Våffla med grädde på en tallrik.

Med fjället utanför dörren på Lövåsgården

På 800 meter över havet, med en vidunderlig utsikten över myrar och fjäll, väntar lugnet, stillheten och framför allt närheten till naturen. På Lövåsgårdens Fjällhotell kretsar livet kring här och nu, kring väder, vind och lederna som tar dig direkt ut på kalfjället.


Härligt avslappnad musik och doften av nygräddade våfflor slår emot en innanför entrén till Lövåsgårdens Fjällhotell. Våffelbuffé med olika sorters sylt och grädde står framdukat och gästerna är i full gång med att grädda sig en frasig lunch.

Skopar sylt på sin våffla i restaurangen.

Anders Doverskog går avslappnat omkring bland borden. Skrattar, pratar och skämtar. Sedan 2015 äger och driver han Lövåsgården tillsammans med frun Linda. Innan de tog över hade de spenderat mycket tid i Grövelsjön, där längtan efter att ta flyttlasset norrut vuxit sig allt starkare.

När Anders så en dag satt och ”Googlade konstiga sökord” snubblade han över Lövåsgården. Kombinationen med längtan efter fjällvärlden och dessutom nyfikenheten på att driva eget gjorde att de gjorde slag i saken.

– Att komma hit till Lövåsgården ska kännas som att komma hem till oss. Vilket man ju faktiskt gör i och med att vi bor här på gården. Men det är den atmosfären och sköna stämningen vi vill skapa, den hemtrevliga. Det ska vara kvalitet i det vi levererar.

Loungerum på Lövåsgårdens Fjällhotell.

Lövåsgården har 55 bäddar med helpension och Anders berättar att närmare 99 procent av gästerna söker sig hit för rekreation.

– Hit åker man för att komma ifrån, koppla ner, skämma bort sig själv och äta god mat.

Sommaren är som mest intensiv, när Grövelsjöns magiska vandring lockar. Då bjuder den nära fjällvärlden på ett smörgåsbord av leder för den med upptäckarlust. Även cyklister har börjat hitta hit, liksom fiskesugna. Alla söker de nära natur i kombination med lugn, ro och guldkant.

– Många har gjort det där med stuga och familj. Nu vill man istället bara ha det bekväma i att packa en necessär och åka iväg.

I restaurangen serveras varje kväll en fast trerätters meny, som varieras i takt med säsongernas växlingar. Så mycket som möjligt av maten är lokalproducerad eller från Dalarna. Här diskuterar gästerna dagens upplevelser och intryck över läckra anrättningar. Det hela toppas med en stor portion väder. För här på kanten till fjällvärlden är vind och regn, sol och blåst ständigt högaktuella ämnen.

Receptionen på Lövåsgården.

– Här lever man verkligen i nuet. Väder och vind styr mycket och vi lever från dag till dag beroende på vilket väder det är. Det är helt underbart att möta alla årstider här uppe. Dessutom är det ett helt annat tempo. Närheten till fjället skapar ett lugn. Det är bara att kliva utanför dörren och du är där. Mitt i den storslagna naturen.