Ornässtugan, en röd byggnad med gröna träd runtom.

Mystisk fågelspaning vid Ornässtugan

Ornässtugan utanför Borlänge kan du hitta många spännande läm­ningar av folk­tro och magiskt skydd. Ristningar i timmer­stockar, smides­detaljer i bygg­naderna och dörrarnas gång­järn vittnar om hur man skyddade sig mot olycka och mörka krafter. Fåglarna hade en viktig roll som beskyddare och åter­kommer på flera platser på den gamla bergsmans­gården. Fast det är först när du vet vad du ska leta efter som tecknen blir tydliga.


Människor har sedan urminnes tider fascinerats av fåglar. Med hjälp av fåglarnas flykt, beteende och sång har man försökt tyda fram­tiden, vädret, hur års­växten ska bli, gudarnas vilja och mycket mer. Dessutom har vi många väl­kända talesätt och liknelser som handlar om fåglar. Smör­gåsar, höns­hjärnor och olycks­korpar är ord som vi ofta slänger oss med även i modern svenska.

Fascinationen för fåglarna syns också i folktron – något som blir extra tydligt på Ornässtugan. 

Fönster med smidda detaljer.
Ristningar i timmerstockar, smidesdetaljer i byggnaderna och på dörrarnas gångjärn vittnar om hur man skyddade sig mot olycka och mörka krafter vid Ornässtugan.

– Vi hade en lokal smed på besök och tittade runt på vilka smides­detaljer som fanns att inspireras av. Hon drogs direkt till gång­järnen på dörrarna, vi började titta närmare och jag såg något jag faktiskt inte lagt märke till förut. Gång­järnen hade en sådan märklig avslut­ning, den var upphöjd som en näbb och man kan tolka in ett öga. Plötsligt såg vi ett fågel­huvud, men varför fanns det där? Det var jätte­spännande, säger Åsa Ehlis, musei­chef på Ornässtugan.

Så hon började läsa, leta och forska vidare. Plötsligt uppen­barade sig en helt ny värld av fåglar, lås, dörrar och skydds­magi. 

– När det väl kom till kritan var det ändå rätt logiskt. Det är till exempel vanligt med fåglar eller drakar på drag­lås i medel­tida härbren, troligt­vis för att det symboli­serar vak­samhet och skydd.

Spännande teckentolkning

Den som besöker Ornässtugan och tycker det är spännande med den här typen av symbolik har mycket att hämta. Det gäller bara att hålla ögonen öppna och titta noga. 

– Stugan är överöst med tecken på folktro och magi. Det är inte bara fåglar, utan även skydds­bränningar, kors och andra magiska tecken. Man har verkligen ansträngt sig för att skydda huset.

Åsa berättar att den enorma mängden tecken mest troligt kommer sig av att det inte fanns någon eldstad i huset. Vanligt­vis var elden det viktigaste skyddet från mörkret och det onda. Här behövde man hitta alternativ.

– Därför har man verkligen bränt in runt låsen, svett på väggarna med eldslågor och ristat in många kors. Det finns jätte­mycket spännande att se och vi brukar väva in det i våra visningar. Innan gästa­buds­salen stannar vi till exempel alltid utanför dörren och bara står och tittar. Det är massvis med tecken bredvid, över och på dörrarna. Det blir så uppen­bart. Dessutom är det kul att höra besökarnas egna tolkningar.

Collage: Smidesdetalj och utskurna symboler.

Mystiken består än idag

På Ornässtugan finns tecknen överallt och det är just mängden som sticker ut och gör stugan unik i sitt slag. Många tecken finns vid dörr­öppningar, som för att skydda ingången till rummen. De finns även mellan timmer­stockarna, lite halvt dolda, vilket tyder på att de fanns på plats redan när man satte upp huset. Tanken på magiskt skydds­behov fanns alltså redan när bygg­herren Stig Hansson beställde sin gäststuga i början av 1500-talet. 

– Någon sa att Ornässtugan kan vara huset med allra mest folktro bevarad i inrist­ningar. Det finns så enormt mycket symbolik och så många tecken som vi inte vet vad de betyder. Vi har försökt spåra betydelser, forskat och pratat med Nordiska museet där de jämfört med runor. Men vissa vet vi inte vad de betyder, säger Åsa.

Samtidigt är ovissheten en del av charmen, som gör att mystiken kring de gamla tecknen och inrist­ningarna består. Det finns något till­talande i att gissa, fundera och resonera kring vad symbolerna betyder och varför de användes. 

– Dessutom är muntliga traditioner lite av Ornässtugans grej. Innebörden av många historier härifrån, liksom inne­börden av de olika tecknen, har berättats från mun till mun.

Den här muntliga traditionen lever i mångt och mycket vidare än idag. När Åsa och hennes kollegor guidar nyfikna besökare runt vid stugan återupp­repas berättel­serna om männi­skorna som en gång i tiden bodde, levde och verkade här. Numera inkluderar tradi­tionen även historierna om Ornässtugans skydds­fåglar.

Ett fårskinn på en stol vid ett fönster.

En gärdesgård syns ned mot vattnet bland grönskande träd.
Ornässtugan är ett mycket vackert besöksmål sommartid.

Om Ornässtugan

Ornässtugan ligger vackert belägen på en udde i sjön Runn mellan Borlänge och Falun. Loftbyggnaden byggdes av en förmögen bergsman i början av 1500-talet. Loftet har många spännande spår av folktro, till exempel skyddsbränning och solkors.

Den mest kände gästen är Gustav Vasa, som var där år 1520 under sin flykt från den danske unions­kungen Kristian II. Besöket slutade med att Gustav tvingades fly genom Ornässtugans dass. 

Muséet öppnade redan år 1758 och utställ­ningen är fortfarande densamma som vid öppnandet. Det gör den till världens äldsta bevarade utställning, i ursprunglig byggnad. I den arkitekt­ritade musei­butiken finns också ett café med ute­servering.

Öppet helger i maj. Under juni, juli och augusti öppet tisdag – söndag med guidade visningar varje hel timme.


Kulturresan

Ornässtugan är en del av Kulturresan, en resa genom Dalarna med stopp vid nio kulturhistoriska besöksmål.

Passa på att köpa Kulturpasset som ger extra fina erbjudanden och rabatter hos respektive besöksmål. Samla en stämpel på varje plats. När passet är full­stämplat får du, förutom de upplevelser du redan fått på nio unika platser, den speciella dala­hästen som en extra belöning för en genom­förd Kulturresa. 

Kulturpasset kostar 125 kronor och finns att köpa här samt hos respektive besöksmål.

Ett rött pass syns ovanpå gammalt kurbitsmålat trä.