Stor grupp människor i äldre kläder framför ett äldre hus.

Forköraren Kika Nylund vill bevara forbondekulturen

Kika Nylund är aktiv i Dalarna Femund Forkörar­förening, som varje år reser med häst och släde från Dalarna till norska Röros. Resan går längs gamla färd­vägar, med dåtidens utrust­ning och i tids­enliga kläder. Allt i syfte att bevara forbonde­kulturen i Norden.


Vad är egentligen en forkörare? 

– Förr i tiden fanns inte så många vägar härom­kring, så då körde man varor på vintern när det gick bättre att ta sig fram på myrar och isar med häst och släde. For­körarna var de som körde de så kallade fororna mellan Sverige och Norge, de var som nutidens lastbils­chaufförer. Röros med sin marknad var ett viktigt nav på norska sidan, så det är därför det är målet för vår årliga resa idag.

Berätta mer om den årliga resan!

– Vi kör till Röros marknad varje år. Målet är att vi anländer till invig­ningen näst sista tisdagen i februari. För oss i föreningen är det otroligt viktigt att göra resan så tids­enligt som möjligt. Vi planerar tidigt var turen skall gå och ordnar över­natt­ningar i skogs­kojor, bystugor eller under bar himmel. När vi kommer körande in i en by brukar många intres­serade välkomna oss. 

Kvinnor i äldre kläder framför en häst och släde.
Kika Nylund, längst till vänster, i Älvdalen är aktiv i föreningen som verkar för att bevara och utveckla forbondekulturen i Norden. Foto: Dalarna Femund Forkörarförenings bildarkiv.

Du har varit med ända från starten och den första resan. Hur gick tankarna där i början? 

– Första gången, 1997, förstod jag inte riktigt vad det handlade om och dök upp i skoter­overall och kängor. Det året startade vi i Grövelsjön och det var 42 minus på morgonen. Det var en minst sagt kylig start! Men vi tog oss till Röros. När jag sen visste vad det handlade om åter­kom jag året därpå med egen häst och släde. Så har det fortsatt genom åren och livet med häst och for­körning betyder mycket. Inte bara för mig utan för oss alla i föreningen. Det binder oss samman, oavsett ålder, yrke, kön och nationalitet.

Inga fler skoteroveraller?

– Nej, vi har tidsenliga kläder på oss och idag är det ingen som åker i skoter­overall och dunjacka. Vi har forskat mycket kring till exempel kläder, musik och tradi­tioner. Vi har oftast musiker som följer med på turen, de är drängar på dagtid och har vi spelning i någon bystuga får de spela på kvällen. För oss är det även viktigt att vi äter den mat som är tradi­tionell och typisk för bygden där vi över­nattar. Och tids­enlig, så inga pizzor. 

Vad betyder forkörningen för dig?

– Den är en paus från ekorr­hjulet. Jag fyller på batterierna med kärlek från både djur och vänner. Hästarna är fantas­tiska. Jag har kört med min Pluring i många år och gråter ofta av lycka över att han är så fantastisk. Det är också det som är grejen. Att vi har tränat och kämpat till­sammans, han och jag, mot ett mål. Han tycker det är lika roligt som jag att få åka på tur med sina kompisar. 

Går det att beskriva känslan och stämningen?

– Vi forkörare är vänner för livet och vi delar något unikt. Under foran måste man bara sänka tempot och det enda målet för dagen är att ta sig fram – och att alla ska komma fram. Så man måste rätta sig efter den sista hästen, alla måste hjälpa till vid problem och alla delar med sig av sina erfaren­heter. Det finns oftast ingen mobil­täckning, utan man får bara vara. Vi är som en stor familj. 

Stor grupp med människor i äldre kläder, framför ett äldre trähus.
Ett av stoppen längs vägen mot Norge är på Hålla, en gård som ligger strax innan Röros. Foto: Dalarna Femund Forkörarförenings bildarkiv.

Om Dalarna Femund

Dalarna Femund Forkörarförening är en svensk-norsk forbonde­förening, vars syfte är att bevara och utveckla forbonde­kulturen i Norden. I februari varje år genom­förs en resa mellan Dalarna och Röros i Norge. Den längsta resan föreningen har gjort tog tre veckor och gick mellan Falun och Röros. Resan går längs gamla färd­vägar, med häst och släde, enligt gamla traditioner. 

Föreningen äger även Lomviksgården, en stor gård i Flötningen nära gränsen till Norge. Där har de sommar­tid öppet med bland annat servering, djur på gården, museum, guidade visningar med mera. 

Läs mer på dalarnafemund.com.