Julmys i Tällberg.

Så är det att fira jul i Tällberg

Hallå där Anna Wiklund på Green Hotel i Tällberg, som bjuder in till stämningsfulla julaktiviteter hela december.
Hur är det att fira jul hos er?

– Vi håller på alla traditioner. Kvällen innan julafton är det Bingolotto med paketinslagning. Då kan man kan spela bingo, slå in paket och dricka glögg. Brasan sprakar i lobbyn hela tiden och hela hotellet är otroligt pyntat med tomtar i varje vrå. På julafton fixar vi granen tillsammans, går till bagarstugan och bakar tuttul, det går att åka häst och släde, vi visar Kalle Anka på tv. Tomten är central hos på jul och självklart kommer han på julafton, då blir det paketöppning. Vi brukar också ordna stora julklappsspelet, där alla gäster lämnar in ett paket i receptionen och sen spelar man. Det brukar bli väldigt uppskattat. Sen är det stora julbordet såklart.

Vad finns på ert julbord?

– Det är ett klassiskt julbord där allt är lagat från grunden. Våra sillar är väldigt goda och väldigt omtalade. Vi har lite olika inlagda varianter som senap, curry, vitlök. Den hemlagade leverpastejen är också jättefin och den gravade laxen är magisk.

Den 8 december är det Lissjul i Tällberg, vad är det för något?

– Det är en julmarknad i Tällberg och vi har en del av den här på hotellgården. Det är väldigt mysigt med sprakande eldar, grötlunch, glögg och fika. Det är marschaller i hela byn och folk promenerar runt i och med att det är på flera hotell. Här hos oss finns utvalda utställare med gediget hantverk. Tomten kommer och barnen får träffa honom. På kvällen har vi julbord om man vill stanna och äta det. Under dagen blir det också Sång från balkong, men exakt vad det är blir en överraskning för den som kommer hit.

Vad mer går det att göra i Tällberg kring jul?

– Åka en tur med häst och släde eller ut och promenera och se på omgivningarna. Sen har vi längdspår i byn och även jättefina längdspår på nära håll i Leksand och Rättvik. Det finns också många fina skidbackar för utförsåkning på nära håll. Eller göra en utflykt till Mora eller Falun, om man vill besöka Carl Larsson gården eller Zornmuseet.