Snöåbruk.

Snöå Bruk – en dold vinterpärla

I Snöån i Dala-Järna döljer sig en pärla för den som söker härliga natur- och utomhusupplevelser. Här ligger Snöå Bruk, ett herrgårdsboende i ett vackert bruksområde och ett stenkast från det hittar du Ryggåsstugan där det serveras riktigt god mat och nationellt uppmärksammat fika.


Bildkollage
Foto: Per Eriksson och Jons Jonna Andersson.

Längdskidåkning, isfiske och vinterbad

Den moderna Snöå skidstadion är det givna dragplåstret vintertid med fin längdskidåkning och elbelysta spår. Banan är delvis designad av Gunde Svan. Så snart det blivit minusgrader prepareras spåren med konstsnö som kombineras med natursnö, vilket gör att skidsäsongen är lång. På Snöå skidstadion finns även en högklassig skidskytteanläggning. 

Om du vill ta en paus i skidåkandet kan du prova fiskelyckan med pimpelspöet. En rofylld men spännande naturupplevelse när det plötsligt nappar. Utforska naturen kring Snöån under en vinterpromenad. Här finns både vackra vyer och historiska byggnader som skogsarbetarbyn och resterna av smedjan. Om ett uppfriskande vinterbad lockar finns vedeldad bastu och vedeldat kar vid Snöå skogsarbetarby. Är du modig doppar du dig i en uppsågad isvak.

Bildkollage.
Foto: Ryggasstugan.

Ryggåsstugan kaféet i Dala-Järna med guldkant

Vackert beläget vid Storsjön ligger Ryggåsstugan, ett kafé som av restaurangguiden White Guide utmärkts som ”god klass” och beskrivits med orden ”värt en lång omväg”.

Här huserar Linn, som är en prisad konditor, och hennes sambo Daniel. På sommaren går det bra att sitta ute och fika vid vattnet och vintertid är en kopp choklad och saffransbulle en oslagbar kombination.  Är du på väg till Sälen passar kaféet utmärkt för ett fikastopp med guldkant eller varför inte avnjuta dagens lunch i gemytlig dalamiljö. Varje vecka serveras en ny rätt och det finns alltid nybakat bröd. 

Förutom lunchsoppor, mackor, smörgåstårtor och bakverk med spännande smakkombinationer, dukas det upp lite extra till jul. Då rullas det köttbullar, griljeras skinka och kokas knäck bland mycket annat som lagas från grunden. Det går även att köpa med sig Ryggåsstugans julkasse fylld med det bästa från julbuffén. Sill, lax, prinskorv och Jansson. Här hittar du allt för en god jul.  

Mer att göra i Vansbro kommun