Kurbitsmålad julgranskula.

En helg – tre julmarknader i Älvdalen

Det närmar sig jul och därmed högsäsong för julmarknader. I Älvdalen bjuder helgen för första advent på ett minst sagt fullspäckat julschema. Då anordnas inte mindre än tre stämningsfulla julmarknader, alla inom utflyktsvänligt avstånd från varandra. Bara att börja ladda för julmys.


1. Gammeldags julmarknad på Rots Skans

Den traditionsenliga julmarknaden på hembygdsgården Rots Skans har bjuder på julstämning i dagarna två, 26–27 november. Här finns mathantverk, korgmakare, skinn, salvor, inredning, hemstickade vantar, julgranar, smycken och mycket mera. Inomhus hittar du massor av fint hantverk och utomhus kan du köpa julgranar, dansa med tomtarna, träffa tomten och bara gå runt och mysa bland eldar och bodar. Café Slöjdstugan har öppet, fika med varm choklad, glögg och juliga bakverk. Både bagarstugan och smedjan är igång.

Läs mer om julmarknaden på Rots Skans.

Varm dryck serveras vid julmarknaden på Rots Skans i Älvdalen.
Häst och vagn vid julmarknaden på Rots Skans i Älvdalen.

2. Adventsmarknad i Gamla byskolan, Månsta

Samma helg, 26–27 november, kan du besöka den gamla byskolan i Månsta, strax norr om Älvdalen. Fika gott med endera något sött, varmkorv eller testa en traditionell ”kolbotten”, en slags pannkaka av kornmjöl. Brunnsbergstomtar kommer och hälsar på båda dagarna och det finns flera säljare på plats med bland annat hemlagad senap, unika hemgjorda ljus, smycken, tavlor, keramik, stickat och virkat hantverk och mycket mer.

Ljus och ljuslyktor på julmarknaden i Månsta i Älvdalen.

3. Tinyfondens julmarknad, Loka

Ytterligare en Älvdalsby som anordnar julmarknad helgen 26–27 november är Loka, ännu lite längre norrut från Älvdalen. Tinyfondens julmarknad huserar på Risbergsvägen 7 och bjuder in till en liten, mysig julmarknad med saluhall, hantverkare, tomtar i en stämningsfull gårdsmiljö som definitivt ser till att sätta en härlig julstämning.

Mer information finns på ”Loka Jäll loppis” på Facebook.

Julskyltning i Älvdalen.
Avsluta helgen med den traditionsenliga julskyltningen i centrala Älvdalen, som anordnas på söndagen första advent.