Så är det att fira jul i Tällberg

Så är det att fira jul i Tällberg

Hallå där Anna Wiklund på Green Hotel i Tällberg, som bjuder in till stämningsfulla julaktiviteter hela december.
Hur är det att fira jul hos er?

– Vi håller på alla traditioner. Kvällen innan julafton är det Bingolotto med paketinslagning. Då kan man kan spela bingo, slå in paket och dricka glögg. Brasan sprakar i lobbyn hela tiden och hela hotellet är otroligt pyntat med tomtar i varje vrå. På julafton fixar vi granen tillsammans, går till bagarstugan och bakar tuttul, det går att åka häst och släde, vi visar Kalle Anka på tv. Tomten är central hos på jul och självklart kommer han på julafton, då blir det paketöppning. Vi brukar också ordna stora julklappsspelet, där alla gäster lämnar in ett paket i receptionen och sen spelar man. Det brukar bli väldigt uppskattat. Sen är det stora julbordet såklart.

Vad finns på ert julbord?

– Det är ett klassiskt julbord där allt är lagat från grunden. Våra sillar är väldigt goda och väldigt omtalade. Vi har lite olika inlagda varianter som senap, curry, vitlök. Den hemlagade leverpastejen är också jättefin och den gravade laxen är magisk.

Den 8 december är det Lissjul i Tällberg, vad är det för något?

– Det är en julmarknad i Tällberg och vi har en del av den här på hotellgården. Det är väldigt mysigt med sprakande eldar, grötlunch, glögg och fika. Det är marschaller i hela byn och folk promenerar runt i och med att det är på flera hotell. Här hos oss finns utvalda utställare med gediget hantverk. Tomten kommer och barnen får träffa honom. På kvällen har vi julbord om man vill stanna och äta det. Under dagen blir det också Sång från balkong, men exakt vad det är blir en överraskning för den som kommer hit.

Vad mer går det att göra i Tällberg kring jul?

– Åka en tur med häst och släde eller ut och promenera och se på omgivningarna. Sen har vi längdspår i byn och även jättefina längdspår på nära håll i Leksand och Rättvik. Det finns också många fina skidbackar för utförsåkning på nära håll. Eller göra en utflykt till Mora eller Falun, om man vill besöka Carl Larsson gården eller Zornmuseet.

Melodifestivalen 2019 Leksand

Melodifestivalen i Leksand – Maxa Mellohelgen

Den 16 februari smäller det. Då är det äntligen dags för Melodifestivalen i Leksand. Redan nu är det dags att börja ladda för en helg fylld av musik, glitter och festliga aktiviteter. Varför inte boka en riktig Mellohelg med både hotellmys och festivalhäng? Under lördagen 16 februari fylls Leksand med aktiviteter för hela familjen som en uppladdning inför kvällens stora höjdpunkt – Melodifestivalens tredje deltävling som går av stapeln i Tegera Arena. Bland artisterna i startfältet syns bland andra Martin Stenmarck, Jon Henrik Fjällgren, Dolly Style och Lina Hedlund. Se till att vara ute i god tid och säkra dina biljetter – endera till kvällens direktsändning eller till något av de två genrepen under fredag kväll och lördag eftermiddag. Visit Dalarna säljer biljetter över disk, så besök din närmsta Turistbyrå eller ring oss på 0771-62 62 62. Fotograf: Magnus Rolands, Leksands kommun Du kan också boka ett smidigt paket där helgens boende är fixat och klart! Flera hotell och anläggningar i närområdet erbjuder olika paketlösningar under helgen. På Green Hotel i Tällberg bor du på samma hotell som flera av artisterna – kanske stöter du på någon av dem vid frukosten eller i gillestugan! Bor du på Leksands Strand ligger arenan på gångavstånd. Dessutom har du en hel stuga där ni både kan dansa och sjunga loss till era favoritlåtar. Siljansnäs Hotell i Siljansnäs har ett Mellopaket med boende och middagar.

Följ med under kepsen på Billy Opel

Följ med under kepsen på Billy Opel

När Billy Opel bjuder in till show på Klockargården är det helt utan flashiga lysen och LED-skärmar. Istället lockar han med en personlig helhetsupplevelse under en kväll fylld av god mat och musikalisk glädje – och en hel del mellansnack förstås. ”Under kepsen på Billy Opel” är både föreställningens namn och ett genomgående tema när den Morabördige underhållaren bjuder in till två personliga kvällar på Klockargården i Tällberg. - Det är en liten inblick i hur det ser ut i mitt huvud och vad jag har för funderingar på musiken och livet. Det kommer bli låtar från alla håll och kanter – allt från låtar från början av min karriär och sen även lite nytt är det tänkt. Många tror att Billy Opel enbart sjunger på Moramål, men så är inte fallet. - Jag träffar folk hela tiden som tror att allt jag gör fortfarande är på mål, men det är kanske 10 år sen jag gjorde en låt på mål senast. Fast det är klart att jag kör några av de låtarna också, men det är inga problem att komma dit även om man inte förstår mål. Det är bara en liten del i allt. Musiken har funnits med ända sedan han var liten. Fascinationen för musik, texter och framför allt för att stå på scenen. Känslan av att få roa och underhålla människor är svårslagen, vilket också brukar märkas i de många berättelser och anekdoter som dyker upp mellan låtarna. - Ibland får jag lägga band på mig själv, det händer att jag pratar för mycket. Samtidigt har det där vuxit fram under åren jag har hållit på. Jag började med det för ett antal år sen och märkte att det uppskattades. Om man hör en artist spela en låt blir den så mycket bättre om man vet bakgrundshistorien, hur den har tänkt och gjort låten. En insikt i det arbetet. Det tycker jag gör att en låt blir så mycket bättre. Han ser fram emot att äntra scenen på Klockargården. - Det ska bli jättekul. Det känns som att Klockargården har blivit ett ställe i Dalarna för nöje, det är en fantastisk miljö och bra mat. Sedan bjuder jag och bandet på riktig musik. Det är så mycket idag som är dolt i flashiga lysen och LED-skärmar och plast. Vi håller på med raka motsatsen. Det är akustiska instrument och glädje från hjärtat. Det är väldigt folkligt, det vi håller på med. Jag tror folk behöver se det också.

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

Ekologisk mat lockar på Dala-Floda Värdshus

När Per och Evalotta Ersson tog över Dala-Floda Värdshus för tio år sedan såg gästerna den ekologiska inriktningen som en trevlig överraskning. Idag söker besökarna sig hit för att få en genuin, ekologisk matupplevelse i den gemytliga värdshusmiljön. Katten Sipps tittar slött upp från trappan när de första middagsgästerna kommer släntrande över grusgången mot Dala-Floda Värdshus. En sådan här varm sommarkväll när kvällen är ljus, humlorna surrar och dofter av timjan sprider sig över den lummiga trädgården är värdshuset med sin kringbyggda gård ett riktigt paradis.   Det är tydligt att på Dala-Floda Värdshus, i den idylliska byn Syrholn, vårdas allt med stor kärlek och mycket omsorg. Trädgården, husen, odlingarna och katterna – allt har en hälsosam lyster. I dryga tio år har Per och Evalotta Ersson utvecklat Dala Floda Värdshus och idag kan de erbjuda en unik upplevelse där omtanke för gäst och miljö står i absolut fokus.  – Vår ekologiska profil är viktig och vi vill ha genomgående hög kvalitet. Samtidigt är det inget lyxigt ställe, vi vill förmedla det enkla och är inte så anspråksfulla. Det ska vara skönt, lugnt och harmoniskt här, inte märkvärdigt, säger Per som är kock och basar i köket där maten lagas på 100 % ekologiska råvaror och förädlade produkter.   Kvällens meny om tre rätter inleds med en fylld tuttul, ett mjukt tunnbröd. Till varmrätt serveras lamm från Wålstedts i Dala Floda med ljummen grönsaks- och potatissallad. Det hela avslutas med blåbärsglass gjord på bär från de omgivande skogarna. Smakerna är rena, inget har hastats fram utan allt har lagats från grunden i köket av Per. Omsorgen om råvarorna speglas också i dryckesutbudet där såväl lokalt hantverksöl som viner framställda enligt biodynamiska principer finns med.  Redan när Per och Evalotta tog över värdshuset hade det en miljöprofil som de tidigare ägarna, paret Aarts, byggt upp. Dala-Floda Värdshus var en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna i Sverige och redan 2012, efter det att Per och Evalotta tagit över, nådde de den strängaste nivån inom KRAV för restauranger.   För Per och Evalotta, som alltid källsorterat, komposterat och dragit runt sina barn i cykelkärra i stället för att använda bil, kändes det självklart att bygga vidare på det ekologiska konceptet.  – Intresset kommer från en grundläggande tro att vi måste sätta så litet avtryck som möjligt efter oss i naturen och det måste ju vara bättre att inte använda gifter i odling och produktion, berättar Per.  För Evalotta är den ekologiska inriktningen lika viktig.  – Vi är väldigt glada och nöjda att vi kan driva och genomföra allt vi gör till 100 procent ekologiskt. Om vi inte kunde arbeta så skulle vi inte göra det här över huvud taget, förklarar hon.  De är självförsörjande på örter, sallatsblad och blommor och odlar också en del bönor och kål. Om sommaren åker de två, tre gånger i veckan till närbelägna Wålstedts gård för att köpa ekologiska grönsaker och ibland lamm. En del grönt köper de också in från Grönsakshallen Sorunda, som har en ökande andel ekologiskt i sitt sortiment. Idag är det sällan något problem att få tag i ekologiska råvaror och andra produkter till köket men för bara fem, sex år sedan var det svårare, för att inte tala om för tio år sedan.  – Det är som natt och dag! Fler odlare ställer om i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökar och de som arbetar med förädlade produkter blir också allt fler. Som Lantbackens gårdsmejeri i Lima, Maria Leksell på Stora Lunån, Mjelga öl och Dalabryggeri som alla gör ekologiska ostar och öl. Dem köper vi in ifrån, berättar Per.  Han fortsätter med att förklarar att lokalt producerat är en rejäl bonus, men att det viktigaste för Dala-Floda Värdshus alltid är det ekologiska. Och äntligen börjar omvärlden också uppskatta och söka det ekologiska alternativet.   – Idag kommer gästerna tack vare vår profilering. För tio år sedan var det inte många som var speciellt intresserade men nu ser vi en trendförändring där fler söker sig just hit för att uppleva vår ekologiska inriktning. 

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Mora Hotell: Vardagslyx hela veckan

Att checka in på anrika Mora Hotell ska vara som en avkopplande andningspaus. När platschef Petter Lund med personal hälsar välkomna är ledordet vardagslyx: ”Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt. Kom in och låt oss ta hand om dig”, säger han. Det är full fart inför stundande lunchservering och Petter Lund sveper vant omkring bland grytor och kastruller. Idag står stuvad torsk på smörstekt bröd och en mustig kycklinggryta på menyn. Även om han har spenderat större delen av sitt yrkesliv i kökssammanhang, är inte tänkt att han ska husera här på Mora Hotell. – Jag är egentligen platschef, men i väntan på ny personal får jag hugga i och hoppa in. Då kan vi verkligen börja jobba mot vårt mål: att vara en av de bästa krogarna inom Dalarna. Han har hållit i trådarna på hotellet sedan april 2018 och mycket har hänt. – Det har varit otroligt mycket att göra. Nya utmaningar varje dag, men det är väldigt givande och det är därför man kommer hit varje dag och tycker det är jätteroligt.   De har bland annat gjort en renovering av spat. På plats finns nu två nya jacuzzier och en kalldusch som komplement till den ångbastu, torrbastu och swimmingpool som finns sedan tidigare. De har även tagit in ett nytt ekologiskt hudvårdsmärke och spetsat till spamenyn med olika behandlingar. Förutom hotellets gäster vill de även att lokalbor ska upptäcka den vardagslyx hotellet kan erbjuda. Därför har de bland annat tagit fram ett koncept med dagspa, där besökaren för en stund får fly undan vardagens stress och känna lugnet infinna sig. – Vi vill att folk ska våga komma in, boka och bli omhändertagna. Det är vardagslyx och det är lite av ett ledord i verksamheten. Du ska inte behöva vänta till på fredag för att ha det lite lyxigt, kom in på en måndag, onsdag eller torsdag och njut lite grann. Låt oss ta hand om dig. En annan central punkt är maten och restaurangen. Där är siktet som sagt högt inställt, med målet att bli en av de bästa krogarna i Dalarna. Vägen dit går via lokala smaker.  – Köket är det en hjärtefråga för mig. Vi vill ju visa upp vad som är Dalarna för våra gäster och vi jobba med så mycket lokala råvaror vi bara kan. All vår öl är från lokala små bryggerier i Dalarna. Vi använder primärt kött och grönsaker från omnejden, berättar Petter. Tanken är att alla dessa bitar ska ge en upplevelse utöver det vanliga, som i förlängningen ska ge Mora Hotell utmärkelsen fyrstjärningt superiorhotell. – Vi vill satsa på att erbjuda en bra helhetsupplevelse när du är här. Att man känner att det är bra mat, bra service, att man känner sig uppskattad som gäst. Det genomsyrar hela hotellet – vi vill att du ska bo, äta och leva bra hos oss.

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Sommartips i Siljansbygden – Natur och kultur

Att spendera sommaren vid Siljan är långt ifrån tråkigt. Här finns en mängd olika aktiviteter att välja mellan, vare sig det är bad och lek eller musik och kultur som gäller. Eller varför inte snöra på skridskorna? Här har vi samlat flera härliga sommartips. Utforska naturen Att bada hör sommaren till. Vid och runt Siljan finns flera härliga stränder med friskt och klart vatten. Utforska naturen på egen hand eller med hjälp av en naturguide. Green Owl Travel erbjuder safari om du vill upptäcka fjärilar och myror. Ta med bekväma skor och ge dig ut på vandring i skog och mark. Siljansbygden levererar högklassiga naturupplevelser.   Kulturen och musiken Siljan är mycket historia, kultur, ursprung och själ, men också väldigt mycket framtid, lust och nyfikenhet. Och skapandet går som en röd tråd genom allt, som om hela bygden begåvats med en kreativ ådra att ösa ur. Bingsjöstämman under Musik vid Siljan är en höjdpunkt för de med musiköra, självklart också Dalhalla, kalkbrottet som blivit en av Europas mäktigaste och vackraste konsertarenor.   Midsommarfirandet Midsommar i Dalarna är ett skådespel för öga och själ. Det traditionella firandet med spelmän, klädda majstänger och ringdans är många till antalet och lockar tiotusentals besökare under midsommarhelgen. Får du mersmak fortsätter firandet under ett par veckors tid runt om i de små pittoreska byarna.

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd runt Siljan – Kärt barn har många namn

Tunnbröd, kavelbulle, tuttul, lur, stitjôr. Kärt bröd har många namn och i trakterna kring Siljan verkar just det mjuka tunnbrödet ha extra många sådana. För många har det mjuka tunnbrödet en självklar plats på julbordet och runt om i bygdens bagarstugor går ugnarna på högvarv såhär års. Följ med på en upptäcktsresa runt Siljan för att undersöka vad som egentligen döljer sig bakom de mjuka brödens olika namn. Åke Danielsson: Rättviks Tunnbrödsbageri, Rättvik Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi har olika typer av mjuka tunnbröd, så det beror på vilken sort det handlar om. Det finns till exempel tunnbröd, kavelbulle och tuttul – eller stitjôr som det också kallas. Jag vet inte exakt var namnen kommer ifrån, men hemma hos min mormor sa de tuttul, medan det hos farmor hette stitjôr. Fast det var samma bröd.  Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Kavelbulle är vårt handbakade bröd, som bakas som man gjorde förr i tiden. Det är samma kryddor som i tuttul – anis och fänkål – men brödet får en annan struktur när det kavlas för hand.  Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Kavelbulle äter jag med bara hoprullad med salt smör. Sen kan jag också gärna äta det med en ostbit, gärna någon smakrik sort.    Elvy Gudmunds: Gudmunds Tunnbrödsbageri, Vikarbyn  Vad kallar ni ert tunnbröd? – Det heter tunnbröd och är ett riktigt gammaldags tunnbröd som de gjorde förr i tiden. Vad är speciellt med ert tunnbröd? – Potatis är bindningsmedel och sedan bakar vi med olika mjölsorter som vetemjöl och rågmjöl. Det är lite segt och alla är så förtjusta i det, man kan inte sluta äta när man har börjat. Inför jul har vi många kunder som ringer och beställer tunnbröd som säger att det inte blir någon jul om vi inte får tunnbröd, det är ett måste att ha till julskinkan. Bakningen är som sagt inspirerad av hur det förr gjordes en tunnbrödsdeg när potatisen var klar och som sen hängdes på stickor i härbret. Jag vet att när jag var liten och man tog i de där kakorna så var de alldeles hårda, men när man tog in dem så blev de mjuka. Så fungerade det innan det fanns frysboxar. Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Jag vill gärna ha ost på, helst vanlig herrgårdsost som inte är så stark. Sen ibland brukar vi steka steksill med lök, skiva kokt potatis, rulla ihop och gör en smörgås. Det blir en så kallad bitå.   Inger Bergli: Rälta Tunnbrödsbageri, Leksand  Vad kallar ni ert tunnbröd?  – Vi kallar brödet för lur, eftersom man helst ska rulla ihop det och då blir det en liten lur. Vad är speciellt med ert tunnbröd?  – Det ska vara potatis och mjöl, inte något annat. Förr när det var jul bakades det i varenda gård och man åt inte tunnbrödet året runt. Det var alltid kring jul man bakade och då var det överallt – alla kokade potatis och gjorde tunnbröd, förutom den vanliga tjockbullen. Det fanns en bagarstuga eller bakugn i nästan varenda gård. Endera i köket eller källaren, beroende på hur man hade det. Vi försöker göra så snarlika tunnbröd som möjligt idag.   Hur äter du helst ditt tunnbröd? – Det ska vara smör och messmör, eller skinka. Om det är jul, då ska det vara julskinka.    FAKTA: TUNNBRÖD Varje tillfälle kräver sitt eget tunnbröd och det är väl därför som varianterna tycks vara oändliga. Definitionen av tunnbröd är ett kavlat, tunt och naggat bröd som gräddas under kort tid i hög värme på häll. Det kan vara hårt eller mjukt, tunt som ett linnetyg eller bubbligt som en trasmatta. Traditionen med tunnbröd tillskrivs ofta Norrland, och visst är det tunna brödets kultur starkt i norr, men det finns också en utbredd sedvana av tunnbröd i Dalarna – och kanske framför allt i Siljansbygden. Källa: Tunnbrödsakademin    TUNNBRÖDSLEXIKON Tunnbröd är ett traditionellt folkligt bröd som bakats i alla tider och i olika kulturer. Varje socken, varje by och kanske varje gård har sitt eget ”riktiga recept” på tunnbröd. Kärt barn har många namn sägs det. Tunnbröd, kvalbulle, stitjôr, släppor, tult, kavelgris och tuttul – för att bara nämna några. Tunnbröd kan vara hårt eller mjukt. Förr fanns det bara mjukt tunnbröd på själva bakdagen, sedan torkades brödet. Tunnbröd kan bakas med korn eller vetemjöl. Enligt viss tradition ska det även bakas med potatis. Tuttul är egentligen namnet på tunnbrödsrullen som blir när du tar en bit tunnbröd, brer på pålägg och rullar ihop. Kavelbulle är finbrödet som bakas till fest. Det är hela, stora, runda kakor bakade med riktig komjölk, smör och kryddor. Kallas även stitjôr, släppor eller kavelgris. Källa: Rättviks Tunnbrödsbageri