Kvällsvy över Magasinet i Falun, upplyst byggnad i mörkret.

Med spretighet som nisch – höjd och bredd på Magasinet i Falun

Konserter, shower, teatrar, föreläsningar, sport- och idrottsevenemang börjar återvända. En av Dalarnas mest spännande kulturscener är Magasinet i Falun, där programmet bjuder på en vild blandning av både bredd och höjd. Magdalena Nord Omne och Lisa Mossfeldt Scheltdorf på Kulturföreningen Magasinet berättar mer.


Hur känns det att vara igång igen?

– Det känns otroligt bra, vi och många med oss har verkligen längtat efter att få träffas live igen. Och det konstiga är att det nästan känns precis som vanligt, vi trodde att både vi och publiken skulle känna oss lite lätt distanserade och avvaktande, men det var nästan precis tvärtom. Alla tycks verkligen njuta av att få träffas och ta del av gemensamma kulturupplevelser igen. 

Hur tänker ni när ni sätter programmet?

– Utgångspunkten i allt vi gör är bredd och höjd. Vi vill helt enkelt ha hög kvalitet och en bra mix på våra arrangemang. Det är en vild blandning mellan litet och stort, kommersiellt och icke-kommersiellt, högt och lågt. Vi brukar säga att spretigheten är vår nisch, och faktum är att många lyfter själva blandningen som en av Magasinets stora lockelser.

Collage: Två kvinnor äter middag, två män spelar cello.

Hur har responsen varit på akterna ni släppt hittills?

– Det har faktiskt varit över förväntan, flera har sålt slut direkt. Det känns som att det finns ett uppdämt behov efter ett och ett halvt år av ”kulturtorka”. Och det är verkligen tydligt att liveuppleveser är vida överlägset streaming. Det är något visst med att uppleva saker på plats i stunden, tillsammans med andra. Det är som att det tillför en extra dimension till själva upplevelsen. Det blir helt enkelt starkare.

Är det någon akt ni ser fram emot extra mycket?

– Oj, vad svårt! Men Frida Hyvönen den 18 mars, Thåström den 23 april och sommarutställningen hör definitivt till höjdpunkterna! Men det finns också några riktigt fina överraskningar som vi tror kommer bli grymt bra, men som vi inte får avslöja ännu. Så vårt insidertips är att hålla ögon och öron öppna och haka på i tid, man vill ju inte sitta med skägget i brevlådan när slutsålt-skylten plötsligt dyker upp!

Vy över utställningshall inne på Magasinet i Falun.
Foto (samtliga): Per Eriksson.

Vad mer har ni på gång?

– Just nu förbereder vi nästa sommarutställning. Vi törs inte avslöja allt än, men det handlar om ett spännande konstnärskap i gränslandet mellan foto och fantasi. Sedan är det alltid något på gång här även om det inte alltid syns utåt. Vår verksamhet består ju också av en hel del icke-publika, men otroligt viktiga, arrangemang som konferenser, sändningar, mässor och festligheter av olika slag. Vi står också inför en spännande organisatorisk utveckling. Från 2022 kommer vi att ta in några fler medarbetare för att tillsammans med dem påbörja en uppväxling och successiv generationsväxling. Tillsammans kommer vi att ge oss ut på en resa mot nya höjder för att säkra att Magasinets uppskattade verksamhet ska vara långsiktigt hållbar.

Se vårt kalendarium för att hitta ett evenemang som passar dig.

Vi har alla ett ansvar att hålla oss uppdaterade om nuläget och följa de restriktioner och rekommendationer som finns. Säkerställ alltid den senaste aktuella informationen hos respektive aktör inför ett evenemang.