Vintervy över Nittsjö Keramiks fabrik.

Luvnissar från Nittsjö Keramik – en populär julklapp

I byn Nittsjö utanför Rättvik finns ett av Sveriges äldsta hantverks­företag. I Nittsjö Keramiks fabrik tillverkas ikonisk dala­keramik och i butiken säljs klassiker av både första och andra sortering. I vinter toppar de karaktäristiska Luvnissarna alla tomte­älskares önske­lista, ett perfekt julklappstips! Så hur ser årets nya modeller ut?


De populära Luvnissarna har tillverkats sedan 1994, då formgivaren Elaine Westh tog fram den första. Sedan dess har drygt 80 olika modeller tillverkats. Varje år ser en till tre nya Luvnissar dagens ljus och sammanlagt tillverkas ungefär 20 000 exemplar om året. Anders Löfgren, VD för Nittsjö Keramik, berättar om arbetet bakom.

Hur ser årets Luvnissar ut?

– I år har vi en Luvnisse med spade och en med ryggsäck. Vi har personal­möten där folk får komma med förslag och så bollar vi idéer. Det kan också vara kunder som kommer med förslag. Vi har faktiskt en lång lista med modeller som vi inte gjort än.

Två röda luvnissar i keramik från Nittsjö
Årets Luvnissar från Nittsjö Keramik.

Finns det någon Luvnisse som är extra populär?

– Totalt har vi 27 modeller i produktion just nu, men Luvnissen som håller i ett hjärta är alltid uppskattad. En av de allra första modellerna finns också kvar i sortimentet, en stående Luvnisse. De äldre har fått ett litet uppsving.

Hur ser det ut med samlarvärdet?

– Luvnissarna är väldigt uppskattade och det är många som samlar. Vissa är svåra att få tag på, med tanke på hur många som har gjorts är det förvånansvärt lite ute på andrahands­marknaden. Folk verkar alltså behålla dem. 

Har du något särskilt minne kopplat till Luvnissarna?

– Ja, en gång måste det ha varit någon som inte riktigt kunde hålla fingrarna i styr på besök i fabriken. Troligen tryckte någon på ugnen så det hände något med bränningen, för dagen efter när vi öppnade var den röda glasyren på alla tomtar blå. Men jag tror att vi sålde allihop som sekunda i vår butik. Någon har också fått stå kvar uppe på ugnen. 

Vad händer annars hos er i vinter?

– Vi har öppet i butiken året om. Tidigare har vi fått göra neddrag i produktionen under vintern, men i år kommer vi att hålla den i gång för det är väldigt stor efterfrågan på keramik. Vi har fått ta in mer folk så det är väldigt positivt. Trots restriktioner var sommaren helt otroligt bra, våra hyllor var i princip tomma. Det är trevliga problem, avslutar Anders med ett skratt.

Dalamönstrade ljusstakar i keramik.

Fakta: Nittsjö Keramik

Ikonisk dalakeramik från ett av Sveriges äldsta hantverks­företag. I butiken kan du botanisera bland de klassiska serviserna som ”Allmoge” och ”Kullsbjörken”, med sina böljande dalaformer och -färger, och Luvnissarna så klart. På hyllorna finns även nyproduktion av klassiska vaser, skålar och blomkrukor från tiden 1890–1950, formgivna av Erik Mornils, Jerk Werkmäster och Thomas Hellström.

Läs mer på Nittsjö Keramiks webbplats.