Marit Norin anordnar häxvandringar i Älvdalen.

Häxvandringar och mystik i Älvdalen

Älvdalens djupa skogar och vilda natur har fascinerat människor länge. Mysticism och vidskeplighet har i flera århundraden blandats med ortens folktro och traditioner. Det finns också en mörkare period i Älvdalens historia som i sommar sätts i strålkastarljuset: häxprocesserna.


Marit Norin är född och uppvuxen i Älvdalen och har blivit alltmer intresserad av de häxanklagade som kom härifrån. Hon driver Rockdale Natur- och Kulturupplevelser tillsammans med Torbjörn Zakrisson, som förutom att ta hand om Porfyr- och Hagströmsmuseet även gör olika guidade turer i Älvdalen. En av dessa guidningar fokuserar på häxprocesserna.

– Mellan åren 1668 och 1676 skedde extrema häxförföljelser i vårt land. Falska anklagelser, förhör, tortyr, rättegångar och avrättningar. De hade sin upprinnelse här i Älvdalen och spred sig sedan i Dalarna, vidare ut mot Gästrikland och Ångermanland och längs kusten ner till Stockholm.

Trolldomsprocessernas första avrättningar skedde i Älvdalen 1669.

– Den här tiden var en allvarlig krisperiod i bygden. Både för enskilda individer och för hela lokalsamhället. Det satte spår som vi har svårt att förstå idag.

Häxvandring genom landskapet i Älvdalen, där en guide berättar mer om miljöerna och platserna ni passerar.

Vandringar i de häxanklagades fotspår

Marit är van vid att ge guidade turer, som till exempel vandringar över en slocknad vulkan som finns på orten eller till Nya Porfyrverket. Sedan förra sommaren görs vandringen som fokuserar på häxprocesserna.

– När vi fick kontakt med och lärde känna författaren Annika Andebark, som skrivit boken ”Oväsen i Älvdalen”, började vi diskutera och spåna på idéer om hur man kan lyfta den här delen av historien. Vi kom då på vandringen i de häxanklagades fotspår.

Premiärsommaren 2020 var lyckad.

– Intresset för trolldomsprocesserna är stort och alla turer första sommaren blev fullbokade. Vi har fördelen att allt är utomhus och vi har ett begränsat antal platser, vilket gör det coronaanpassat.

Oväntade släktband

Intresset för ortens historia har bara växt hos Marit och hon tycker om att dela med sig av sin kunskap.

– Fokus för turerna ligger på vad som hände i Älvdalen och hur det sedan spred sig till omkringliggande socknar. Vi försöker besvara frågorna vad som hände och hur det faktiskt kunde hända. För att förstå helheten kring trolldomsprocesserna förflyttar vi oss mellan 1200-talet och nutid.

Inför sommarens vandringar har Marit dessutom gjort extra personlig research.

– Det känns spännande att kunna lägga till en extra ”dimension” i år. Under vintern har jag gjort en hel del släktforskning och det har visat sig att jag har kopplingar till flera anklagade och dömda.

Mer information om turer, tider och bokning: Vandring i de häxanklagades fotspår.

Häxvandring i Älvdalen.