Njupeskär vid Fulufjället.

Fullmatade naturupplevelser vid Fulufjället

Ett av Sveriges högsta vattenfall, världens äldsta träd, urgamla tall- och granskogar, spännande fiske och många mil av natursköna vandringsleder. I Fulufjället finns gott om äventyr för den som letar efter mäktiga utomhusupplevelser av alla de slag.


Vandra vid Njupeskär

Med närmare 140 km markerade leder och femton stugor för rast eller övernattning bjuder Fulufjällets nationalpark på oändliga möjligheter för den som vill uppleva djupa urskogar, karga fjällhedar och klara fjällsjöar. Den platta fjällplatån med sina branta sidor ger området en unik karaktär. Områdets två mesta kändisar är Njupeskär, ett av Sveriges högsta vattenfall, och Old Tjikko, världens äldsta träd.

Den 4 km långa leden från parkeringen fram till vattenfallet är grusad, spångad och lättvandrad. Längs naturstigen finns informationstavlor om områdets djur och natur, som ackompanjerar den trolska naturen längs Njupåns dalgång med 400 år gamla granar.

En gran som trumfar alla andra åldersmässigt med sina 9 550 år är Old Tjikko. Sväng av till höger på leden mot Njupeskär och ta istället sikte på toppen. Tänk på att leden går uppför en brant som för många ter sig som klättring och att vandringen ovanför fallet sker i blockrik terräng. Väl uppe följer du stigen en bit ut på fjället innan den något taniga skapelsen uppenbarar sig – tillsammans med en desto mer hänförande utsikt.

I övrigt finns vandringsleder av olika längd i området. Rösjöleden finns i tre längder, 9 km, 15 km eller 20 km, som alla utgår från huvudentrén vid Njupeskär. Tangsjöleden (22,5 km) startar vid Brottbäckstugans parkering, Göljåleden (17 km) startar vid Göljåns parkering och Poststigen (12 km) startar vid Gördalen. Även Södra Kungsleden passerar genom nationalparken.

Vandrare till Njupeskär.

Midsommarnattsvandring: Se solen gå upp vid Njupeskär

Häng med Maria Olsson och Erik Persson på vandringar och friluftsaktiviteter i norra Dalarnas djupa skogar. De arrangerar olika typer av äventyr och turer, bland annat i Fulufjällets nationalpark. Upplev till exempel sommarens ljusaste nätter under en magisk midsommarnattsvandring. Starta vid Rösjöstugorna strax innan midnatt och ta er sedan vidare tillsammans förbi granen Old Tjikko.

Därefter väntar Njupeskärs vattenfall där ni njuter av soluppgången och ser de första solstrålarna reflekteras i vattenfallet. Midsommarnattsvandringar anordnas i slutet av juni och början av juli.

Läs mer och se fler aktiviteter

Fiska vild fjällröding vid Rösjöstugorna

Ute på fjället, en timmes vandring från Njupeskär, ligger nationalparkscampet Rösjöstugorna med sina fem uthyrningsstugor. Stugorna har gasolkök, vedkamin och köksutrustning samt sängar med madrass, filt och kudde. Ett enkelt men bekvämt boende med andra ord. Det går dessutom att hyra eka, kajak eller kanot. För att inte tala om bastun, som med bästa läge har fri sikt åt alla håll mot de omgivande fjällen.

För den som är fiskesugen är Rösjöstugorna ett perfekt tillhåll. I den intilliggande Rösjön finns Sveriges sydligaste stam av vild fjällröding. Det går att fiska endera från land eller i en hyrd eka. Vid Rösjön ligger också pontonbåtar, för den som ljudlöst vill glida omkring och vänta på att det nappar. Kom ihåg att fiske i Fulufjällets nationalpark kräver fiskekort.

Rörsjön.

Lär dig mer på naturum Fulufjället

Vid entrén till nationalparken finns naturum Fulufjället, som adderar en lärorik touch till naturupplevelsen. Här väntar olika aktiviteter, föreläsningar, guidade turer och naturfilmer. Yngre upptäckare kan se på småkryp, känna på älghorn, gissa bajset och mycket mer. Passa också på att äta, fika eller ta en glass i solen. Det är också vid naturum som många av sommarleder-na startar och här går det att få många goda tips inför stundande vandring.