En nostalgisk båtresa tillbaka till 50-talet

En nostalgisk båtresa tillbaka till 50-talet

Strömsholms kanal sträcker sig från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder. En gång i tiden var det en viktig farled för järn och timmer. I dag handlar det mer om turism och sevärdheter. I Smedjebacken finns Håkan Jansson och Föreningen Barkens Ångbåtar. Varje sommar arrangerar de Nostalgituren med ångbåten Å/F Runn, där besökaren tas med på en tidsresa till svunna tider med både båttur och rälsbuss.


Vad är Nostalgituren?

– Det är en ångbåtsresa med Å/F Runn som utgår från hamnen i Smedjebacken. Därefter åker över sjön Barken, vidare genom sex slussar till Ängelsberg. Att åka ångbåt och se slussningar tycker alla är roligt, sedan är det en naturupplevelse. Det är väldigt fint i norra Barken, som en liten skärgård med väldigt många öar. På hemvägen blir det först rälsbuss till Kärrgruvan och därefter gammaldags Volvo landsvägsbuss tillbaka till Smedjebacken, berättar Håkan Jansson.

Hur kom det sig att ni började med ångbåtsturerna?

– För fem-sex år sedan fick vi tag på båten och föreningen har sedan restaurerat den till bra skick för att bedriva passagerartrafik på. Det ena gav nog det andra och idén växte fram, med ångbåten, rälsbuss och gammal landsvägsbuss från 50-talet.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Det är en succé! Folk börjar ringa efter jul och frågar när vi ska släppa nya biljetter och turerna blir snabbt fullbokade. Jag tror att det intressanta ligger i konceptet med nostalgin, det blir som en resa tillbaka till hur det var förra i tiden, för 50 år sedan. Många av våra äldre passagerare kommer själva ihåg hur det är att åka rälsbuss och landsvägsbussarna. Det är en lång dag, men de allra flesta tycker det är otroligt intressant.

Vad har ni på gång framöver?

– Vi ska eventuellt renovera upp ytterligare ett ångfartyg. Förutom Nostalgiturerna har vi också Ångans dag i augusti. Då visar vi ångbåtar och ånglok i hamnen i Smedjebacken. Vi har till exempel ett litet industriånglok som vi kör på i hamnen under dagen, med arrangemang runt omkring. Allt lever på ånga brukar vi säga.

 

Nostalgituren görs vid totalt åtta tillfällen under juni, juli och augusti.
Läs mer och boka:
Nostalgituren med Å/F Runn

Naturlig retreat för både kropp och själ i dalaidyll

Naturlig retreat för både kropp och själ i dalaidyll

Godsaker från skogens skafferi, stilla stunder med fågelkvitter istället för telefonens plingande och skön, djup sömn i total tystnad. En resa till Smens Experience Retreat i Fornby utanför Avesta är mer än bara en resa till Dalarna – det är en resa i ditt inre. Resan till dalaidyllen börjar dock utomlands. Ena halvan av ägardoun, Annah Lundgren, bodde i Sverige tills hon var 14 år. Efter många år utomlands landade hon i London där hon så småningom träffade sin partner Alex.  Där bodde de i tio år och arbetade i fastighets- och finansbranschen, men när de fick sina två söner bestämde de sig för att flytta ifrån storstaden. De ville ha mer tid för familjen och kunna ge sina barn en lugnare uppväxt närmare naturen. Idag delar de med sig av sin naturnära, rofyllda livsstil till gäster från hela världen. Annah och Alex driver Smens Experience Retreat, ett gårdshotell med holistisk, hälsosam syn på kropp och själ. Vägen dit var dock lång – de fick leta länge efter den perfekta platsen och hann titta på över 30 gårdar innan de hittade rätt. – Vi ville bo nära skogen där vi kunde njuta av årstiderna. Åka skidor på vintern, plocka svamp i skogen på hösten och bada i sjön på sommaren. Samtidigt ville vi bo relativt nära Arlanda, då vi båda har våra familjer utomlands, berättar Annah. I Fornby hittade de vad de sökte: närheten till naturen och det lugna livet. Det är också det som många av deras gäster kommer för att finna. Fornby ligger utanför Horndal i Avesta kommun. Byn består av kulturmark och jordbruk som håller det vackra landskapet öppet. Här finns rödmålade hus, bystuga och en hjälpsam, trevlig stämning bland byborna. Familjens gård består av två hus, ett som de själv bor i – ”den gröna villan” som de kallar det – och en gårdsvilla från sent 1800-tal som verksamheten för tillfället huserar i. På Smens Experience Retreat kan gästerna njuta av semester med särskilt fokus på återhämtning och avslappning i harmoni med naturen. Ett populärt program är Digital detox retreat där de får meditera, yoga, vandra i skogen varvat med att bada i vedeldad tunna ute på fältet och äta ekologisk mat – allt i totalt offlineläge såklart. – Vi hjälper bland annat dem som vill ”bara vara” ett par dagar. Det finns väldigt mycket forskning som talar för att man mår bra av att koppla bort och koppla ifrån, något som är viktigt för själen, säger Annah och fortsätter: – Ett par sa till och med att de blev snällare mot varandra efter att de hade varit hos oss! Inom kort kommer Annah och Alex utöka verksamheten i form av en nybyggd lada med 7-9 rum. De få rummen är till för att varje gäst ska hitta lugnet och få den servicen som passar just dem. Verksamheten i ladan kommer fokusera på naturnära prehabilitering och rehabilitering. – Vi vill att folk ska komma ut i naturen, motionera, rida på våra fantastiska hästar, få ordentligt med sömn och äta god mat hos oss. När kroppen rör sig får sinnet ro, tror vi. Intresset för holistisk hälsa, där både kropp och själ får vård och omsorg i balans, har ökat och skapar trender världen över. Allt fler spaanläggningar i metropoler som New York och London erbjuder lyxiga behandlingar med namn som ”oxygen therapy” och ”light therapy”. Annah kommenterar: – Det är nästan som att de försöker härma naturen. Deras behandlingar kan vara att man sitter i ett jättevarmt rum och sen badar i jättekallt vatten. Det är ju precis det vi redan gör i Skandinavien – bastar och doppar oss i sjön, bara att vi kallar det för vad det faktiskt är. Vi försöker även öppna upp rummen mot det fria för att ta vara på så mycket dagsljus som möjligt – det är vår variant av ”light therapy”.  

Torrlids levande fäbod

Prova på fäbodlivet i norra Dalarna

Klappa djuren och njut av stillheten på en fäbod i sommar. Under sommaren flyttar en del jordbrukare i Dalarna sina djur till fäboden. Där får korna ströva fritt i skogen om dagarna. Som besökare på fäboden ges du möjlighet att få en inblick i driften, njuta av kokkaffe och handla med dig fäbodprodukter som smör och ost. En garanterad minnesvärd upplevelse. Håltby och Okbodarna fäbod Ca 7 km ifrån Älvdalen mot Evertsberg ligger Håltby fäbod. Den drivs av Bertil och Baqer och här finns fjällkor, rödkullor, jakar, getter och får. Lilla Fäbodbutiken i Håltby fäbod erbjuder spännande hantverk och böcker om fäbodlivet och den samiska kulturen. Det går bra att skräddarsy sin egen upplevelse med fika, middag, fäbodkurser. Övernatta och följ med på morgonen när man löser djuren och sen njuter av en fäbodfrukost. Logi erbjuds både i Älvdalen, Venjan och Rättvik. För bete flyttas djuren mellan Håltby och Okbodarna så inför besök kontakta Bertil eller Baqer. Läs mer: Håltby fäbod Torrlids levande fäbod Välkommen till familjen Halvardssons fäbod! Här på Torrlids fäbod, nära byn Klitten utanför Älvdalen, får du ta del av fäbodens levande historia, hälsa på djuren, smaka på tunnbröd med egenproducerat smör, messmör och ost eller bara njuta av fridfullheten, de unika dofterna och den vackra miljön. Torrlids fäbod har haft en obruten drift sedan 1600-talet då den för första gången nämns i skrift. Precis som man alltid har gjort på fäbodar tar de tillvara på mjölken från korna och tillverkar fäbodprodukter. Unika kunskaper har förts vidare från generation till generation. Familjen Halvardsson bor på fäboden hela sommaren tillsammans med djuren. Under juli månad är det öppet Läs mer: Torrlids levande fäbod

Rättviks tunnbröd

En matresa runt Siljan #1: Pölsabod, nybakat tunnbröd och hockeybulle

Det finns många smakrika besöksmål runt Siljan – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med tre smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt i Siljansbygden. Upptäck hemgjord korv, tunnbröden tuttul och kavelbulle och avsluta med hembakade caféklassiker. Starta turen i byn Rälta, 1,5 mil söder om Leksand. Här ligger Rältagården, där familjen Magnusson driver ekologiskt lantbruk. Gör ett besök i deras ”pölsabod” med lokalproducerade kött- och charkprodukter och botanisera bland en uppsjö delikatesser. Här finns till exempel Hans olika sorters dalakorvar, leksandsskinka och farfarskorv. På gården styckar och förädlar de alla produkter själva och gårdens chark och rökeri går bokstavligt talat varmt för att fylla gårdsbutiken med läckerheter. Ta sedan sikte på Rättvik. Åk genom de natursköna om givningarna utmed Siljan. Varför inte ta turistvägen genom byn Tällberg mellan Leksand och Rättvik, för att verkligen uppleva de magiska vyerna? Väl framme, följ doften av nybakat tunnbröd. Hos Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod slår pustar från bakugnarna allt som oftast emot en innanför dörren. Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och som sagt väldoftande upplevelse. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Dags att börja röra sig norrut, mot byn Furudal ca 40 km bort. Nu går vägen genom djupa dalaskogar och byar som Gärdsjö, Ovanmyra och Boda. Snitths Hantverksbageri är ett uppskattat utflyktsmål som lockar många smaksugna besökare till Furudal. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. I det genuina caféet serveras matbröd, lättare luncher och förstås en hel del godsaker. Den spännande och något udda utemiljön gör också sitt till för upplevelsen. Slå er ner på det gamla nedlagda järnvägsspåret och ta en fika med riktigt goda nybakade bullar och kakor. Hockeybullen är en klassiker! Därefter vänder ni tillbaka till utgångspunkten – med största sannolikhet mätta av såväl god mat som av nya intryck. Eller så tar ni sikte på någon av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Vi säger hallå där Erik Jalking, skeppare på fartyget M/S Gustaf Wasa, som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget som trafikerat Siljan sedan 1876. Vad händer under en tur med M/S Gustaf Wasa? – Man får se allt det vackra runt Siljan från sjön, vilket ger en lite annan vy och en överblick över det som finns på land. På dagsturerna har vi också guidning, där vi berättar om platserna vi passerar. Sen får man äta och dricka gott och uppleva ett av världens äldsta fartyg, som är K-märkt, byggt 1876 och som gått på Siljan varje sommar sen dess. Vad händer hos dig i kaptenshytten? – Det alltid öppet hos kaptenen, man får hälsa på och fråga om det är något man undrar. De flesta som kommer upp brukar fråga om någon specifik by vi passerar, om båten eller hur djup sjön är. Ja, hur djup är egentligen Siljan? – Vad jag har kunnat mäta så är den 150 meter prick, vilket är djupare än de officiella siffrorna. Jag tror det står 134 meter på sjökortet, men det är lätt att hitta större djup än så. Vilken är din egen favoritplats på sjön? – Österviken är väldigt fin. När man utgår från Leksand, kommer mot Tällberg och ser alla vackra dalabyar längs stranden. Det är också häftigt när man ser bort mot Mora och får en uppfattning om hur stor Siljan faktiskt är. Och solnedgångarna kan vara helt fantastiska, med riktiga färgexplosioner. Du har jobbat på Gustaf Wasa i 30 år, några minnen som sticker ut? – De flesta ska man ju inte berätta… Men det var rätt speciellt när Kungen åkte med. Det var första sommaren jag jobbade här och det var ett väldigt pådrag med bombhundar och Säpo-personal. Genom åren har det också varit många idrottsmän, musiker och kändisar som åkt med, men jag nämner inga namn. Det sägs också att Anders Zorn var en ofta förekommande passagerare, fast det var ju före min tid. Vad tänker du om sommaren som kommer? – Jag drömmer om en sommar som förra året. Varm, lugn och soligt med många glada människor. Kryssningar avgår från Leksand, Rättvik eller Mora enligt turlista 12 juni–18 augusti 2019. Läs mer här. Om M/S Gustaf Wasa - Byggt 1876 och har trafikerat Siljan sedan dess. - Är 30 m lång och 5,3 m bred. - Har sin hemmahamn i Leksand. - Är K-märkt. - Har ett matsäcksdäck för den som vill ta med fika. - Under dagskryssningar serveras dagens lunch eller á la carte i restaurangen och på kvällskryssningar finns förutom den fasta menyn även räkor.

Din loppisguide i Dalarna

Din loppisguide i Dalarna

Längs vägkanterna i semesterdalarna avlöser loppisskyltarna varandra. Hemma hos-varianter varvas med laduloppisar och butiker med mer sorterat utbud av second hand och vintage. Här har vi samlat nio guldkorn i Dalarnas loppisutbud. Bara att hoppa in i bilen, se till att det finns gott om packutrymme och sedan börja utforska hyllorna i jakt på det där pirret som uppstår när en gör sitt eget bästa fynd. Tänk på att öppettider varierar – kolla vad som gäller hos butiken du ska besöka innan du ger dig iväg! 1. PMU, Leksand Leksands stora second hand-butik PMU lockar både lokala och långväga besökare – kön ringlar sig ofta lång utanför dörren inför öppning. Efter genomförd fyndrunda finns även möjlighet att slå sig ner med en kopp kaffe i caféet. Övermo Backåkersvägen 1, Leksand PMU finns även i Falun. 2. Tulavippan, Gagnef I före detta Gagnefs Folkets hus finns många skrymslen och vrår att utforska, samtliga fyllda med spännande möjligheter till fynd. Nytt och gammalt trängs på hyllorna som är en skön mix av loppis, antikt och kuriosa. Under lördagar i juni, juli och augusti anordnas även bakluckeloppis på gårdsplanen. Östtjärna 110, Gagnef 3. BK:s Gammalt & Nytt, Insjön Alldeles bredvid riksväg 70 i Insjön ligger klassikern BK:s Gammalt & Nytt. Här finns loppis, antik, kuriosa och hantverk i en härligt salig blandning. Bara att leta loss i de många hyllorna! Dessutom har de delar till folkdräkter. Insjövägen 56, Insjön 4. Stassbackens diversehandel, Stora Skedvi I Stora Skedvi, mellan Hedemora och Falun, ligger lilla Stassbackens diversehandel. I en gammaldags lantlig miljö ryms både gammalt och nytt, med alltifrån skruv och beslag till möbler. Stassbacken, Stora Skedvi 5. TING Retro, Falun Butik TING är en inrednings-, design- och retrobutik i centrala Falun. Spana efter utvalda retroföremål från i huvudsak 50-, 60- och 70-tal, som kaffekoppar från Gustavsberg och Rörstrand eller 50-talsmöbler. Under sommaren är också Cirkus Loppans sommarbutik vid Falu Gruva öppen. Gruvgatan 13, Falun 6. Nygammalt Second Hand, Hedemora Husgeråd, kläder, textil, böcker och media, möbler och en hel del andra överraskningar går att hitta hos Nygammalt Second Hand i Hedemora. Botanisera bland porslin, lampor och prylar innan du avslutar besöket med en fika. Kraftgatan 8, Hedemora 7. Erikshjälpen, Borlänge Erikshjälpen Second Hand i Borlänge ligger vid handelsområdet Södra Backa och rymmer hela 1200 kvadratmeter fyndmöjligheter. Butiken fylls på allteftersom skänkta gåvor kommer in, så chansen att det dykt upp något nytt sedan det senaste besöket är stor. Fika finns i det tillhörande caféet.  Hantverkargatan 7, Borlänge Erikshjälpen finns även i Dala-Järna, Hedemora och Rättvik. 8. Spader Madame Retro Vintage, Vikarbyn I ladan på gården trängs kläder, prylar och möbler från 1940, 50-, 60- och 70-talen. Ovanvåningen är härligt belamrad med retro- och vintagekläder medan de gamla spiltorna fyllts med möbler och kreativt återbruk av gamla saker. Öja Tyskvägen 3, Vikarbyn Foto: Malin Jones 9. Röda Korset Mötesplats Kupan, Säter Varje dag dyker något nytt upp på hyllorna hos Röda Korset i Säter. Förutom att vara en mötesplats rymmer lokalerna även en uppskattad butik fylld av kläder, husgeråd och olika småprylar. Östra Långgatan 8, Säter Röda Korset Mötesplats Kupan finns även i Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Leksand, Ludvika, Mora, Smedjebacken.

Visenter Avesta

Möt visenterna i Avesta

På en gård i Avesta vandrar stora ståtliga djur tillsammans i flock. Deras muskulösa, kraftiga nackar och rundade horn för tankarna till bisonoxar i vilda västern-filmer. Men i själva verket rör det sig om den utrotningshotade arten visenter. Visenten, eller europeisk bison som den även kallas, var nära att utrotas under tidigt 1900-tal. Det är vid den här tiden som historien om Avesta Visentpark tar sin början. - I Europa sköts den siste visenten, som levde i det fria, år 1920. Det fanns då 54 djur kvar i anläggningar runt om i Europa. De visenter som idag lever härstammar från 12 av dessa individer, berättar Mikael Jansson, driftansvarig på Avesta Visentpark. Han intygar att arten fortfarande är utrotningshotad, även om beståndet är större idag. På gården strax utanför Avesta lever idag ett 30-tal visenter. Förutom djuren finns café med godsaker, våfflor och enklare maträtter. Här finns också ett lekområde för barnen med gungor, styltor och käpphästar. - Det är en lugn och trivsam miljö på gården med möjlighet att komma väldigt nära en utrotningshotad djurart. Du får komma öga mot öga med visenten, berättar Mikael Jansson som samtidigt vill påminna om att detta är vilda rovdjur som inte ska klappas. Arbetar för artens överlevnad Syftet med parken är att öka beståndet av visenter i det fria. Genom samverkansprojekt händer det att djur flyttas från gården i Avesta till andra europeiska länder, bland annat till Rumänien. Där får visenterna först vistas i ett hägn under ett år innan de slussas ut i det fria. Mikael Jansson ser hoppfullt på framtiden för visenten. - Jag hoppas att vi ska få ännu fler projekt för möjligheten att sätta ut fler visenter i det fria. Alla intäkterna på gården går till bevarandet av arten. Avesta Visentpark lockar årligen besökare från hela världen som är intresserade av att ta del av bevarandearbetet på gården. - Besökarna som kommer hit till gården får möta friska djur. Det föds flera kalvar varje år och det är ett tecken på att visenterna trivs, säger Mikael Jansson som ser fram emot att fler människor får lära känna visenterna i Avesta. Foto: Jonas Lindgren Visste du att visenten… … kan väga upp till 1 ton. … lever på gräs, örter, bark och kvistar. … har blå tunga. … är Europas största landlevande däggdjur. … lever fritt i bland annat Ryssland, Ukraina, Rumänien och Polen. … förekommer i Avesta kommuns logga. Avesta Visentpark Öppet 19 maj – 15 september 2019 (ej midsommarafton) kl. 10:00-16:30.

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

Här finns Dalarnas White Guide-restauranger

När restaurangguiden White Guide listar 2019 års bästa restauranger kvalar Dalarna in med hela 15 krogar. Hitta din favorit bland Dalarnas restauranger och se till att planera in din nästa smakupplevelse hos någon av de kvalificerade guldkornen. I Falun har Banken Två rum & kök placerat sig som det självklara valet för såväl lokalbor som besökare som söker en smakupplevelse i toppklass. Här är det personlig hemma hos-känsla som gäller och förutom klassiska affärsluncher och middagar anordnas även spännande matlagningskvällar. I Rättvik kan du planera in ett längre stopp och verkligen låta smaklökarna njuta. På Sjövillan är det inte bara utsikten över Siljan och Långbryggan som levererar. Så gör även krögarparet Magnus och Linn Ollas, som gått in för att sätta restaurangen på den gastronomiska kartan – och lyckats mer än väl. Att de gjort så är kanske inte heller konstigt, då de även driver närliggande restaurang Bruntegården, som även den kvalificerat sig på White Guides lista. Här arbetar de med naturens skafferi och inspireras gärna av det lokala arvet från bygden. Alldeles utanför Rättvik, i byn Nittsjö, finns Solgårdskrogen. Här styr lokala råvaror, säsonger och relationerna till producenterna den mat som köksmästare Jonathan Bjurenstedt serverar. Upplevelsen ackompanjeras av Genevieve Bjurenstedt fingertoppskänsla som sommelier. Räkna med en upplevelse utöver det vanliga – kanske vankas en middag lagad över öppen eld utomhus? På Åkerblads Gästgifveri i Tällberg är det alltid nära till såväl mat som dryck av högsta kvalitet. Här serveras alltifrån klassiska husmansrätter till gourmetmat. Allt tillagat av ett köksteam som ständigt söker efter bästa tänkbara råvaror. Om en fjällsemester lockar är Olarsgården i Sälen den självklara avslutningen efter en dag utomhus. Slå dig ner och ta in den härligt rustika och gemytliga stämningen. Menyn är inspirerad av närområdet och där återfinns läckerheter som älg från Sälen, fjällröding, hjortron och kantareller. På Dala-Floda Värdshus i Dala-Floda serverar Evalotta och Per Ersson mat lagad med både kärlek och bästa tänkbara råvaror. Ekologiskt är en självklarhet och ofta är det lokala bönder som levererar – ”härodlat” som de själva säger. Slå dig ner för att njuta av en läcker middag med rena smaker. Ekologiska och närodlade råvaror är grunden i den mat som serveras på Dala-Floda värdshus, som ligger vackert beläget i byn Syrholen vid Flosjön. Här hittar du hela listan över 2019 års White Guide restauranger i Dalarna: Appetito Ristorante Italiano, Sälen Banken Två rum & Kök, Falun Bruntegården, Rättvik Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Frö Mathantverk från grunden, Sälen Fågelboet Mountain Lodge, Sälen Johansson Restaurang, Tällberg Lammet & Grisen i Sälen, Sälen Olarsgården Hotell & Restaurang, Sälen Onkel Jean, Sälen Sjövillan, Rättvik Smak Tapas & Deli, Falun Solgårdskrogen, Rättvik TB Grill Room, Sälen Åkerblads Hotell & Gestgiveri & Spa, Tällberg Om White Gudie White Guide är en restaurangguide och guidesystem som varje år testar och bedömer närmare 800 restauranger runt om i Sverige. Av dessa får 600 en plats i guiden. I White Guides bedömning premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.