Man och kvinna blickar ut över fjällen vid Njupeskärs vattenfall.

Upptäck Dalarnas nationalparker

Dramatiska vattenfall, oändlig och otillgänglig blockmark eller magiska älvlandskap? Ett besök i en nationalpark är en naturupplevelse utöver det vanliga. I Dalarna finns tre nationalparker: Fulufjället, Töfsingdalen och Färnebofjärden. Här kan du läsa mer om dem och den unika miljö som väntar i de olika områdena.


Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark ligger utanför Särna i norra Dalarna och är en av Sveriges största nationalparker. De vida fjällvidderna i kombination med gammal urskog bjuder in till mäktiga upplevelser i dramatisk natur. Här finns även världens äldsta träd, granen Old Tjikko som är hela 9550 år gammal. Det går också att uppleva ett av Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, 93 meter högt.

Vandring är den självklara aktiviteten i Fulufjället och det finns ett väl utbyggt ledsystem med 140 km markerade leder och femton stugor för övernattning eller rast. Vandringssäsongen sträcker sig vanligtvis mellan juni och september. Resten av året är fjället täckt av snö och området utforskas då istället med snöskor eller skidor. Det finns leder av olika längd och svårighetsgrad, alltifrån den enkla Njupeskärsslingan till de olika varianterna av Rösjöleden, som även kan kombineras med övernattning i de populära stugorna vid Rösjön.

Djurlivet då? Håll ögonen öppna efter spännande fågelarter, då parken har ett rikt fågelliv med till exempel lavskrika och den mycket sällsynta jaktfalken. Fiske i Fulufjällets nationalpark är en annan höjdare, speciellt vid Rösjön där det som sagt är möjligt att hyra stugor för övernattning. Det går också att hyra båt för den som vill ge sig ut på fisketur. Tänk att lösa fiskekort om du ska fiska.

Vanligast är att komma in i parken via huvudentrén, Njupeskärsentrén. Här finns parkering, infotavlor, naturum, servering och toaletter. Från huvudentrén utgår också den två kilometer långa vandringen till vattenfallet Njupeskär. Det är tillåtet att tälta inom vissa zoner i nationalparken, annars är dagsbesök vanligt och det finns även campingar i närheten av parken för husvagn och husbil.

Läs mer om Fulufjällets nationalpark hos Länsstyrelsen Dalarna

Njupeskärs vattenfall.

Rösjöarna i Fulufjällets nationalpark.
I Fulufjällets nationalpark finns ett av Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Här finns också Rösjöarna, ett populärt mål för vandringar där det finns finns möjlighet att hyra stugor för övernattning och fiska i sjöarna.

Töfsingdalens nationalpark

I Töfsingdalen väntar oändliga blockmarker och urskog – helt enkelt sinnebilden för vildmark. Vandra i den mäktiga skogen, längs Töfsingsån och Storån, långt bort från vägar, människor och civilisation. Här är kargt, öde och nationalparken på grund av att naturen är så pass orörd gör det också att terrängen bitvis kan vara svårframkomlig.

Parken ligger i Älvdalens kommun i norra Dalarna, mitt i Långfjällets naturreservat. Det är ett äventyr i sig att ens ta sig dit, då nationalparken enbart är tillgänglig på skidor eller till fots. Vanligast är att äntra i parken från sjön Hävlingen och bron över Storån vid Särsjön. Entrén ligger ca 13 km vandring från Grövelsjöns Fjällstation, vilket tar ca 2,5 timme.

Just utmaningen att ta sig dit gör Töfsingdalen till en av Sveriges minst besökta nationalparker, men desto mer spännande för fågel- och djurentusiaster. Ostördheten gör att folkskygga djur gärna vistas här, som björn, järv och kungsörn. Fågelskådning är med andra ord en given aktivitet. På många av urskogens träd växer också exempel den sällsynta och giftiga varglaven och i skogen går det att få syn på örter som kung Karls spira, tibast och vitsippsranunkel – den sistnämnda är en av Dalafjällens stora ovanligheter.

Läs mer om Töfsingdalens nationalpark hos Länsstyrelsen Dalarna

Sjön Hävlingen.

Skog i Töfsingdalens nationalpark.
Den svårtillgängliga naturen i Töfsingdalens nationalpark gör den till en av landets minst besökta av människor, men desto mer populär bland djuren. Björn, järv och kungsörn är några arter som uppskattar att leva lugnt och ostört.

Färnebofjärdens nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark ligger till största delen i Gävleborgs län, där parkens huvudentré och naturum vid Gysinge Bruk är den primära utgångspunkten. Parken sträcker sig också delvis in i södra Dalarna och nedre Dalälven lägger grunden till det unika älvlandskap som är karaktäristiskt för parken. Här väntar en spännande mosaik av sjöar, forsar, våtmarker och skogar. Oavsett om du besöker nationalparken för att vandra, fiska, titta på fåglar eller bara för att ta det lugnt kan du räkna med naturupplevelser utöver det vanliga.

I parken väntar älvängar, svämskog, forsar och gammelskog. I parken möts också den nordsvenska och sydsvenska naturens typiska växter och djur. Kombinationen gör att Färnebofjärden har ett rikt djur- och växtliv med många sällsynta arter, bland annat uppemot 200 fågelarter. Ett riktigt mecka för den som är nyfiken på fågelskådning. Här finns till exempel över 100 regelbundet häckande arter, vilket saknar motsvarighet i resten av landet. Det går även att få syn på djur av större modell, så som älg, rådjur, hare, räv, mård, bäver, skogslämmel och lodjur.

En del av parken ligger som sagt i Dalarna och bästa utgångspunkten är då Tyttboområdet utanför Avesta. Häromkring finns parkering, informationstavla, vindskydd och tältplats.

Läs mer om Färnebofjärdens nationalpark hos Länsstyrelsen Gävleborg

Älg.

Vy över Färnebofjärdens nationalpark.
Naturen i Färnebofjärdens nationalpark präglas av nedre Dalälven som slingrar sig fram genom landskapet och lägger grunden för många spännande miljöer och ett unikt djurliv. Här finns både älg, bäver och lodjur. Dessutom finns ett unikt fågelliv som lockar många fågelentusiaster.

Fakta om nationalparker

Syftet med en nationalpark är att bevara värdefull natur för Sverige och världen. Den ska representera en landskapstyp som antingen är unik eller representativ för landet. Nationalparksstatus är det starkaste skydd värdefull natur kan få. Sverige har i dag 30 nationalparker. Sammanlagt täcker nationalparkerna drygt 1,6 % av vårt lands yta. I Sverige ägs alltid marken i nationalparkerna av staten.

Nationalparker bildas genom beslut av regering och riksdag och marken ägs av staten, men det är oftast Länsstyrelsen som sköter om dem. I Dalarnas län finns det tre nationalparker - Fulufjället och Töfsingdalen i Älvdalens kommun, samt Färnebofjärden som till största delen ligger i Gävleborgs län.

Tänk på att det råder speciella föreskrifter och förhållningsregler för vad du får och inte får göra i nationalparker. Läs på inför besöket så att du vet vad som gäller.

Läs mer: Länsstyrelsen Dalarna