CBIS 6222002
Visa på karta

Smedjebackens hamn och lokstall

En av Sveriges högst belägna hamn, 100 m över havet och är början på Strömsholms kanalsystem.

Information

Hamnen
På Smedjebackens hamnområde finns ställplatser, sommarcafé, uthyrning av kanoter, roddbåtar, minigolfbana, sommarrestaurang och information om Strömsholms kanal.

Populär båthamn för fritidsbåtar med gästbrygga. Sommartid är Ångbåten Runn på plats vid ångbåtsbryggan och erbjuder nostalgiturer på sjön Barken och längs Strömsholms kanal. Via sjön Barken och Strömsholms Kanal når man Mälaren.

Lokstallet
På hamnområdet finns ett bevarat gammalt lokstall med lok och vagnar.

I och med byggandet av Strömsholms kanal underlättades transporterna från Smedjebacken och vägen mot Mälaren och Stockholm låg öppen året runt. Kanalen stod färdig 1795 och därmed inleddes en blomstringstid för järnhantering och godstransporter. Fortfarande finns hamnmagasin och järnbodar kvar i området.

Sommaren 2020 den 28 juni klockan 14 öppnar en liten utställning i Lokstallet i Smedjebackens hamn.
Utställningen anknyter till att Strömsholms kanal som firar 225 år och visar bilder från ritningarna som gjordes 1774 inför kanalens byggnation.
Öppet vardagar 11-16.30 till och med 7 augusti.

Smedjebackens hamnområde har genomgått en omfattande återuppbyggnad. Åter tuffar ett ånglok i hamnen vilket användes som industrilok vid valsverket. En smalspårig järnväg har lagts ut för detta ändamål. Hamnmagasinet i timmer har rustats upp och rymmer idag en utställningslokal och en biljettexpedition. En ångbåtsbrygga har byggts.

Smedjebackens hamnområde är en miljö i Ekomuseum Bergslagen.

Fakta

  • Sommar

Vägbeskrivning

GPS: N 60° 08,311’ E 60° 08,311