Porträtt på Mattias Svahn.

Vasaloppscoachen Mattias Svahn: ”Det är bingo att bo i Mora”

Mattias Svahn är skidåkaren som blev en framgångsrik företagare. När han laddar inför vintern ser han fram emot en årstid fylld av det bästa han vet: möten med människor som bryr sig om sin hälsa och vill utveckla sin skidåkning. ”Jag har världens bästa jobb och det är en sann glädje att få bo i Mora, nära naturen, Siljan och alla vackra miljöer”, säger Mattias.


Bjarne Andersson var en gång förbundskapten för det svenska skidlandslaget. En gång kom han fram till Mattias och sade: ”Du kommer aldrig att bli bäst på att åka skidor, men du är i alla fall en av de trevligaste skidåkarna”. 

Mattias skrattar gott åt händelsen. Som skidåkare, främst inom långlopp, nådde han långt, men inte ända fram. Fyra gånger bland de tio bästa (4:e plats vid två tillfällen) i Vasaloppet inger respekt, men som han säger själv, ”ingen minns den som kommer tvåa, det är bara segrar som räknas”. 

När den aktiva karriären tog slut som 34-åring, för lite mer än tio år sedan, gjorde Mattias ett vägval. 

– Jag fick en anställning som säljare. Men redan efter tre-fyra dagar gick jag till chefen och sa upp mig. Jag ville vara ärlig, det passade inte för mig. 

Skapade sin egen vardag

Mattias skapade istället sin egen vardag, där jobbet blev hans livsstil. I en tid när människor törstade efter kunskap om skidåkningens ädla konst blev Mattias en förgrundsfigur. I bagaget fanns en gedigen skidkarriär, en pedagogisk förmåga och en social läggning. Det blev succé på en gång. Idag tillhör han ett av de mest aktade namnen i Sverige inom sitt område. Självklart är det Dalarna och närmiljön som är basen för hans lägerverksamhet.  

– Från senhösten fram till Vasaloppet är det fullt upp med läger, vallning och annan service. Det är roligt och engagerande att hjälpa andra till framsteg, oavsett om det handlar om nybörjaren eller elitmotionären. Alla resultat är betydelsefulla. Med små justeringar i tekniken går det att nå stora förbättringar.  

Mattias har även blivit känd via SVT, där hans kunskaper inom skidåkning och vallning har fångats upp i Vasa-loppssändningar, samt i program som Go'kväll och Vinterstudion.

– Jag har varit med på ett hörn på SVT sedan 2007–2008. Folk frågar mig om valla vart jag än kommer. 

"Det händer något i själen"

Med hjälp av Vasaloppets dragningskraft har han lockat tusentals människor till bygden, för att utvecklas i den mest autentiska av skidmiljöer man kan tänka sig – Vasaloppsspåret, mellan Sälen och Mora.  

– Här kan vi bjuda på naturupplevelser, miljöer och platser som folk känner igen från alla TV-sändningar av Vasaloppet sedan 1966. Det är nåt alldeles extra att komma hit och uppleva det på plats. Och det här med att kunna åka på sparad snö har för-längt säsongen. Faller inte snön naturligt så kan vi erbjuda snö och skidspår ändå.

 Mattias lyfter fram fler värden, bortom själva ”utbildningen till en bättre skidåkare”. 

– Människor kommer hit och bara älskar lugnet, tystnaden och alla vyer. Det händer något bra i själen. Harmoni är nog det rätta ordet.  

Intensiv vintersäsong

Vintersäsongen är väldigt intensiv för Mattias, där hans fru Christina finns med i två roller: som instruktör på läger samt att hon sköter det administrativa i företaget Vasasvahn AB. 

– Det är ett riktigt familjeföretag. Även barnen lever ju med detta. Den äldste, Sebastian, är med och gör rent skidor, det är jättekul. Sen har vi två yngre barn också, Alexander och Nathalie. Det är bingo för mig och min familj att bo i Mora, det är ju i dessa trakter som själva Mecka är för skidåkning i Sverige. 

Framtiden?  

– Att fortsätta att förfina och förbättra min verksamhet. Det här är mitt liv, att få träffa trevliga människor och jobba med världens bästa sport.