Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han.


Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell.

– Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna.

Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt.

– Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.  

De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar.

Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig.

– Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig.

En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker. 

– Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter.

Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell.

– Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips. Utforska naturen Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.   Kulturen och musiken Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.   Midsommarfirandet Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i trakterna kring Siljan verkar just det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. För många har det mjuka tunnbrödet en självklar plats på julbordet och runt om i bygdens bagarstugor går ugnarna på högvarv såhär års. Följ med på en upptäcktsresa runt Siljan för att undersöka vad som egentligen döljer sig bakom de mjuka brödens olika namn. Åke Danielsson: Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi har olika typer av mjuka tunnbröd, så det beror på vilken sort det handlar om. Det finns till exempel tunnbröd, kavelbulle och tuttul – eller stitjôr som det också kallas. Jag vet inte exakt var namnen kommer ifrån, men hemma hos min mormor sa de tuttul, medan det hos farmor hette stitjôr. Fast det var samma bröd.  Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Kavelbulle är vårt handbakade bröd, som bakas som man gjorde förr i tiden. Det är samma kryddor som i tuttul – anis och fänkål – men brödet får en annan struktur när det kavlas för hand.  Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Kavelbulle äter jag med bara hoprullad med salt smör. Sen kan jag också gärna äta det med en ostbit, gärna någon smakrik sort.    Elvy Gudmunds: Gudmunds Tunnbrödsbageri, Vikarbyn  Vad kallar ni ert tunnbröd? – Det heter tunnbröd och är ett riktigt gammaldags tunnbröd som de gjorde förr i tiden. Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Potatis är bindningsmedel och sedan bakar vi med olika mjölsorter som vetemjöl och rågmjöl. Det är lite segt och alla är så förtjusta i det, man kan inte sluta äta när man har börjat. Inför jul har vi många kunder som ringer och beställer tunnbröd som säger att det inte blir någon jul om vi inte får tunnbröd, det är ett måste att ha till julskinkan. Bakningen är som sagt inspirerad av hur det förr gjordes en tunnbrödsdeg när potatisen var klar och som sen hängdes på stickor i härbret. Jag vet att när jag var liten och man tog i de där kakorna så var de alldeles hårda, men när man tog in dem så blev de mjuka. Så fungerade det innan det fanns frysboxar. Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Jag vill gärna ha ost på, helst vanlig herrgårdsost som inte är så stark. Sen ibland brukar vi steka steksill med lök, skiva kokt potatis, rulla ihop och gör en smörgås. Det blir en så kallad bitå.   Inger Bergli: Rälta Tunnbrödsbageri, Leksand  Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi kallar brödet för lur, eftersom man helst ska rulla ihop det och då blir det en liten lur. Vad är speciellt med ert tunnbröd?  – Det ska vara potatis och mjöl, inte något annat. Förr när det var jul bakades det i varenda gård och man åt inte tunnbrödet året runt. Det var alltid kring jul man bakade och då var det överallt – alla kokade potatis och gjorde tunnbröd, förutom den vanliga tjockbullen. Det fanns en bagarstuga eller bakugn i nästan varenda gård. Endera i köket eller källaren, beroende på hur man hade det. Vi försöker göra så snarlika tunnbröd som möjligt idag.   Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Det ska vara smör och messmör, eller skinka. Om det är jul, då ska det vara julskinka.    FAKTA: TUNNBRÖD Varje tillfälle kräver sitt eget tunnbröd och det är väl därför som varianterna tycks vara oändliga. Definitionen av tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll. Det kan vara hårt eller mjukt, tunt som ett linnetyg eller bubbligt som en trasmatta. Traditionen med tunnbröd tillskrivs ofta Norrland, och visst är det tunna brödets kultur starkt i norr, men det finns också en utbredd sedvana av tunnbröd i Dalarna – och kanske framför allt i Siljansbygden. Källa: Tunnbrödsakademin    TUNNBRÖDSLEXIKON Tunnbröd är ett traditionellt folkligt bröd som bakats i alla tider och i olika kulturer. Varje socken, varje by och kanske varje gård har sitt eget ”riktiga recept” på tunnbröd. Kärt barn har många namn sägs det. Tunnbröd, kvalbulle, stitjôr, släppor, tult, kavelgris och tuttul – för att bara nämna några. Tunnbröd kan vara hårt eller mjukt. Förr fanns det bara mjukt tunnbröd på själva bakdagen, sedan torkades brödet. Tunnbröd kan bakas med korn eller vetemjöl. Enligt viss tradition ska det även bakas med potatis. Tuttul är egentligen namnet på tunnbrödsrullen som blir när du tar en bit tunnbröd, brer på pålägg och rullar ihop. Kavelbulle är finbrödet som bakas till fest. Det är hela, stora, runda kakor bakade med riktig komjölk, smör och kryddor. Kallas även stitjôr, släppor eller kavelgris. Källa: Rättviks Tunnbrödsbageri

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Spendera en avkopplande vinterdag i Mora

Ta en paus från vardagen och njut av vintern när den är som bäst. En tur i skidspåret följt av en värmande lunch framför brasan, därefter en avkopplande spabehandling och en storslagen middag som avslutning. I Mora är det nära till både lugn och lyx. När snön har lagt sig, eller när det är tillräckligt kallt för att konstsnön ska vilja ligga kvar, är det bara att hoppa i Vasaloppsspåret och ge sig iväg. Spåret startar vid Zornmuseet och sträcker sig via campingen och Hemus skidstadion innan det ringlar sig vidare mot Sälen. Starta dagen med en lugn och frisk tur i eget tempo. Glid fram i de välpreparerade spåren och säg hej till andra glada motionärer.  Efter genomförd skidtur är det bara att ställa skidorna utanför dörren och direkt krypa in framför brasan hos Café Zorn. Här serveras varje dag värmande soppor, hembakat bröd och mumsiga bakverk. Slå dig ner och låt dig väl smaka. Flera rätter och bakverk är hämtade från Anders Zorns egna handskrivna receptböcker, som den söta korintkakan eller klassikern Kronans kaka.  – Vi har fått bläddra bland Emma och Anders receptsamlingar och hämtat mycket inspiration därifrån. Kronans kaka finns till exempel nedskriven där. Den bakas bland annat på kokt potatis, mandelmjöl och rivet citronskal. Sedan lagades det mycket soder, alltså soppor. Där har vi till exempel tagit fram en köttsoppa inspirerad av Zorn, berättar Mari Moberg på Café Zorn.   När du ändå är i närheten av vår kanske mest kände konstnär, missa inte vinterns utställning på Zornmuseet: Anders Zorn – målarnas målare. Den låter dig uppleva många av hans mest kända målningar, akvareller, skulpturer och etsningar. Dessutom ställer silversmeden Berndt Janusch ut sin smyckeskonst.   Traska därefter bort mot Mora Hotell och checka in på deras spa. Hoppa i morgonrocken och tofflorna och känn kroppen slappna av. Skäm bort dig med en behandling från deras läckra spameny, där det finns behandlingar för både ansikte och kropp samt massage. Välutbildade kroppsterapeuter tar väl hand om dig medan du bara behöver ägna dig åt att njuta.   – Vi vill att folk ska komma och bli omhändertagna. Vardagslyx är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig, säger Petter Lund, platschef på Mora Hotell.  Sedan är det bara kronan på dagsverket kvar – kvällens middag. Här bjuder Mora Hotell och restaurang Terassen in till en förstklassig smakupplevelse. Köket är specialiserat på vilt och har ett stort fokus på lokalproducerade råvaror i säsong.   Ta gärna en extra titt på den spännande vinlistan, som även kompletteras med ett brett utbud av champagne.   – Vi vill visa upp det som är Dalarna för våra gäster och därför jobbar vi med lokala råvaror så mycket vi bara kan. All vår öl är till exempel från lokala små bryggerier i Dalarna och kött och grönsaker är i säsong från leverantörer i omnejden, säger Petter Lund.  Efter middagen kan du endera smyga upp på rummet och låta dagens intryck vagga dig till sömns eller slå dig ner en stund i någon av pubens soffor med en god kopp kaffe och trevligt sällskap. Hur du än väljer att avsluta din dag i Mora, lär dagens aktiviteter ha fyllt på energiförrådet inför stundande friska vinterdagar.

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Välkommen in i värmen på Kulinariet

Hos Kulinariet i Stora Skedvi står den lokala maten i första rummet. Vi gör ett nedslag hos den goda mötesplatsen där såväl brödugnar som atmosfär lockar med värme i vinterkylan. Det finns alltid något nytt att upptäcka på Kulinariet. Är det inte lansering av en ny ost, arrangeras det skinksläpp eller serveras läckra rätter i restaurangen.    – Vi öppnar för lunchservering 1 november och vid jul går vi över till jullunch och julbord. Sedan stänger vi tillfälligt restaurangen under januari-februari för ombyggnad innan det blir nyöppning 28 februari. Därefter är lunchserveringen kvar i fast form, säger Anders Åkerberg på Kulinariet.   Kulinariet är ett centrum för småskaligt mathantverk – ”en god mötesplats” – som de själva beskriver sig. Här finns Visthus-bodens saluhall, där fokus ligger på närproducerat kött, ost, potatis, bröd och ägg. Stora Skedvi mejeri står för mjölk, ost och glass, Dalakassen levererar middagsmat från närområdet till hungriga hemmalagare och Skedvi Bröd gräddar knäckebröd i de vedeldade ugnarna.   – Finns det något mysigare en kall vinterdag än att komma in i bageriet och känna värmen från ugnarna när de gräddar knäckebröd? Att bli bjuden på en färsk mjukbulla som kommer alldeles varm direkt från ugnen.   En av årets nyheter som Anders Åkerberg själv ser fram emot extra mycket är knäckebrödet Wintervört som nyligen dykt upp i Kulinariets brödhylla.    – Det är ett samarbete mellan Skedvi Bröd och Oppigårds bryggeri, där vi bytt ut vätskan i knäckebrödet mot vört – ett riktigt vinterbröd alltså. Dessutom är det fantastiskt gott och verkligen min vintergrej i år.   Att vara en knutpunkt för lokala råvaror och producenter, dit såväl bevandrade gastronomer som nyfikna besökare kan komma och alltid känna sig säkra på att hitta varor av hög kvalitet, är en av grundbultarna i Anders Åkerbergs tanke med Kulinariet.   – Är man inte så hemma i matvärlden är Kulinariet ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns en samlad kunskap om maten och man får hjälp och vägledning av alla duktiga människor som jobbar där.

Murboannas Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Mat i Dalarna – Hitta besöksmålen med dalasmak

Runt om i Dalarna finns många möjligheter till kulinariska upplevelser. Det lokala mat- och dryckeshantverket är kännetecknande för flera av de aktörer som hälsar välkomna i vinter. Hälsa på hos några av alla gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger. I Idre i norr finns Renbiten som låter dig uppleva den traditionella samiska matkulturen. Renkött i alla dess former - färskt, torkat, rökt och suovas finns självklart bland delikatesserna. Renbiten har även en nyöppnad deli med samiska delikatesser på Åsgatan i Falun. På Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod bakas det dagligen mjukt tunnbröd och så snart du kliver in i butiken slår doften av nybakat emot dig. Förutom den klassiska varianten med mjöl och potatis kan du även smaka den något mer kryddade, lokala varianten Tuttul. Stanna till hos Murboannas utanför Borlänge och botanisera bland ostar för olika smaker och tillfällen. Avnjut dem till både vardag och fest – och kanske på en bit mjukt tunnbröd. Känner du för att krypa upp framför brasan med en kopp varm choklad, är Café Wahlmans i Hedemora ett mysigt utflyktsmål. En resa genom matlandskapet Dalarna är en upplevelse för alla sinnen och förutom att kittla smaklökarna bjuder många aktörer på god mat i unika miljöer. Storsätra Fjällhotell ligger mitt i Grövelsjöns fjällvärld, där middagen intas med de blånande bergen som fond. På Fryksås Hotell & Gestgifveri är det en magnifik utsikt över Orsa sjön som ackompanjerar matupplevelsen. Tällberg är känt för sina pittoreska och vackra by-miljöer och mitt i den genuina dalaupplevelsen kan du njuta av såväl klassiska husmansrätter som gourmetmat på Åkerblads Gästgiveri. I Västerdalarna finns Dala-Floda Värdshus som är helt och hållet ekologiska och gärna bjuder på grönt från sina egna odlingar. Taste of Dalarna Taste of Dalarna är ett nätverk av gårdsbutiker, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet. På de olika platserna hittar du mat- och dryckesupplevelser som präglas av ledorden äkta, ärligt, genuint och tydligt ursprung. Här möter du människor som jobbar med mat och dryck utifrån ett hållbart och lokalt perspektiv, med alltifrån ekologiska odlingar, gårdar med småskalig köttproduktion och nytänkande hantverksbagerier.

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Linda illustrerar årets julknäckepaket

Knäckebröd från Leksands knäckebröd är för många en självklarhet i jultider. I år är julknäckepaketet dessutom extra fint dekorerat, med en tomte klädd i Leksandsdräkt. Idén kommer från Leksandstjejen Linda Leander som fick uppdraget att illustrera årets paket i klassiskt jultema. Linda Leander är född och uppvuxen i Leksand, där hon idag bor tillsammans med man och tre barn. Till vardags arbetar hon inom familjeföretaget Sverigealmanackan och i yrket som illustratör handlar det mesta om färg och form. Det handlar också om att låta de två delarna samspela för att skapa en vacker och inbjudande helhet. I utformingen av motivet på knäckepaketet är tanken att illustrationen redan i butikens hylla ska sprida glädje och värme. I idéarbetet var målet att tänka utanför ramen, men fortfarande behålla och ta vara på den traditionella känslan. Linda har tidigare illustrerat knäckebrödspaket för Leksands knäckebröd och står bakom varianten med den omtyckta dalahästen och de vackra kurbitsarna, så att ge sig i kast med just brödpaket är långt ifrån något nytt. Resultatet är alltså den glada tomten som i sin Leksandsdräkt och med öppna armar bjuder in till en julig smakupplevelse. När Linda och hennes familj dukar upp för jul har knäckebrödet en given plats på bordet. - Min favorit är julknäcket med julskinka och senap. Sillen också, säger Linda. Hennes jul spenderas med familjen och är en välkommen möjlighet att andas ut. - Tiden innan jul är väldigt intensiv på arbetet med allt från julmarknader till beställningar inför det nya året så när julen kommer så är det skönt att få mer tid att umgås med mina nära och kära. De vuxna köper varsin julklapp som delas ut i form av julklappsspel. Detta sker på kvällen medan barnen får sina paket från tomten innan julbordet. Leksands Knäckebröd har försäljning i butiken vid bageriet i Häradsbygden utanför Leksand.