Puben på Mora Hotell.

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han.


Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell.

– Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna.

Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt.

– Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.  

De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar.

Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig.

– Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig.

En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker. 

– Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter.

Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell.

– Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Mora Hotell är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.
Läs mer om Taste of Dalarna