Tunnbrödbak på Rättviks tunnbrödsbageri.

Tunnbröd runt Siljan – kärt bröd har många namn

Andra lördagen i maj varje år är det tunnbrödets dag. Eller kanske dagen för kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr? Kärt bröd har många namn och i trakterna kring Siljan verkar just det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. Följ med på en upptäcktsresa där du lär känna det älskade brödet lite bättre.


Åke Danielsson: Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik

Vad kallar ni ert tunnbröd? 

– Vi har olika typer av mjuka tunnbröd, så det beror på vilken sort det handlar om. Det finns till exempel tunnbröd, kavelbulle och tuttul – eller stitjôr som det också kallas. Jag vet inte exakt var namnen kommer ifrån, men hemma hos min mormor sa de tuttul, medan det hos farmor hette stitjôr. Fast det var samma bröd. 

Vad är speciellt med ert tunnbröd?

– Kavelbulle är vårt handbakade bröd, som bakas som man gjorde förr i tiden. Det är samma kryddor som i tuttul – anis och fänkål – men brödet får en annan struktur när det kavlas för hand. 

Hur äter du helst ditt tunnbröd?

– Kavelbulle äter jag med bara hoprullad med salt smör. Sen kan jag också gärna äta det med en ostbit, gärna någon smakrik sort. 

Mjukt tunnbröd på en handduk i ett träfat.
Foto: Anna Holm.

Elvy Gudmunds: Gudmunds Tunnbrödsbageri, Vikarbyn 

Vad kallar ni ert tunnbröd?

– Det heter tunnbröd och är ett riktigt gammaldags tunnbröd som de gjorde förr i tiden.

Vad är speciellt med ert tunnbröd?

– Potatis är bindningsmedel och sedan bakar vi med olika mjölsorter som vetemjöl och rågmjöl. Det är lite segt och alla är så förtjusta i det, man kan inte sluta äta när man har börjat. Inför jul har vi många kunder som ringer och beställer tunnbröd som säger att det inte blir någon jul om vi inte får tunnbröd, det är ett måste att ha till julskinkan. Bakningen är som sagt inspirerad av hur det förr gjordes en tunnbrödsdeg när potatisen var klar och som sen hängdes på stickor i härbret. Jag vet att när jag var liten och man tog i de där kakorna så var de alldeles hårda, men när man tog in dem så blev de mjuka. Så fungerade det innan det fanns frysboxar.

Hur äter du helst ditt tunnbröd?

– Jag vill gärna ha ost på, helst vanlig herrgårdsost som inte är så stark. Sen ibland brukar vi steka steksill med lök, skiva kokt potatis, rulla ihop och gör en smörgås. Det blir en så kallad bitå.

Inger Bergli: Rälta Tunnbrödsbageri, Leksand 

Vad kallar ni ert tunnbröd

– Vi kallar brödet för lur, eftersom man helst ska rulla ihop det och då blir det en liten lur.

Vad är speciellt med ert tunnbröd? 

– Det ska vara potatis och mjöl, inte något annat. Förr när det var jul bakades det i varenda gård och man åt inte tunnbrödet året runt. Det var alltid kring jul man bakade och då var det överallt – alla kokade potatis och gjorde tunnbröd, förutom den vanliga tjockbullen. Det fanns en bagarstuga eller bakugn i nästan varenda gård. Endera i köket eller källaren, beroende på hur man hade det. Vi försöker göra så snarlika tunnbröd som möjligt idag.  

Hur äter du helst ditt tunnbröd?

– Det ska vara smör och messmör, eller skinka. Om det är jul, då ska det vara julskinka. 


FAKTA: TUNNBRÖD

Varje tillfälle kräver sitt eget tunnbröd och det är väl därför som varianterna tycks vara oändliga. Definitionen av tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll. Det kan vara hårt eller mjukt, tunt som ett linnetyg eller bubbligt som en trasmatta. Traditionen med tunnbröd tillskrivs ofta Norrland, och visst är det tunna brödets kultur starkt i norr, men det finns också en utbredd sedvana av tunnbröd i Dalarna – och kanske framför allt i Siljansbygden.

Källa: Tunnbrödsakademin 


TUNNBRÖDSLEXIKON

Tunnbröd är ett traditionellt folkligt bröd som bakats i alla tider och i olika kulturer. Varje socken, varje by och kanske varje gård har sitt eget ”riktiga recept” på tunnbröd. Kärt barn har många namn sägs det. Tunnbröd, kvalbulle, stitjôr, släppor, tult, kavelgris och tuttul – för att bara nämna några.

Tunnbröd kan vara hårt eller mjukt. Förr fanns det bara mjukt tunnbröd på själva bakdagen, sedan torkades brödet.

Tunnbröd kan bakas med korn eller vetemjöl. Enligt viss tradition ska det även bakas med potatis.

Tuttul är egentligen namnet på tunnbrödsrullen som blir när du tar en bit tunnbröd, brer på pålägg och rullar ihop. Kavelbulle är finbrödet som bakas till fest. Det är hela, stora, runda kakor bakade med riktig komjölk, smör och kryddor. Kallas även stitjôr, släppor eller kavelgris.

Källa: Rättviks Tunnbrödsbageri