Så är det att fira jul i Tällberg

Så är det att fira jul i Tällberg

Hallå där Anna Wiklund på Green Hotel i Tällberg, som bjuder in till stämningsfulla julaktiviteter hela december.
Hur är det att fira jul hos er?

– Vi håller på alla traditioner. Kvällen innan julafton är det Bingolotto med paketinslagning. Då kan man kan spela bingo, slå in paket och dricka glögg. Brasan sprakar i lobbyn hela tiden och hela hotellet är otroligt pyntat med tomtar i varje vrå. På julafton fixar vi granen tillsammans, går till bagarstugan och bakar tuttul, det går att åka häst och släde, vi visar Kalle Anka på tv. Tomten är central hos på jul och självklart kommer han på julafton, då blir det paketöppning. Vi brukar också ordna stora julklappsspelet, där alla gäster lämnar in ett paket i receptionen och sen spelar man. Det brukar bli väldigt uppskattat. Sen är det stora julbordet såklart.

Vad finns på ert julbord?

– Det är ett klassiskt julbord där allt är lagat från grunden. Våra sillar är väldigt goda och väldigt omtalade. Vi har lite olika inlagda varianter som senap, curry, vitlök. Den hemlagade leverpastejen är också jättefin och den gravade laxen är magisk.

Den 8 december är det Lissjul i Tällberg, vad är det för något?

– Det är en julmarknad i Tällberg och vi har en del av den här på hotellgården. Det är väldigt mysigt med sprakande eldar, grötlunch, glögg och fika. Det är marschaller i hela byn och folk promenerar runt i och med att det är på flera hotell. Här hos oss finns utvalda utställare med gediget hantverk. Tomten kommer och barnen får träffa honom. På kvällen har vi julbord om man vill stanna och äta det. Under dagen blir det också Sång från balkong, men exakt vad det är blir en överraskning för den som kommer hit.

Vad mer går det att göra i Tällberg kring jul?

– Åka en tur med häst och släde eller ut och promenera och se på omgivningarna. Sen har vi längdspår i byn och även jättefina längdspår på nära håll i Leksand och Rättvik. Det finns också många fina skidbackar för utförsåkning på nära håll. Eller göra en utflykt till Mora eller Falun, om man vill besöka Carl Larsson gården eller Zornmuseet.

Murboannas

Murboannas – Ostar med en massa passion och kunskap

Anna Reyiers passion för ost startade med kärleken till kor och allt de kan ge. Redan som ung, när hon växte upp på gården Murbo utanför Borlänge, arbetade hon hos grannen med att mjölk deras kor. Nära platsen där Anna växte upp står idag ett stort, nybyggt hus som rymmer ett skinande rent och modernt mejeri, en butik och ett stort café. Från att ha startat i en källare i bostaden har Annas osttillverkning vuxit upp till ett etablerat företag. Tack vare det nybyggda huset kan Murboannas numera ta emot stora grupper besökare som vill äta smörgåsbord, ta en ostkaka med sylt och grädde eller handla Murboannas ostar och andra lokala delikatesser. Här kan man också kika in i mejeriet där Anna och två medarbetare ystar och tar hand om ostarna under deras olika stadier av tillblivelse och mognad. – De är i allra högsta grad levande ting. Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid, förklarar Anna. Idén att göra egen ost kläcktes hos henne för drygt tio år sedan när hon besökte en fäbod där en kvinna i hennes egen ålder gjorde ostar. – Jag steg in på Karl Tövåsens fäbod och fick en fantastisk känsla i kroppen. Jag såg en tydlig möjlighet att göra något liknande på min egen gård, berättar Anna. “Ostar förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid”, berättar Anna. I dag arbetar hon med sina ostar i sitt skinande rena och nybyggda mejeri som inte direkt liknar en fäbod, men där ostarna tillverkas ungefär på samma enkla vis. – Det är så fantastiskt roligt att få arbeta med något som jag verkligen vill och kan lägga ner min själ i. Det är många tankar och mycket arbete bakom ostarna och sedan lever de också sina egna små liv. Hon ser ostar som i allra högsta grad levande ting. – Osten förändras, åldras, har olika egenskaper och måste skötas om under hela sin livstid. Trots att det egentligen endast behövs mjölk, bakteriekultur, löpe och salt för att göra ost så är osttillverkning ett riktigt hantverk som sitter i händerna. – Man måste få in rätt känsla när det är dags att göra olika moment, det inget man kan läsa sig till utan det måste arbetas fram, förklarar Anna. För henne är det väldigt viktigt att ha koll på ostarna hela vägen, från ystningen till det att den lagrade osten paketeras. Därför går det inte att låta det framgångsrika företaget växa hur stort som helst. – Vi vill gärna öka produktionen ännu lite mer, men vi kommer alltid vara småskaliga. För mig är det viktigt ha känslan kvar, att ha kontroll hela vägen och veta att det är riktigt fina produkter vi erbjuder kunderna. I butiken finns ett brett sortiment av matvaror från andra småskaliga producenter. Här finns också några speciella varor helt unika för Murboannas, som andra företagare producerat. Murboannas öl är till exempel en speciell sort från Mjelga. Så är också Murboannas kaffe, en noga utvald blandning bönor från Anders Tunestams rosteri. En annan specialare är messmörsglassen som produceras av Rättviksglass och som bara finns hos Murboannas. Och kunderna ja, de strömmar till. Det är många som trängs vid glasväggen för att titta på Anna som gör ost inne i mejeriet. Det stör henne verkligen inte, men hon är helt på det klara med var hon själv hör hemma. – Jag trivs väldigt bra i mitt eget och i ostarnas sällskap! I dag har hon hela tio olika sorters ostar att sällskapa med i mejeriet. Den moderna anläggningen har gjort det möjligt att göra ännu fler olika sorters ostar, tack vare att det nu finns plats för olika lagringsmetoder. Förutom nya varianter av ost planeras det även för ett nytt kök som gör det möjligt att servera mer lagad mat. Och drömmen om egna kor, och allra helst fjällkor, den lever kvar. Framtiden får utvisa hur det blir med den visionen. Läs mer om Murboannas och planera ditt besök   Murboannas är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Sahlins Struts Strutsagg Taste of Dalarna

Strutsar, strutsglass och strutsburgare hos Sahlins Struts

Struts är kanske inte det första man tänker på i sammanhanget lokal mat och Dalarna. Men det är just vad det är, för på gården hos Sahlins struts utanför Borlänge har Gunnar och Kerstin Sahlin fött upp strutsar under 25 år. Hos Sahlings struts är strutsen främst ett köttdjur, men nästan alla djurets delar kommer till användning i olika sorters produktion – av strutsäggen tillreds glass och omelett, fjädrarna blir till dammvippor och fettet används till tvål och skinn skickas till Italien för att bli väskor och andra accessoarer. Dessutom är strutsfarmen med de något exotiska djuren ett trevligt besöksmål och här finns lekplats, restaurang och butik. – Hej Pippi, säger Kerstin Sahlin glatt när hon närmar sig de fullvuxna strutsarna som spatserar omkring i en stor hage på de öppna fälten som omgärdar gården. Strutsar är flockdjur, förklarar hon och de behöver vara tillsammans med andra strutsar för att trivas. På gården delas de dock in i grupper efter ålder men en sak har de alla gemensamt: – Gunnar är pappa till alla strutsar. Han är den första de möter när de kläcks och de präglas på honom. Små kycklingar behöver mycket omvårdnad och kärlek, berättar Kerstin. Strutsar växer snabbt, ungefär en centimeter om dagen. Från ägg till stek tar det ett år. ”Om man översätter den tillväxten till en människobebis så skulle den på bara ett år väga 450 kilo”, skojar Kerstin. Det var 1994 som Sahlins gick från att hålla mjölkkor till strutsar och med åren har hon och maken Gunnar blivit erkänt duktiga strutsuppfödare. Så till den grad att de idag håller kurser för andra som är intresserade av att ägna sig åt strutsuppfödning. – De fungerar som vilket lantdjur som helst men mycket häftigare. De är ju nästan som urtidsdjur. Tittar man på de kraftiga benen med sitt hårda skinn och fötterna med de stora klorna så förstår man hur dinosaurierna såg ut till viss del, säger Kerstin. Under vingarna har strutsarna klor som är en kvarleva från dinosaurietiden, en detalj som imponerar alla barn som besöker gården. Och här finns ju också en hel del mat som också går hem hos de yngre besökarna – vad sägs om en god glass gjord på strutsägg eller storsäljaren Strutsburgare. På senare år har Sahlins satsat mycket på mat och idag har de en stor restaurang på gården som bland annat serverar strutsburgare och charkbricka med ett urval av gårdens egna produkter – rökt korv, hjärta, lufttorkad skinka och pastej – allt gjort på strutskött såklart. Allt det goda kan sedan sköljas ner med gårdens egna öl för här, invid strutshägnen, finns också ett gårdsbryggeri där Gunnar och Kerstins son Erik brygger öl under etiketten Sahlins Brygghus. I gårdsbutiken finns biff, filé, rökt och lufttorkat kött, korvar, paté och pastej. Allt styckat och tillverkat i Sahlins egna EU-godkända slakteri och rökeri. På gårdens välfyllda butik säljs biff, filé, rökt- och lufttorkat kött, korvar, paté och pastejer för alla som vill köpa med hem. För det är mycket troligt att den som väl testat struts vill äta mer. – Det ger ett väldigt rent och klimatsmart kött. Det är vildare än kalkon och mört som fågel. Vi arbetar helt antibiotikafritt för strutsar är generellt väldigt friska djur, berättar Kerstin som tycker att grillad strutsbiff är det godaste – ett fint, rött och väldigt magert kött som ska stekas snabbt och hett. För att lyckas med strutsuppfödning ska fåglarna ha tillgång till ljusa, luftiga platser och de ska få mycket kärlek, havre, hö och lite pellets. – Man måste lära sig tänka som en struts, brukar Gunnar säga. Bara då förstår man hur djuret vill ha det och kan ta väl hand om det, förklarar Kerstin. Läs mer om Sahlins struts och planera ditt besök Sahlins struts är en del av Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.Läs mer om Taste of Dalarna

Strutsburgare Sahlins Struts

En matresa i södra Dalarna: Ost, strutsburgare och mesta matmeckat

Det finns många smakrika besöksmål i södra Dalarna – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med fyra smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt. Upptäck ost i alla tänkbara former, smaka strutsburgare, gör ett besök på Kulinariet och avsluta dagen med en läcker närodlad middag. Starta turen i byn Murbo söder om Borlänge. Här har Anna Reyier tillsammans med maken Mats förvandlat släktgården till ett levande mejeri med butik och café. Hus Murboannas hämtas mjölken från en gård någon kilometer bort och den blir sedan till lagrad hårdost, färskost, delikatessost, salladsost, grillost – ja, allt med ost i namnet! I caféet finns förutom glass och fika självklart smörgåsar med de egna ostarna. Njut av såväl smakerna som utsikten, med kohagarna alldeles inpå knuten. Passa på att boka en privat guidning där du själv får prova på att ysta. Passa också på att hälsa på fjällkossorna Törnrosa, Flora och Hjärtrud.   Dags för nästa stopp! Här räcker det med en kortare förflyttning på 15 km, till Sahlins Struts i Stora Tuna. På familjen Sahlins gård bor ett hundratal strutsar i olika åldrar. Gå på en guidad tur, utforska gårdsbutiken, ta en fika eller ät en god lunch ackompanjerad av öl från gårdens eget bryggeri. Uttrycket ”från jord till bord” förverkligas på gården. Från strutsarna förädlas allt som går att ta vara på. Av köttet tillverkas bland annat korv och burgare. Just strutsburgare och även strutsäggsglass är självklara och populära inslag på menyn.   Sedan är det dags att ta sikte på Stora Skedvi, som ligger 20 km söderut från strutsarna. Här väntar ett av Dalarnas mesta matmeckan: Kulinariet. De kallar sig själva ”en god mötesplats” och nog lever de upp till den titeln flera gånger om. I den gamla industrifastigheten mitt i den lilla byn har lokalt och småskaligt mathantverk fått ett unikt utrymme att visa upp sig. Här gräddas knäckebrödet Skedvi Bröd för hand i stora bakugnar och bagarna serverar gärna en provsmakning, där smöret smälter på det varma brödet. I saluhallen Visthusboden finns närproducerade matvaror och delikatesser av alla de slag. Du kan själv fylla en glasflaska med färsk, ekologisk mjölk från gården intill eller köpa bröd, ägg och potatis från trakten jämte allt från öl till choklad från utvalda producenter.   Avsluta dagen med mysigt boende och ekologiskt och närodlad middag hos Dala-Floda Värdshus. Eller så tar du sikte på någon av de andra smakrika guldkornen som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Det mullrar om motorstaden Hedemora

Nämn Hedemora för en motorintresserad person och du ser bensindoftande minnen i ögonen. Ända sedan tidigt 30-tal har Hedemora förknippats med motorer och somrarna med cruising, MC-dag och bilträffar. Än idag hämtas inspiration från glansdagarna, till flertalet av de motorinspirerade evenemang som anordnas här. Lägg därtill genuin cafékultur och spännande musikscener, så har du en kombination som gör Hedemora till ett självklart resmål i sommar. Hedemoraryttaren är den första som hälsar besökare välkomna till staden. I rondellerna in till Hedemora står statyn av den folkdräktsklädde ryttaren på sin röda springare. Symboliken talar sitt tydliga språk: motorstaden i södra Dalarna gasar med full fart framåt. Det började redan på 50-talet, när bilkulturen brummade som bäst och raggarna gjorde entré i folkkulturen. Då började även TT-loppen hållas regelbundet i Hedemora. “TT” stod för Tourist Trophy och var stora internationella motorcykeltävlingar. Varg-Olle Nygren, den mest berömda motorcykelföraren på den tiden, var givetvis på plats i Hedemora för att köra. Över 100 000 besökare kom till motorstaden för att se motorcyklarna vråla på banan.   TT-loppen må ha kört sina sista ärevarv nu, men många andra aktiviteter och sevärdheter med motorsport får Hedemora att verkligen leva upp till sitt smeknamn som motorstad. Till exempel anordnar Hedemora Old Town Cruisers och SMK Hedemora evenemanget Motorhistoriska Dagen varje år på nationaldagen. Då åker de glänsande, gamla bilarna med viftande, svenska flaggor i en lång parad genom staden. På Motorstadion väntar sedan roliga aktiviteter för hela familjen. Ytterligare en sommartradition i motorstaden är den årliga Motordagen. Lördagen vecka 26 varje år fylls Hedemoras gator med cruisande bilar, rockabillymode – och förstås många besökare som är nyfikna och intresserade av de välbevarade, vackra fordonen. Lions arrangerar bakluckeloppis för allt som är fordons- och motorrelaterat och skänker sedan avgifterna till hjälpverksamheten. I år samverkar Motordagen dessutom med musikfestivalen Dalarocken, så se fram emot en riktig heldag med musik och motor. På Hedemora MC-museum finns klenoder och kuriosa för alla motorintresserade: bland annat Nisse Johanssons unika samling veteranmotorcyklar från första hälften av 1900-talet och en utställning om TT-loppen i Hedemora. Här finns också antika cyklar från 1880-talet och klassiska engelska bilar från 50-talet. Museet är öppet sommartid, men stängt på måndagar. På musikfronten är Hedemora Blues Jam ett måste. Första lördagen i månaden får den som vill komma och jamma med husbandet på restaurangen Kings Arms. Det har blivit ett uppskattat forum där lokala musiker kan utvecklas.   Självklart behöver även magen sitt drivmedel. Slå er ner för en fika eller lunch på anrika Café Wahlman. Det ligger i Hedemoras äldsta kulturhus i de välbevarade 1700-talskvarteren. Här bakas det mesta i eget bageri av närproducerade råvaror. I den härliga trädgården bjuds det dessutom då och då på musikaliska godbitar i form av stämningsfulla framträdanden och spelningar. Nämn Hedemora hädanefter, för såväl motorintresserade personer som andra besökare, så är det inte bara de motorinspirerade inslagen de drar sig till minnes – utan också stadens sköna rytmer. Läs mer om aktiviteter, evenemang, boende och sevärdheter i Hedemora

Torrlids levande fäbod

Prova på fäbodlivet i norra Dalarna

Klappa djuren och njut av stillheten på en fäbod i sommar. Under sommaren flyttar en del jordbrukare i Dalarna sina djur till fäboden. Där får korna ströva fritt i skogen om dagarna. Som besökare på fäboden ges du möjlighet att få en inblick i driften, njuta av kokkaffe och handla med dig fäbodprodukter som smör och ost. En garanterad minnesvärd upplevelse. Håltby och Okbodarna fäbod Ca 7 km ifrån Älvdalen mot Evertsberg ligger Håltby fäbod. Den drivs av Bertil och Baqer och här finns fjällkor, rödkullor, jakar, getter och får. Lilla Fäbodbutiken i Håltby fäbod erbjuder spännande hantverk och böcker om fäbodlivet och den samiska kulturen. Det går bra att skräddarsy sin egen upplevelse med fika, middag, fäbodkurser. Övernatta och följ med på morgonen när man löser djuren och sen njuter av en fäbodfrukost. Logi erbjuds både i Älvdalen, Venjan och Rättvik. För bete flyttas djuren mellan Håltby och Okbodarna så inför besök kontakta Bertil eller Baqer. Läs mer: Håltby fäbod Torrlids levande fäbod Välkommen till familjen Halvardssons fäbod! Här på Torrlids fäbod, nära byn Klitten utanför Älvdalen, får du ta del av fäbodens levande historia, hälsa på djuren, smaka på tunnbröd med egenproducerat smör, messmör och ost eller bara njuta av fridfullheten, de unika dofterna och den vackra miljön. Torrlids fäbod har haft en obruten drift sedan 1600-talet då den för första gången nämns i skrift. Precis som man alltid har gjort på fäbodar tar de tillvara på mjölken från korna och tillverkar fäbodprodukter. Unika kunskaper har förts vidare från generation till generation. Familjen Halvardsson bor på fäboden hela sommaren tillsammans med djuren. Under juli månad är det öppet Läs mer: Torrlids levande fäbod

Rättviks tunnbröd

En matresa runt Siljan: Pölsabod, nybakat tunnbröd och hockeybulle

Det finns många smakrika besöksmål runt Siljan – alla unika utflyktstips i sig själva. Här har vi skapat ett turförslag med tre smakrika stopp, perfekt för en välsmakande dagsutflykt i Siljansbygden. Upptäck hemgjord korv, tunnbröden tuttul och kavelbulle och avsluta med hembakade caféklassiker. Starta turen i byn Rälta, 1,5 mil söder om Leksand. Här ligger Rältagården, där familjen Magnusson driver ekologiskt lantbruk. Gör ett besök i deras ”pölsabod” med lokalproducerade kött- och charkprodukter och botanisera bland en uppsjö delikatesser. Här finns till exempel Hans olika sorters dalakorvar, leksandsskinka och farfarskorv. På gården styckar och förädlar de alla produkter själva och gårdens chark och rökeri går bokstavligt talat varmt för att fylla gårdsbutiken med läckerheter. Ta sedan sikte på Rättvik. Åk genom de natursköna om givningarna utmed Siljan. Varför inte ta turistvägen genom byn Tällberg mellan Leksand och Rättvik, för att verkligen uppleva de magiska vyerna? Väl framme, följ doften av nybakat tunnbröd. Hos Rättviks Tunnbrödsbageri och Handelsbod slår pustar från bakugnarna allt som oftast emot en innanför dörren. Ta chansen att se hur traditionellt tunnbröd bakas – en både fascinerande och som sagt väldoftande upplevelse. Den som vill kan få vara en del av ”baklaget” för en dag och lära sig alla momenten, från första utkavlingen till färdiggräddat bröd. I handelsboden går det att köpa med sig av allt som bakas i bageriet, som de lokala tunnbrödsvarianterna Tuttul och Kavelbulle. Dags att börja röra sig norrut, mot byn Furudal ca 40 km bort. Nu går vägen genom djupa dalaskogar och byar som Gärdsjö, Ovanmyra och Boda. Snitths Hantverksbageri är ett uppskattat utflyktsmål som lockar många smaksugna besökare till Furudal. Här bakas allt med svenska, lokala och ekologiska varor i ”mjöligaste” mån. I det genuina caféet serveras matbröd, lättare luncher och förstås en hel del godsaker. Den spännande och något udda utemiljön gör också sitt till för upplevelsen. Slå er ner på det gamla nedlagda järnvägsspåret och ta en fika med riktigt goda nybakade bullar och kakor. Hockeybullen är en klassiker! Därefter vänder ni tillbaka till utgångspunkten – med största sannolikhet mätta av såväl god mat som av nya intryck. Eller så tar ni sikte på någon av de andra smakrika guldkorn som väntar runt om i Dalarna. Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Kryssa med M/S Gustaf Wasa på Siljan

Vi säger hallå där Erik Jalking, skeppare på fartyget M/S Gustaf Wasa, som varje sommar visar dalabygden från sjösidan på fartyget som trafikerat Siljan sedan 1876. Vad händer under en tur med M/S Gustaf Wasa? – Man får se allt det vackra runt Siljan från sjön, vilket ger en lite annan vy och en överblick över det som finns på land. På dagsturerna har vi också guidning, där vi berättar om platserna vi passerar. Sen får man äta och dricka gott och uppleva ett av världens äldsta fartyg, som är K-märkt, byggt 1876 och som gått på Siljan varje sommar sen dess. Vad händer hos dig i kaptenshytten? – Det alltid öppet hos kaptenen, man får hälsa på och fråga om det är något man undrar. De flesta som kommer upp brukar fråga om någon specifik by vi passerar, om båten eller hur djup sjön är. Ja, hur djup är egentligen Siljan? – Vad jag har kunnat mäta så är den 150 meter prick, vilket är djupare än de officiella siffrorna. Jag tror det står 134 meter på sjökortet, men det är lätt att hitta större djup än så. Vilken är din egen favoritplats på sjön? – Österviken är väldigt fin. När man utgår från Leksand, kommer mot Tällberg och ser alla vackra dalabyar längs stranden. Det är också häftigt när man ser bort mot Mora och får en uppfattning om hur stor Siljan faktiskt är. Och solnedgångarna kan vara helt fantastiska, med riktiga färgexplosioner. Du har jobbat på Gustaf Wasa i 30 år, några minnen som sticker ut? – De flesta ska man ju inte berätta… Men det var rätt speciellt när Kungen åkte med. Det var första sommaren jag jobbade här och det var ett väldigt pådrag med bombhundar och Säpo-personal. Genom åren har det också varit många idrottsmän, musiker och kändisar som åkt med, men jag nämner inga namn. Det sägs också att Anders Zorn var en ofta förekommande passagerare, fast det var ju före min tid. Vad tänker du om sommaren som kommer? – Jag drömmer om en sommar som förra året. Varm, lugn och soligt med många glada människor. Kryssningar avgår från Leksand, Rättvik eller Mora enligt turlista 12 juni–18 augusti 2019. Läs mer här. Om M/S Gustaf Wasa - Byggt 1876 och har trafikerat Siljan sedan dess. - Är 30 m lång och 5,3 m bred. - Har sin hemmahamn i Leksand. - Är K-märkt. - Har ett matsäcksdäck för den som vill ta med fika. - Under dagskryssningar serveras dagens lunch eller á la carte i restaurangen och på kvällskryssningar finns förutom den fasta menyn även räkor.

En nostalgisk båtresa tillbaka till 50-talet

En nostalgisk båtresa tillbaka till 50-talet

Strömsholms kanal sträcker sig från Smedjebacken i norr till Borgåsund i söder. En gång i tiden var det en viktig farled för järn och timmer. I dag handlar det mer om turism och sevärdheter. I Smedjebacken finns Håkan Jansson och Föreningen Barkens Ångbåtar. Varje sommar arrangerar de Nostalgituren med ångbåten Å/F Runn, där besökaren tas med på en tidsresa till svunna tider med både båttur och rälsbuss. Vad är Nostalgituren? – Det är en ångbåtsresa med Å/F Runn som utgår från hamnen i Smedjebacken. Därefter åker över sjön Barken, vidare genom sex slussar till Ängelsberg. Att åka ångbåt och se slussningar tycker alla är roligt, sedan är det en naturupplevelse. Det är väldigt fint i norra Barken, som en liten skärgård med väldigt många öar. På hemvägen blir det först rälsbuss till Kärrgruvan och därefter gammaldags Volvo landsvägsbuss tillbaka till Smedjebacken, berättar Håkan Jansson. Hur kom det sig att ni började med ångbåtsturerna? – För fem-sex år sedan fick vi tag på båten och föreningen har sedan restaurerat den till bra skick för att bedriva passagerartrafik på. Det ena gav nog det andra och idén växte fram, med ångbåten, rälsbuss och gammal landsvägsbuss från 50-talet. Vilka reaktioner har ni fått? – Det är en succé! Folk börjar ringa efter jul och frågar när vi ska släppa nya biljetter och turerna blir snabbt fullbokade. Jag tror att det intressanta ligger i konceptet med nostalgin, det blir som en resa tillbaka till hur det var förra i tiden, för 50 år sedan. Många av våra äldre passagerare kommer själva ihåg hur det är att åka rälsbuss och landsvägsbussarna. Det är en lång dag, men de allra flesta tycker det är otroligt intressant. Vad har ni på gång framöver? – Vi ska eventuellt renovera upp ytterligare ett ångfartyg. Förutom Nostalgiturerna har vi också Ångans dag i augusti. Då visar vi ångbåtar och ånglok i hamnen i Smedjebacken. Vi har till exempel ett litet industriånglok som vi kör på i hamnen under dagen, med arrangemang runt omkring. Allt lever på ånga brukar vi säga.   Nostalgituren görs vid totalt åtta tillfällen under juni, juli och augusti. Läs mer och boka: Nostalgituren med Å/F Runn