Dalahäst vid adventsljusstake.

Tips på unika julklappar från Dalarna

Behöver du tips på julklappar? Här har vi alla idéer och förslag du behöver! Det är ju faktiskt fullt möjligt att lägga Dalarna under granen i jul. Det formligen bubblar av nytänkande kreativitet som går att ge bort endera till dig själv eller någon du håller kär. Eller så slår du in en framtida upplevelse i Dalarna, som ett härligt boende för ett kommande dalabesök? Ta del av några av våra favoriter i jul och vinter.


Unik keramik

Låt handtillverkade tallrikar, skålar och muggar lysa upp i vinter. Klassiker från Nittsjö Keramik eller modern design från Mikaela Willers hör till favoriterna. Se till-verkningen på nära håll och köp produkterna på plats. Nittsjö Keramik håller till i byn med samma namn några kilometer utanför Rättvik. Mikaela Willers har verkstad och butik i Vikarbyn.

Tallrikar från Nittsjö Keramik i Rättvik.
Tallrikar från Nittsjö Keramik.

Utemat på Dalum

De portabla stekhällarna från Dalum finns i tre storlekar. Alla av lättviktsmodell, tillverkade i Sverige och kommer med en specialanpassad väska med ett unikt bärsystem som gör kitet extra smidigt att ta med sig ut i vinter. Laga allt från en enklare lunch till en fin gourmetmiddag – eller varför inte dessert? 

Ätbara julklappar

Ge bort något ätbart i julklapp. På Dalarnas matkarta finns en mängd olika spännande och framför allt goda produkter. Knäckebröd från Skedvi Bröd, senap från LissEllas, ostar från Murboannas eller Stora Lunån, tunnbröd från Rättviks Tunnbrödsbageri, chark och delikatesser från Renbiten Deli, Rältagården, Korvfabriken eller Sahlins struts. Björgårdens Syltmakeri och Labys choklad till att stilla sötsuget. Upptäck alla dessa och ännu fler av Dalarnas mathantverkare som ingår i nätverket Taste of Dalarna.

Marmelad, tunnbröd, korv och annat ätbart från Dalarna.
Plocka ihop en korg med blandade godsaker från Dalarna. En garanterat uppskattad gåva!

Tuppstaken från Käck & Hedbys

Designad av Gustaf Ancarkrona i början av 1900-talet och tillverkas sedan dess hos Käck & Hedbys i Leksand – passa på att besöka smedjan och fabriksbutiken på plats. Den uppskattade ljusstaken verkar dessutom stiga i värde ju äldre den blir. En äldre modell visades i tv-pro-grammet Antikrundan och värderades då till hela 50 000 kr.

Dalahästar

Den klassiska dalahästen kommer numera inte enbart i röd modell, utan finns i en mängd olika färger och designer. Det går även att få dalahästar för speciella tillfällen som dop, bröllop och bemärkelsedagar. Om du är nyfiken på hur tillverkningen går till, passa på att besöka Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs. Där går det att följa hela processen, från träbit till färdigmålad häst.

Dalahästar i många olika färger och former, uppställda på en hylla.
Det finns dalahästar i många olika färger och former. Vilken väljer du?

Ylva Skarps formgivning

Ylva Skarps personliga bildspråk och sätt att forma bilder av bokstäver – ibland sirligt och sparsmakat, andra gånger rått och kraftfullt – på allt från tavlor till vardagsföremål triggar obevekligen igång habegäret. Besök hennes studio och butik på Stationsgatan 6 i Leksand och passa samtidigt på att utforska övriga kreativa aktörer på samma plats: keramik- och designstudion Faktoritre, second hand-butiken Secondaire och hantverksbutiken KRÄSEN.

Mörksuggor

Den som har en mörksugga i sitt hem behöver aldrig vara rädd för mörkrets makter, för de äter nämligen mörksuggan upp. Mörksuggan har gamla anor och har talats om i folkmun från flera socknar kring södra Siljan. Många har sett en hastig skymt av henne, oftast utan att veta vad de såg.

Mörksuggor stående på butikshylla.
Mörksuggan äter upp mörka krafter som hotar hemmet, men lika mycket är den en fin inredningsdetalj.

Morakniv

Klassiska knivar från Mora får en given plats på middagsbordet tack vare dessa handtillverkade steak knives. Finns med handtag av exklusiv masurbjörk eller skimrande rödbetsad svensk björk. Om du är i krokarna av Mora i vinter, passa på att besöka deras Morakniv Concept Store på Kyrkogatan i centrum. Det finns även en Morakniv Outlet vid dalahästtillverkningen på Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs.

Värmande från Falu Rödfärg

Tillverkad i 100 procent ull värmer filten från Falu Rödfärg extra gott i vinter. Designen innefattar 21 kulörer – vilket speglar antalet naturliga mineraler i Falu Rödfärg. Finns även som sittunderlag.

Vacker och dalainspirerad hemslöjd

Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Falun eller Dala-Floda.

Handgjorda träslevar från hantverksbutik i Dalarna.
Botanisera bland olika typer av dalatillverkat hantverk i någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker.

Ge bort ett evenemang

Musik, teater, sport, kurser eller något annat spännande? Dalarnas färgstarka traditioner och sprudlande kulturliv gör att det finns en flera olika evenemang att välja mellan. Kika i vårt kalendarium! Självklart är det viktigt att hålla dig uppdaterad om de riktlinjer och rekommendationer som gäller.

Ge bort ett boende

Mysiga stugor, smidiga vandrarhem och bekväma hotell? Boka ett härligt boende för ett framtida dalabesök! Här finns alltifrån mysiga fjällstugor till lyxiga hotell och helt unika boenden du inte hittar någon annanstans. Unna dig en lyxig weekend eller ta sikte på en stuga på någon av alla naturnära campingplatser. Här hittar du alla olika alternativ.

Skogskojan Oddis Öga vid Näsets Marcusgård i Furudal.
Vad sägs om att ge bort en övernattning i den minst sagt unika skogskojan Oddis Öga vid Näsets Marcusgård i Furudal?