Porträtt på Goedele François och Jurgen Raedts.

Från ett stressigt Belgien till lugnet i Dalarna

Det var för tre år sedan de bestämde sig. Goedele François, hennes man Jurgen Raedts och deras två barn. Belgien med samma yta som Dalarna, en folkmängd som hela Sverige och närheten till allt utom naturen, kändes stressigt, bullrigt och trångt. Jakten på karriär, ett större hus, som dessutom kostar tre gånger så mycket som i Sverige och ett prestationsinriktat liv, lockade inte längre.


Goedele och Jurgen bytte allt det där mot lilla Gräsberg utanför Ludvika. Istället för storstadsliv fick de en by med hundra bofasta, långt till mycket, men nära till naturen. En lugnare vardag med mer tid för varandra.

– Vi hade ett företag i Belgien som sålde mjölk- och kaseinfärger. Företaget expanderade, men allt gick så fort och blev så stort. Vi hamnade i ett vägskäl och var egentligen tvungna att anställa fler, skaffa större lokaler och satsa helhjärtat. Och det kändes inte riktigt rätt, berättar Jurgen.

Goedele tittar på sin man med ett leende:

– Så vi sålde företaget och flyttade hit.

Magkänslan ledde vägen till Dalarna

Familjen semestrade i Sverige en sommar.  De besökte Skåne och Småland. Tanken på att lämna larmet i Belgien och flytta till stillheten och lugnet föddes där i de ljusa sommarnätterna.

– Magkänslan var väldigt bra och vi blev förälskade i Sverige, berättar Goedele, och Jurgen nickar instämmande och tillägger att de också ville känna på mörkret innan de bestämde sig på riktigt.

Testet genomfördes julen 2015. Då tog de chansen att besöka en av sina återförsäljare i deras semesterhus i Färnäs utanför Mora.

– Det var supermysigt! Vi hade förväntat oss att mörkret skulle vara skrämmande, men det var oerhört vackert. Det finns inga sjöar i Belgien. Här var det 12 grader kallt och vi vandrade omkring på isen utanför Sollerön, säger Jurgen.

– Och vi högg vår egen julgran! utropar Goedele. Det hade vi bara sett på tv.

De beskriver Dalarna som autentiskt, det svenskaste av Sverige. Här finns allt landet har att erbjuda samlat på liten yta och Jurgen är uppenbart entusiastisk när han beskriver familjens förtjusning över just södra Dalarna.

Som den där första morgonen de vaknade i sitt nya hus i Gräsberg. Under natten hade snön fallit och det låg 20 cm nysnö på marken. Tystnaden var kompakt och det vilade ett lugn över naturen. En granne fick komma med sin fyrhjuling och hjälpa paret att ploga vägen till deras hus.

– Människor här är hjälpsamma och nyfikna på ett positivt sätt.

Bildcollage på Goedele François och hennes man Jurgen Raedts.

Tipsar om café, Orsa Grönklitt och Tomteland

De ser vintern som en period för återhämtning. En tid att vara inne, umgås med familj, vänner och ladda batterierna.  När de ändå ger sig ut pratar de varmt om Café 1862 i Smedjebacken. Där tycker de om att sitta och fika i värmen från kaminen.

Dit levererar också Jurgen en del av det bröd han bakar. Jurgen är utbildad bagare i Belgien. Här i Sverige finns hans bageri i en stuga på gården. Verksamheten går under namnet Brödladan och hit kommer kunder på fredagar och lördagar för att handla hans produkter.

– Jag tycker mycket om alla julmarknader, de lyser upp i mörkret, säger Goedele.

Jurgen adderar ytterligare vintertips.

– Orsa Grönklitts toppstuga! Vi åker inte skidor, men utsikten därifrån är magisk. När barnen var mindre, älskade vi Tomteland i Mora. Vi har tipsat vänner från Belgien att besöka sagolandet där.

– Vårt allra bästa tips är nog att gå omkring i den vackra naturen och uppleva vinterlandskapet. Man behöver inte söka stora äventyr, allt finns precis utanför dörren, säger Goedele.

För familjen stämmer det bokstavligt talat. På gården finns Jurgens bageri och Goedele finner inspiration till sina projekt i närmiljön.

De tog steget från storstaden och känslan av att allt snurrade för fort till ett jordnära liv på landsbygden. Här har de skapat sig alla förutsättningar för att leva det liv de själva önskar, i den takt de själva vill.

Ljuslykta vid ett bord.