Mat som är uppdukat på ett bord.

En matresa runt Siljan #2: Vackra vyer, söta sylter och björnwallenbergare

Här har vi skapat ett turförslag där smaken av Dalarna får styra turen. Besök Björgårdens Syltmakeri, Fryksås Hotell & Gestgifveri och Mora Parken – tre minst sagt välsmakande stopp. Gör turen till en dagsutflykt och passa samtidigt på att njuta av naturen och omgivningarna i Siljansbygden.


Börja dagen med att ta sikte på Övre Gärdsjö norr om Rättvik. Här ligger Björgårdens Syltmakeri, där Yvonne Björ skapar söta sylter och marmelader med hjälp av sina franska koppargrytor, träslevar och termometrar. I sitt eget ”äventyrscentrum” provar hon sig fram bland frukt, bär, grönsaker, kryddor och vinäger. Resultatet syns på hyllorna i gårdsbutiken som förutom sylter och marmelader även samlar lokalproducerat kött, skinn och ull samt produkter från en mängd andra mathanverkare runt om i Dalarna. Har ni arbetat upp lunchsuget kan ni koppla av i caféets trädgård med hembakat fika eller fylla en fikakorg och ta en promenad i de vackra omgivning-arna. Torsdag är pannkaksdag och då gräddas det härligt frasiga pannkakor över grillen utomhus.

Sylt i burk från Björgården.

Dags att röra sig vidare med sikte på Fryksås. Ta vägen via Furudal och Skattungbyn. Njut av de djupa skogarna som då och då öppnar upp sig i milsvida vyer över blånande berg och leta er upp mot höjderna i fäbodbyn utanför Orsa.

Fryksås Hotell & Gestgifveri är vida känt för sin mat, som ofta har inslag av vilda smaker. Vad sägs till exempel om wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärs-marinerad björnytterfilé? Menyn baseras på säsongens utbud och förändras i takt med årstidernas växlingar – alltid med fokus på färska och närproducerade råvaror. Sätt er till bords i den vackert målade matsalen och njut av såväl maten som den unika och storslagna utsikten över Orsasjön och Siljan.

Mat på tallrik i Fryksås hotell.

Därefter väntar Mora. Ta en promenad i centrum, besök Zornmuseet, Zorngården och Mora Hemslöjd innan det är dags för kvällens middag på Mora Parken. Här väntar välkända skandinaviska smaker och mat lagad från grunden. Koppla av och smält dagens intryck, som med största sannolikhet består av såväl god mat som nya upplevelser. Kanske ägnar ni kvällen åt att planera för kommande utflykter där ni tar sikte på några av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna.

Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Lax med grönsaker på en tallrik i Mora parken.