Kompisar som cyklar i solnedgång.

Cykla med barn: ”En upplevelse jag bär med mig”

Att cykla i Dalarna är ett äventyr för hela familjen. Välmarkerade leder, god kringservice och fartfyllda upplevelser skapar härliga cykelminnen. Häng med ut på stigarna och utforska cykelparadiset Dalarna.


En varm sommareftermiddag, solen stod lågt på den orangerosa himlen och spelade mot fjälltopparna. Då trampade Jonas Elison iväg på mountainbiken tillsammans med sin sexåriga dotter Lisa. Tillsammans gav de sig ut på stigarna kring Rörbäcksnäs i norra Dalarna.

– Vi cyklade bara omkring och tog det lugnt. Stannade till vid en sjö, njöt av naturen, färgerna och värmen. Det är en sådan upplevelse jag verkligen har burit med mig. När det inte bara blev fokus på cykeln. För vi är inte ute efter att cykla jättefort, det är upplevelsen vi vill åt och att vara i skogen, säger Jonas, som till vardags bor och cyklar i Mölndal utanför Göteborg.

För honom och dottern har cykling i Dalarna fått en självklar och återkommande plats på upplevelselistan. Här lockar en annorlunda och spännande natur, varierande underlag och framför allt många olika platser att cykla på.

– Vi utgick från och bodde i Sälen och cyklade en hel del, men det är svårt att bara cykla med små barn en hel dag. Då finns ju allt runt omkring att göra. Bad, bowling, fäbod med djur, lekplatser, gå på restaurang. Så oavsett om alla är cykelintresserad eller inte, så kan en hel familj åka dit och få bra utbyte. Det är inga bekymmer att sysselsätta sig en hel vecka. Om man har en boendebas att utgå från, så finns det hur mycket som helst att göra!

Jonas Elison och dotter Lisa på cykeltur.

Biking Dalarna garanterar hög kvalitet

En utflykt från boendebasen blev den minnesvärda turen till Rörbäcksnäs. Där utgår en mängd olika slingor från spårcentralen. Alltifrån kilometerlånga rundor för nybörjaren, till leder på flera mil för de som söker något mer utmanande. De här förutsättningarna återkommer på samtliga av de destinationer som ingår i nätverket Biking Dalarna, som samlar cykling av högsta kvalitet runt om i Dalarna.

– Det Biking Dalarna är duktiga på är att märka lederna, hur långa de är och vilken svårighetsgrad de har. Det finns alltid stora kartor vid spårcentralerna och det är alltid väl uppmärkt. Så redan innan man ger sig iväg är det tydligt vad slingan innebär och vilka olika tekniska svårighetsgrader som väntar, säger Jonas.

Att cykla med barn är att uppleva stigarna på ett annat, kanske nytt sätt. Jonas och dottern Lisa har hittat sitt ultimata upplägg.

– Man får ha lite delmål, ta med fika och stanna till på lite olika ställen. I Rörbäcksnäs finns det till exempel en fin sjö där man kan stanna till och bada eller fika. Är man fler i familjen är det också lättare att någon kan cykla långt medan den andra tar en kortare slinga med barnen och gör något annat under tiden.

Han själv har cyklat på flera platser i Dalarna och det har även blivit några starter i Cykelvasan. Även om det då ingår ett visst tävlingsmoment, är det ändå många andra värden som ger cyklingen sin charm.

– Jag är glad så länge jag får komma ut i skogen. Frihetskänslan. Att inte behöva stressa. Känna att man har gott om tid på sig, att man inte behöver ha bråttom. Sen hittar man ju sina favoriter. Det är det som är det fina i skogen, man hittar sina guldkorn.

Familjen Elison har hittat flera värdefulla guldkorn och semesterplanerna är redan spikade. Det blir en repris av förra årets cykelvecka.

– Lisa älskar det här. Redan när vi åkte därifrån ville hon åka tillbaka igen. Det handlar inte bara om cyklingen, det är helheten med allt man kan hitta på.

Jonas Elisons dotter Lisa vilar i en stol.

Biking Dalarna är ett samarbete mellan cykelområden i Dalarna som erbjuder upplevelser av hög kvalitet, från Säfsen i söder till Idre Fjäll i norr. Med gemensam ledmärkning, gradering av leder och garanterat bra kringservice är detta Sveriges största cykelparadis.

Läs mer om Biking Dalarna.