Folk som åker långfärdsskridskor på sjö.

9 vinterpärlor i Dalarna

Det finns mycket att göra i Dalarna, så att välja mellan alla lockande alternativ är inte helt lätt. Här har vi samlat 9 upplevelser, aktiviteter och evenemang som garanterat kommer att göra vinterbesöket i Dalarna extra minnesvärt.


1. Gå på julmarknad. I Dalarna står stora som små julmarknader på programmet varje helg fram till jul, med genuint hantverk, sprakande eldar och värmande glögg. Passa på att njuta av stämningen och samtidigt införskaffa de sista julklapparna.

2. Njut av en vinterkonsert. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många evenemang och konserter som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla jul- och nyårskonserter med Dalasinfoniettan eller den klassiska festivalen Vinterfest är bara några av höjdpunkterna. Tänk på att rådande riktlinjer och rekommendationer kan påverka om och hur evenemang genomförs. Håll dig uppdaterad via respektive arrangör.

3. Skida fram genom vinterlandskapet. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor för längdskidåkning. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. Grövelsjöfjällen är en pärla för turskidåkning, med sina vidsträckta vidder.

Par som åker längdskidor.
I Dalarna startar skidsäsongen redan i oktober och därefter tillkommer fler spår i takt med vinterns och minusgradernas intågande. Det finns många natursköna pärlor att välja mellan.
 

4. Upplev maten och smakerna. Här tänds de vedeldade ugnarna i bagarstugorna tidigt, när tunnbröd och knäckebröd ska förberedas. Ett måste på julbordet! Besök någon av våra lokala mat- och dryckesproducenter som är medlemmar i nätverket Taste of Dalarna och ta del av hantverket på nära håll. Kulinariet i Stora Skedvi är en pärla för matälskaren där det bland annat går att smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör från Skedvi Bröd.

6. Gör en kulturresa. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum.

Tjej som åker långfärdsskridskor.
Långfärdsskridskor på en nyplogad is är en upplevelse utöver det vanliga. Nätverket Skating Dalarna samlar ett antal aktörer och skridskoområden för den som vill ha bästa tänkbara förutsättningar för sin tur.
 

7. Glid fram på isen. Långfärdsskridskor på naturis är utmärkt aktivitet för alla åldrar och ett sätt att uppleva en häftig frihetskänsla. Häng sedan på fikat eller maten, på en strand, en ö eller ett café – och utflykten är säkrad. Medlemmar i nätverket Skating Dalarna arbetar hårt med att ploga banor på flera håll i Dalarna.

8. Fira Lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge, går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. Ett minst sagt unikt firande!

9. Åk hundspann. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång släden och ger sig iväg. Kryp ner bland renfällarna eller utmana dig genom att själv styra hundspannen. En tur med hundspann i den snöiga vildmarken är ett riktigt äventyr.

Hundspannstur i Falun.
Susa fram genom skogen bakom ett gäng glada och ivriga draghundar.
 

Läs mer: Vinter i Dalarna