Julstök hemma hos Sullkullan.

Jul hos Sullkullan

I huset i centrala Ludvika är det skralt med tomtar, rött och klassiskt julpynt. Istället skapas julstämningen av umgänge, familjemys och tända ljus. Pepparkaksdegen köps färdig och på tv rullar gamla julkalendrar. Välkommen hem till Sullkullan.


Ida Gustafsson hade bestämt sig för att hon skulle bo på landet. Visningen av huset mitt i Ludvika åkte hon och sambon på mest för skojs skull.  

– Men vi föll verkligen för det. Det ligger mitt i smeten, fast är ändå en egen oas. 

I oasen tillkom snart både ett och två barn. Det renoverades och pulades. Ida startade Instagram-kontot Sullkullan, där hon delade med sig av bilder till nära och kära.  

– Jag och mina syskon kallar alltid varandra smeknamn och då kom Sullkullan upp. Men jag är väl lite sullig också, saknar motorik, välter grejer och slår i tår. 

Från början var inläggen på Instagram, bilderna och texterna, bara en kul grej och en hobby. Sedan växte kontot och idag jobbar hon med sitt egna företag och med sina sociala kanaler, där följarna får följa med in i hennes liv och hem. Ett hem som sprudlar av personlighet och värme. Kanske extra mycket nu i juletider. 

– Jag älskar jul. Det är det här att få mysa till det. Jag har inte så mycket plåtter och tomtar, utan det handlar mer om att skapa en stämning som är varm och go. Och mycket blommor! Det kan räcka med en pärlhyacint på bordet och jag kan tänka ’fasen vad gött man får har det’. 

Visst får barnen ha någon tomte – ”de lär ju få ta fram det som de tycker är jul” – men annars är det inte mycket rött som kommer över tröskeln hos Ida. Inga julgardiner. Kanske några utbytta kuddfodral. Hon konstaterar krasst att rött inte är hennes färg. Julstämningen kommer istället av vad familjen gör tillsammans. 

– Det blir pyssel med barnen. Lite bakning. Jag är ingen bullmorsa, jag köper pepparkaksdeg och kavlar ut. Vi hämtar granen, lägger ut lite granris vid trappen, tänder mycket ljus och spelar spel. Vi kollar mycket på gamla julkalendrar. Förutom den som går på tv plöjer vi alltid Kurt Olssons jul och Sunes jul. Det är så mycket humor och jag som vuxen tycker också det är skitkul. 

Kärleken till julen har funnits med ända sedan hon själv var liten. 

– Mina föräldrar älskar också jul och det har alltid varit ’Nu ska vi ses och umgås och ha riktigt jäkla trevligt’. Det tror jag också att jag sprider vidare till mina barn. Det är ingen hysteri utan en mysig tid. Det har alltid varit så.  

Fast när själva julhelgen närmar sig börjar ändå det mer juligt röda firandet pocka på uppmärksamhet. Men då just de scenerna utspelas hemma hos Idas föräldrar är det bara att låta tomtarna löpa fritt. 

– Ibland firar vi jul i Göteborg hos svärföräldrarna. Annars blir det hemma hos mamma och pappa i Gravendal, utanför Säfsen. Där är det allmoge, gamla slagbord, dukar med gammalt porslin – julporslinet såklart – och en massa gamla tomtar. Jag gillar det, men jag skulle inte kunna ha det hemma själv. Där ska julen vara enklare.  

Hon och syskonen med sina familjer möter upp några dagar innan julafton. De lyssnar på julmusik, sitter och umgås och förbereder maten. Tiderna med frosseri och mat i överflöd är sedan länge förbi. Likaså tiden när mamma fick stå ensam i köket och slita.  

– Det är tradition att vi delar upp mat-lagningen. Revbensspjäll och skinka är pappa. Det är nästan så man blir rörd om han frågar om man vill vara med och hjälpa till. Det är så heligt och hans stora grej. Annars hjälps vi åt. Det ska inte vara som att en person ligger utbränd på julaftonskvällen, som det kan ha varit förut. När mamma har pyntat ihjäl sig med tomtar och girlanger.  

På bordet finns många olika hemgjorda korvar, rökta av Idas pappa. Jansson, hemrullade köttbullar, kallskuret, sillar och skinka. Där finns chokladasken, lussebullar och mammas saffranskrans. Knäcken ska kokas kvällen innan julafton och godis-fatet fylls sedan på av fudge och kolor av olika slag. Kalle Anka och paketöppning.  

– Det står ett gammalt härbre på mammas och pappas tomt och mamma började med en så fin tradition för några år sedan. På julaftons förmiddag, när allt är förberett, då ska man ju umgås. Då knatar vi upp på härbret där mamma fixat med ljus och glögg. Då ska vi knöka in oss där med fårfällar och filtar och sen läser hon en juldikt. 

Julen hos Sullkullan handlar om gläd je, värme och gemenskap. Om familj och mys. Att själva inramningen sedan växlar mellan ljust vitt och murrigt rött är precis så som hon vill ha det. 

– Konstrasterna alltså, jag älskar dem. Helt fantastiska! 

Sullkullans utflyktsfavoriter

  1. Säfsen Resort, Ca. 6 mil från Ludvika.  
    På Säfsen Resort finns skidåkning, afterski och god mat på både Wärdshuset och på Hyttan. Stuguthyrning finns! På Hyttan gör de bland annat grymt goda pizzor och det är ett väldigt barnvänligt skidområde. 

  1. Lekombergs gruvområde, Ca. 8 km från Ludvika.  
    Fantastisk utsikt över sjön Väsman. Ett tips är att åka dit vid sol-uppgång eller solnedgång. Ta med ett paket korv och grilla vid grillplatsen vetja! 

  1. Bergslagskonditoriet, Mitt i centrala Ludvika.  
    Grymt konditori med bra mat, go´fika och en sjujäkla schysst miljö att hänga i.