Röd bil på burnoutshow under Älvdalens Musik och Motorfestival.

Folkfest under Älvdalens Musik & Motorfestival

Det vankas folkfest i Älvdalen när den klassiska Musik & Motorfestivalen lockar tiotusentals besökare till den lilla byn med det stora motorintresset. Vecka 32 har i snart 20 år varit sommarens absoluta höjdpunkt och efter tre års pandemiuppehåll är det äntligen dags igen – och suget är större än någonsin.


Äntligen är festivalen tillbaka! Hur känns det?

– Jätteroligt och positivt. Efter att ha annonserat och förberett två år i rad så ser det nu ut som att vi verkligen kan köra vidare igen helgen vecka 32 som vanligt! Detta är vårt 19:e event sedan starten år 2002, säger Torbjörn Wallin, arrangör och en av de mest drivande eldsjälarna under festivalen.  

Några nyheter i år?

– Under Musik- och Motorhelgen är det ofta nya events – varje timme under alla vakna timmar. Dessutom går varje enskilt event igenom en ständig utveckling och förädling. Våra ”stjärnor” och största dragplåster är så klart alla nya häftiga fordon. Under pandemin har mängder av nya fordon byggts och utvecklats både inom skoter, MC, bilar och dragracing. Det kommer mängder av nya fantastiska byggen till Älvdalen med besökare från stor del av norra Europa. Det enskilt största eventet är Wheels Nats på Älvdalens flygfält och där är det i år bland annat ny underhållning, ny 50-tals modevisning, ny flyguppvisning, flertalet nya deltagare vid burnoutshowen och ny matförsäljare.

Några programpunkter som sticker ut extra?

– Det finns något för de flesta smakinriktningar. Allt ifrån ett omfattande program för barnen till de enskilt största eventen, som Hotellets nöjesområde, Skotereventet, dragracingen och slutligen det allra största: Wheels Nats Älvdalen!  

Vad finns det att se och göra för barnfamiljen?

– Mängder av familjeaktiviteter! Vi har till exempel tivoli och marknad, barnkalaset, lådbilsrejset, biokvällar och ett eget barnprogram med aktiviteter vid Wheels Nats.

Fält fyllt med bilar under Älvdalens Musik och motorfestival.
Folkfest, tiotusentalsbesökare och framför allt väldigt många fordon intar Älvdalen under helgen vecka 32.

Vad kan man förvänta sig som besökare?

– En riktig familjefest för stora motorentusiaster i ett fullsatt Älvdalen. Denna lilla välkomnande by som normalt har ca 3000 invånare samlar den här augustihelgen tiotusentals tillresta besökare från en rad länder! Och så klart många hundratals fantastiska motorfordon!

Hur kommer det sig att en sådan här festival har så stark förankring i just Älvdalen?

– Det är hela byns event. Ett 70-tal engagerade företag, ett tiotal föreningar och närmare 500 funktionärer som lockar ca 20 000 besökare till lilla Älvdalen en lördagskväll. Detta plus ett stort historiskt motorintresse i hela bygden gör att året indelas i tiden efter och före ”Musik och Motor”.

Hur är intresset på förhand?

– Människor bokar som vanligt boende många mil utanför från Älvdalen. Åtskilliga ”bilbyggarstjärnor” bokar in sig med nya bilbyggen. Trafiken på festivalens Facebooksida är större än någonsin. Efter tre års paus är det helt klart är det ett extra stort intresse för festivalen nu.

Läs mer om festivalen och ta del av programmet på Älvdalens Musik & Motor på Facebook.

Flygplan i luften under Älvdalens Musik och motorfestival.
Det händer mycket både på marken och i luften under Älvdalens Musik och Motorfestival.