Vy över fjäll i norra Dalarna.

Håll Dalafjällen Rent – Så gör du

För att öka kunskapen och minska nedskräpningen i dalafjällen genomförs satsningen Håll Dalafjällen Rent. En av initiativtagarna, Stefan Hamréus på Länsstyrelsen, berättar mer och ger sina bästa tips på vad du kan tänka på när du är ute i naturen.


Hur föddes idén om Håll Dalafjällen rent?

– Jag har jobbat vid Hävlingestugorna i Grövelsjön som tillsynsman och stugvärd. Där kunde jag rätt så snabbt konstatera att det förekommer sopor och skräp på våra fjäll och i fjällnära skogar. I slutet av säsongen tog jag kontakt med Håll Sverige Rent. Jag presenterade ett förslag på hur jag ville gå vidare och de ville hänga med. I dag är alla de stora fjällaktörerna med i Håll Dalafjällen Rent: Skistar, STF, Idre Fjäll, Fjätervålen, Malung-Sälen kommun, Älvdalens kommun.

Vad ska jag själva tänka på när jag ska ut på fjället?

– Att du endast lämnar dina skoavtryck kvar i naturen. Förpacka din mat i förpackningar som inte tar stor plats i packningen när du tömt dem. Skippa till exempel konservburkar! Man har ju orkat bära med sig maten ut och då orkar man också bära med sig de tomma resterna hem. När man behöver göra "tvåan", gå en bit bort från leden. Lyft på en sten eller en bit mossa och utför dina behov och lägg tillbaka stenen eller mossan. På så sätt blir det trevligare för de som kommer efter dig på leden.

Vad händer härnäst i projektet?

– I och med att projektet startade hösten 2018 är det fortfarande i sin linda. Vi har haft en första workshop där vi tittade på vilka problem vi har när det kommer till det här frågorna. Det kan till exempel skilja såg åt geografiskt utifrån vilka aktiviteter som är mest populära i varje område. Nu hoppas vi att varje fjällaktör fördjupar sig i just sina utmaningar, så att vi också gemensamt kan börja jobba för att få bukt med nedskräpningen.