Barn åker skidor på Kläppen.

Vårskidåkning och härligt familjehäng på Kläppen

Kläppen är den sjätte största skidanläggningen i Sverige och den största familjeägda. Med gondolen som en av bergets juveler har Kläppen blivit ett landmärke för Sälenfjällen. Hit kommer skidfamiljer varje år för att njuta av fartfylld och händelserik skidåkning i fyra väderstreck – utan trängsel och långa liftköer. Ta sikte på riktigt bra vårskidåkning och spendera vinterns soligaste veckor med härliga utförsåk, fartfyllda aktiviteter och event.


Den 26 december 2022 är det fyrtio år sedan Kläppen Ski Resort startade liftarna för första gången. Under de fyrtio åren har mycket hänt, fem pister har blivit 38 och antalet liftar har gått från tre till 21. Nu är det andra generationen Eriksson som driver anläggningen och för Gustav Eriksson, vd på Kläppen, är det av stor vikt att berget aldrig stannar av i utvecklingen. 

– Det som särskiljer Kläppen från många andra skidanläggningar är att anläggningen inte är placerad på ett kalfjäll, utan på ett berg. Det är med varsamhet familjen Eriksson bevarat mycket av den höga granskogen kring pisterna för att skapa en skyddande barriär mot kalla vindar. Pisterna ligger dessutom utplacerade i alla fyra väderstreck, vilket gör det möjligt för alla besökande skidåkare att följa solen under hela skiddagen. 

Slående utsikt från Gondol Sälen

På Kläppen är liftköer sällsynta, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Gondol Sälen har en kapacitet på 2 600 personer i timmen. Fler fördelar med gondolbanan är att den stannar på tre stationer, att alla 51 kabiner har eluppvärmda sittplatser och att varje kabin har en 360-graders vy. 

Strax intill gondolens mellanstation ligger lägenhetshotellet Kurbits med reception, skidskolebokning, butik och restaurang. Om det är boende i stuga som lockar finns ski-in/ski-out-läge i de flesta stugområdena. 

För skidgäster som vill unna sig en matupplevelse erbjuder Kläppens nio restauranger allt från livsnjutarfrukost, energigivande skidåkarluncher, tilltugg och dryck till svängande livemusik samt stilfull kvällsservering med trerättersmeny.

Vy över Kläppenberget och Kläppen Ski Resort.
Gondollift i Kläppen i Sälen.

Färgsprakande teaterföreställningar och magpirrig snowpark

På Kläppen står barnen alltid i fokus och anläggningen är utformad för att motsvara en barnfamiljs önskemål. På plats kommer barnen stifta bekantskap med två riktigt välkända personligheter, trollsyskonen Trolle & Trolla. Förutom att vistas i barnområdet och Trollegården bjuder trollen på flertalet svängiga och lärorika teaterföreställningar där barnen bjuds in att interagera och sjunga med.  

En annan höjdare på Kläppen är de omtalade och prisbelönta parkerna; Kläppen Snowpark, Junior Snowpark och Blue Line. Den förstnämnda är Sveriges bästa och i den arrangeras bland annat Svenska Mästerskapen i snowboard och freeski under vintersäsongen.

Trollen Trolle och Trolla leker med barnen i skidområdet på Kläppen.

Fullmatad vår med många event

Det är alltid något på gång på Kläppen, även utanför pisterna. Inte minst är det full fart under vårvinter och påsk. En helt unik festivalhelg går till exempel av stapeln 31 mars-2 april, när det vankas Ski & Snowboardfestival. Testa nästa års skid- och snowboardmodeller, träffa proffsåkare och häng vid utomhusscenen till tonerna av Hoffmaestro.

Under påsken är det familjen som står i centrum. Njut av vårsolen på Toppstugans uteterrass, hugg in på frasiga våfflor eller spana in alla påskinspirerade aktiviteter. Ett måste är till exempel familjemångkampen Chinese Easter Downhill, den minst sagt populära påsktävlingen. Reglerna är enkla: När starten går springer alla fram till sin utrustning och försöker komma iväg så fort som möjligt och tar sig sedan ned genom banan. Först ner till målet vinner. Tävlingen går av stapeln på Långfredagen och passar hela familjen.

Barn åker skidor i barnområdet på Kläppen.

Snögaranti och varierad längdskidåkning

Kläppen är välkända för sin snökvalitet och har länge varit ledande i sin snögaranti. Till den här vintersäsongen har de byggt ut snösystemet, vilket gör att anläggningen höjer ribban ytterligare och garanterar hela 16 öppna pister och minst 2 kilometer längdspår från säsongsstart till slut.

Just längdspåren är något väl värt att utforska på Kläppen. Det finns fyra spår med totalt 37 kilometer för både skate och klassisk stil. Välj mellan att skida längs med Västerdalälven nere i dalgången, på öppen och snötäckt myrmark eller på toppen av Kläppenberget med slående utsikt.

Läs mer och boka på Kläppens hemsida.

Skidlärare och barn på toppen av Kläppenberget.
Vy över pister på Kläppenberget och Kläppen Ski Resort.