Toppen av berget Städjan i Idre.

Häftiga äventyrslopp – 10 utmaningar utöver det vanliga

Vad sägs om ett riktigt rejält äventyr? Annorlunda lopp som utmanar både kropp och knopp har en speciell dragningskraft. Det kommer att vara jobbigt, pannbenet behövs och musklerna kommer att skrika. Det är förstås också en del av charmen – tillsammans med det faktum att äventyrsloppen ofta går i magiska omgivningar, ut på fjäll, upp på bergstoppar och genom djupa skogar. I varje fall om loppen går i Dalarna. Här har vi samlat tio häftiga äventyrslopp.


1. Uka Pain

”Uka pain” är Älvdalska och betyder “vilket slit”, vilket också säger något om vad du kan förvänta dig i det 50 km långa loppet med sina 1 500 höjdmeter. Allt startade som ett MTB-lopp för ett antal år sen, men cyklingen övergick snart till ett rent löplopp. I grunden finns banan som förutom längd och höjdmeter bjuder på magiska omgivningar i Älvdalens helt unika och utmanande terräng. Längs vägen tar du dig till Älvdalens tre högsta toppar Hykjeberg, Skärklitt och Väsaberget med sina hänförande och vida vyer. Efter ett varv på Uka Pain-banan kommer du snabbt bli varse “vilket slit” det är att ta sig runt. Men njut av upplevelsen och njut ännu lite mer efter målgången vid Hotell Älvdalen över avklarad prestation.

Den som inte tycker att Uka pains 50 km och 1500 höjdmeter är utmaning nog kan istället ta sikte på Welest from pains (”Tack och lov att vi får pina oss”, 100 km och 3 000 höjdmeter) eller varför inte It nod joll (”Inte något trams”, 169 km och 4 700 höjdmeter).

Läs mer på Uka Pains hemsida.

Löpare i skogen i Älvdalen under loppet Uka Pain och medalj med text Uka Pain.

 

2. Idre Fjällmaraton

Under Idre Fjällmaraton får du verkligen utmana dina mentala och fysiska gränser och uppleva känslan av att vara oslagbar. Att springa på fjället ger en känsla av frihet och närvaro som är svår att få någon annanstans, så du kan säkerligen räkna med ett av ditt livs mest levande upplevelser.

Välj mellan tre distanser: 12 km, 28 km och 45 km. Den senare distansen tar dig upp på tre fjäll, bland annat det karaktäristiska och maffiga berget Städjan och totalt samlar du på dig 1 400 höjdmeter. Oberoende hur långt du springer får du uppleva de häftiga fjällmiljöerna, som bjuder på såväl vackra vyer som utmanande terräng. Banan går längs stigar som kräver att du är aktiv i fötterna, parerar stenar och rötter. För att inte tala om ett antal utmanande höjdmeter som ska avklaras innan du kan korsa mållinjen mitt på torget vid Idre Fjäll.

Läs mer på Idre Fjällmaratons hemsida.

Trailrunning Idre

 

3. Ultravasan

I Ultravasan 90 tar du dig den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora till fots. Här väntar 90 kilometer löpning på tekniska stigar, preparerade spår och grusvägar. Upplev den magiska starten i gryningen, soluppgången på myrarna vid Smågan och ta dig sedan via de klassiska Vasaloppskontrollerna mot den hägrande målportalen i Mora. Löp genom tallskogar, förbi porlande vattendrag och pittoreska fäbodmiljöer. Du har 15 timmar på dig att nå målet.

Det går även att springa Ultravasan 45 km, Trailvasan 30 km eller Trailvasan 10 km under Vasaloppets sommarvecka.

Läs mer om Ultravasan på Vasaloppets hemsida.

Löpare springer på vägen vid Smågan i Ultravasan.

 

4. Stora Stöten Run

Här pratar vi terränglöpning mitt i Världsarvet Falun. Med andra ord väntar en världsunik löpupplevelse, där loppet dessutom kan skryta med att banorna till stor del är formade av mänsklig kraft. Vattnet har alltid varit viktigt för Falu Gruva. Stigar, vägar, sjöar, dammar, kanaler och diken har genom århundradena grävts fram. Utefter banan du att springa förbi medeltida hyttplatser, vackra bergsmansgårdar, dammar och dammhus i magisk natur. Som om loppet tar dig tillbaka flera hundra år i tiden.

Stora Stöten, som namngivit loppet, är namnet på det dagbrott – den stora grop – som blev resultatet av det största raset någonsin i svensk gruvhistoria. Vid midsommar 1687 började det nämligen låta olycksbådande i Falu Gruva och snart störtade de tidigare dagbrotten samman och bildade vad som sedan dess kallas Stora Stöten.

Start och mål finns i förstklassig världsarvsmiljö vid Falu Gruva. Välj mellan distanserna 6 km, 14 km eller 22 km.

Läs mer på Stora Stöten Runs hemsida.

Dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva i Världsarvet Falun.

 

5. Älvdalen Backyard Ultra

Älvdalen Backyard Ultra går på en 6,7 km lång rundbana med start varje hel timme. Samtliga löpare startar gemensamt kl 10 och alla som hunnit runt banan startar igen (om man vill och orkar) för nästa varv kl 11, sen kl 12 och så vidare. Den som inte tar sig runt till nästa start är ute ur loppet. Så fortsätter det sedan tills bara en deltagare återstår. Därmed är vinnare korad och tävlingen avslutas.

Den här typen av backyardlopp har blivit omåttligt populära på senare år och det gäller ofta att hänga på låset när anmälan öppnar för att hinna säkra sin startplats.

Läs mer om Älvdalen Backyard Ultra hos Sweden Runners.

6. Fjällmaraton Sälen

Vare sig du är motionär eller elit är Fjällmaraton Sälen trailäventyret för dig som gillar upplevelser, löpning och vacker natur. Du väljer mellan tre olika distanser: 42 km, 21 km eller 10 km. Ta dig fram längs fjällstigar, leder, spänger och vägar. Hela 90 procent av loppet går på fjällstig, så naturen kommer att bjuda på utmaningar i form av såväl terräng som höjdmeter på vägen mot målet på Experiumtorget i Lindvallen.

Vill du ha en extra häftig upplevelse tar du sikte på ”Fjällnatten”, som likt namnet antyder är ett lopp som går av stapeln under dygnets mörkare timmar. För yngre springsugna finns Barnens Fjällmaraton.

Läs mer på Fjällmaraton Sälens hemsida.

Två löpare på fjället under Fjällmaraton Sälen

 

7. Sportkullan Adventure Race

Se fram emot en upplevelse och en utmaning utöver det vanliga i loppet som är en härlig mix av pannben och livsglädje, där svetten lackar och blandas med utmattningstårar. I tremannalag peppar ni tre tjejer varandra genom vindlande äventyr i de djupa Älvdalsskogarna.

Banan hålls hemlig till dagen innan start och under loppets tar ni er sedan framåt på olika sätt: mountainbike, löpning och luftmadrasspaddling. Längs vägen ska ni passera ett antal checkpoints, vilket kräver konstant navigering med karta och kompass. Allt sker på varierande underlag och terräng, plus att det också utlovas ett antal överraskande utmaningar och tankenötter längs banan.

Läs mer på Sportkullan Adventure Race hemsida.

Kvinnor samlade vid starten för Sportkullan Adventure Race i Älvdalen.

 

8. Ljusbodarna Fäbodtrail

Ljusbodarna är en av Leksands största fäbodar och en återkommande junitradition är det populära loppet Ljusbodarna Fäbodtrail. Här springer du på gamla vältrampade fäbodstigar, över stock, sten och myrar. Fast lika ofta verkar det vara genom myrar, då många löpare är mer eller mindre blöta om fötterna vid målgång. Välj om du vill springa 8 eller 15 km och gör dig redo för vackra vyer och härliga höjdmeter.

Läs mer om loppet på Ljusbodarna Fäbodtrails Facebook-sida.

9. Challenge Vansbro

Challenge Vansbro, tidigare Vansbro Triathlon, går av stapeln i samma veva som simfesten Vansbrosimningen. Fast den som tar sig an just den här utmaningen adderar löpning och cykling till simningen och det bjuds på en tre dagar lång triathlonfest med lopp i olika distanser.

Förutom klassisk medeldistans, som har både SM-status och motionsklasser, finns sprintdistans och ett speciellt lopp för barn. Den som är nyfiken på att testa triathlon tar sig an ”Tryathlon”, med 350 m simning, 7 km cykling och 2,5 km löpning.

Arrangörerna beskriver det som ”Sveriges trevligaste triathlon” och ambitionen har alltid varit att såväl deltagare som publik ska få en härlig upplevelse där gemenskap, värme och glädje går före prestation.

Läs mer om Challenge Vansbro på Vansbrosimningens hemsida.

Två glada simmare i vattnet under Vansbrosimningen.

 

10. Järv Äventyr Sälen

Järv Äventyr är en lagtävling där upplevelser och glädje är grundbulten. I Sälen spänner äventyren över två aktiva dagar, där ni till fots tar er fram över fjällstigar, genom skogar och upp på bergstoppar. Den klass ni anmäler er i avgör hur långa och hur utmanande varje dagsetapp är. Det finns något för alla åldrar, så både barnfamiljen och kompisgänget kan hitta en passande nivå.

Tillsammans löser ni i laget olika lösa kluriga uppdrag och ska hitta gömda skattkistor. Terrängen längs banan är varierad och från navet i Lindvallen tar ni er ut i omgivningarna i olika riktningar. Därmed kommer ni att få uppleva det mesta och bästa av Sälenfjällen på stigar som är tämligen lättsprungna, även om det på några ställen finns trixiga utmaningar.

Läs mer på Järv Äventyrs hemsida.

Två barn med nummerlappar cyklar i skogen under Järv Äventyr.