Akvarellmålning av vitsippor.

Konst runt Siljan: Akvareller som berör hos Ateljé Backman

Annette Backman är en av konstnärerna som är med i Konst runt Siljan, den konstrunda som äger rum runt Siljan vid Kristi himmelsfärd varje år. I sin ateljé hemma på gården i Mora tar Annette emot besökare från hela Sverige och skapar akvarellkonst som förmedlar värme och berör.


Hur kom konsten in i ditt liv?

– Jag är från Mora från början, men när vi under en period bodde i norra Sverige hade jag mycket fritid och gick då en akvarellkurs. Det var både superkul och frustrerande och jag kände att det här måste jag jobba med för att förstå mig på. Jag var 26 då, men släppte det aldrig och ju större mina barn blev desto mer kunde jag ägna mig åt måleriet. Vi flyttade tillbaka till Mora och jag funderade fram och tillbaka kring om jag skulle satsa på måleriet mer seriöst. Jag fick mycket uppmuntran och det blev det bästa jag kunde göra, 2012–2013 byggde jag en egen ateljé. Jag fick frihet att gå till min egen verkstad, kom med i föreningen Konst runt Siljan och startade mitt eget företag. Idag jobbar jag halvtid som sjuksköterska och heltid med mitt skapande och det funkar toppen, säger Annette.

Annette Backman målar i sin ateljé.
I sin ateljé hemma på gården i Mora tar Annette emot besökare från hela Sverige. Foto: Annette Backman.

Var hämtar du din inspiration?

– Jag har alltid med mig kameran och knäpper bilder med mobilen. Det finns ju färger och former överallt och jag tycker om gamla ting. Ofta skapar jag en miljö av flera bilder jag tagit, kanske på en lada eller skuggorna över en åker, en björkskog eller vitsippor. Akvarell är något man försöker förstå sig på hela tiden, det handlar om att alltid lära nytt och komma underfund med hur det fungerar. Akvarellen har alltid sista ordet om man ger den en chans och då kan det bli väldigt snyggt, om man inte är där och petar för mycket. Mitt måleri får inte bli för romantiskt, men ska göra betraktaren lite varm inombords. Det är nog det jag vill förmedla, en varm känsla.

Akvarellmålning av en lada.
Akvarellkonst av Annette Backman.

Vad är Konst runt Siljan?

– Det är en jurybedömd förening som vi konstnärer som bor runt Siljan kan söka till. Vi är cirka 40 personer som är med idag och som alla mer eller mindre lever på vår konst. Varje Kristi Himmelsfärdhelg har vi vår konstrunda där folk från hela Sverige åker runt och besöker oss. Alla håller öppet i sina ateljéer och det blir väldigt fina besök. Inför och under helgen hålls också en öppningsvernissage på Rättviks kulturhus, där man får se smakprov från alla konstnärer.

Hur är det att möta människor i din ateljé?

– Det är så trevligt och blir ofta väldigt bra samtal. Det händer att någon känner något speciellt för en tavla då de tycker sig se något som talar till dem. En såg sin morfar en gång och en annan sitt barndomshem i ett hus jag målat. Det är fantastiskt att lyckas beröra på det sättet.

Collage: En kvinna målar utomhus, en akvarellmålning av blommor.
Foto och målning: Annette Backman.

Vad händer annars hos dig i sommar?

– Mitt i Mora vid Anna & Anders Design finns ett litet galleri som heter Garag1. Där kommer vi vara några konstnärer som ställer ut och säljer. Det är vernissage 18 juni och sedan finns vi där hela sommaren. Jag håller också kurser ibland i mån av tid och det brukar vara galet kul.


Konst runt Siljan

Under helgen vid Kristi himmelsfärd den 26–29 maj 2022 håller ett fyrtiotal konstnärer i Siljansbygden öppet för besök. Det är en av Sveriges äldsta konstrundor. Öppet varje dag mellan 11–17. 

”Smakprov” med alla deltagare visas på Rättviks kulturhus från 14 maj–6 juni och följer kulturhusets öppettider.

Läs mer om Konst runt Siljan.