kyrka.

Nya tolkningar av välkända klassiker

”Dalarnas Lussibrud – Ett luciatåg i folkton” ges i fem konserter i lika många dalakyrkor, den 9-10 december 2023. Täpp Lars Andersson, Anna-Karin Jobs Arnberg och Johanna Runbäck står bakom arrangemanget som under en dryg timme låter älskade adventssånger möta Dalarnas rika dräkttradition i ett nyskapande luciatåg.

Även om det är nyskapande är traditionen ständigt närvarande. Klassiska sånger som ”Staffansvisan” och ”Gläns över sjö och strand” framförs i spännande nytolkningar. Eller är det måhända så här de en gång faktiskt lät?

Dagens vitklädda lucia är trots allt en ganska ny företeelse och sångerna som dagens luciatåg sjunger är alla skrivna på 1900-talet. Den gamla luciatraditionen innebar däremot att man klädde sig som ett brudfölje, i de allra finaste kläder man hade för ett bröllop. Den här traditionen kom till Malung och Dalarna på 1800-talet, men hur stark traditionen sedan stått sig har varierat.

Det är alltså här Lussibrud-konserterna vill plocka upp tråden och börja forska i såväl dräkter som musik och traditioner.

Folkdräkter med pärlor under Dalarnas Lussibrud.
Täpp Lars Andersson och Anna-Karin Jobs Arnberg.
Täpp Lars Andersson och Anna-Karin Jobs Arnberg är två av eldsjälarna bakom Dalarnas Lussibrud.

Spelglädje och smittande lekfullhet

Den för konserterna speciellt sammansatta kören sjunger för hjärtans lust och energin lyser ikapp med deras dräkter. Det är proffsigt och finstämt, med full inlevelse. Kyrkorummet och de många levande ljusen gör sitt till för stämningen. Tonerna studsar vackert mot stenväggarna.

Många sånger framförs a capella, andra tillsammans med de nio spelmännen. Ibland tar spelmännen dessutom själva ett steg fram för inlevelserika solon. Det framstår nästan som en lekfull kamp eller drabbning, när de lutar sig fram mot varandra, gnider sina strängar och följer varandras spel som i en välkoordinerad dans. Här personifieras musik- och spelglädjen och efter en ”Polskesvit” är det svårt att hålla tillbaka ett leende. Inlevelsen och lekfullheten smittar.

Det är en väl avvägd mix av sång och musik, av mer lättsmälta sånger och de mer melankoliska som också hör högtiden till. Det syns tårar i flera ögonvrår.

Tiden går fort och även de yngre besökarna verkar hänförda av upplevelsen. De sitter tysta med stora ögon i bänkraderna.

Efteråt vill applåderna inte ta slut och snart slingrar sig en lång kö i altargångenlång – det är många som vill att fotografera dräkterna. Det hörs glada tillrop om ”Vilken succé”, för att inte tala om viskningarna om nästa år. För vi är nog många som hoppas att konserterna med Lussibrud och hennes följe blir en återkommande tradition i decembermörkret.

Folkdräkter med pärlor under Dalarnas Lussibrud.
Folkdräkter med pärlor under Dalarnas Lussibrud.

Om ”Dalarnas Lussibrud – Ett luciatåg i folkton”

  • Fem konserter spelas under december 2023 i Malung, Mora, Siljansnäs, Bjursås och Dala-Floda.
    9/12 14:00 Malungs kyrka
    9/12 19:00 Mora kyrka
    10/12 14:00 Siljansnäs kyrka
    10/12 19:00 Bjursås kyrka
    11/12 19:00 Floda kyrka
     
  • Under konserten framförs visor, psalmer och folkmusik i arrangemang av musikansvariga Maria Åhdel, Maria Sjögren och Grop Mikael Sjögren. Alla arrangemang är nyskrivna för tillfällena.

  • Medverkande bär klädedräkter från Malung, Floda, Mora, Rättvik och Leksand. Dessa är speciellt framtagna av dräktansvariga Täpp Lars Arnesson, Johanna Runbäck, Bogg Kristina Karlsson, Jessica Morell och Anna-Karin Jobs Arnberg.

Boka dina biljetter här