Skridåskåkare på is.

Full fart på isen med Orsa-Mora Skating

Intresset för långfärdsskridskor växer och så snart isen lagt sig på sjöar och vattendrag runt om i Dalarna brukar skridskosugna leta sig ut. Henk Noback på Orsa-Mora Skating berättar om deras aktiviteter och om de trender han ser på skridskofronten.


Hallå där Henk Noback, ordförande för Orsa–Mora Skating. Hur ser intresset för långfärdsskridskor ut?

– Det växer! Föreningen startade för ungefär 15 år sedan och det märks att fler och fler upptäcker skridskoåkningen och hur roligt det är för varje år. Allt fler är med i våra aktiviteter, så det märks att det blir mer populärt. Inte bara här hos oss, utan att intresset för långfärdsskridskor generellt blir större. Det finns också allt fler ställen runt om i Dalarna att åka på, vilket är kul. 

Ni är medlemmar i nätverket Skating Dalarna, som samlar just olika områden som erbjuder långfärdsskridskor på plogade banor. Vad innebär samarbetet för er?

– Det är jättebra att vi är med och förhoppningsvis gör det att ännu fler hittar hit för att åka skridskor. Det är bra för alla att långfärdsskridskor får mer uppmärksamhet, för det finns enorm potential för det i Dalarna. Det är många som inte vet att man kan åka här och som skulle komma om de bara visste om möjligheterna. Så jag tror att det bara är att kämpa på och försöka få upp folks ögon för vad som finns här.  

Vad kan den som är nyfiken på långfärdsskridskor hitta hos er?

– På nyårsafton har vi en skridskoaktivitet för barn, Sylvesterskrinnet, där de får en lott för varje varv de åker på en bana. Det har blivit jättepopulärt, med närmare 400–500 personer som kommer. Många barn, både från Mora och Orsa och familjer som är här på besök och semester i Orsa Grönklitt. Sen har vi också aktiviteten ”På isen” i både Mora och Orsa, där vi har en skridskovagn fylld med skridskor som folk kan låna gratis för att prova på. Vi står på isen, bjuder på saft och bjuder in folk att kika och testa. Vi vill stimulera skridskoåkning i området. Vår större tävling är Siljanskrinnet. Det är kanske 90–100 deltagare varje år och det går att välja mellan olika distanser. Där är det många internationella deltagare, 30–40 procent är från andra länder. Vi ser över lag att det är många norrmän och framför allt holländare som kommer hit för att åka skridskor.  

Vad är det som lockar dem just här?

– Att det finns is! Intresset för skridskor är väldigt stort, men man kan inte åka hemma. Speciellt är det så för holländarna. Tidigare kunde man kanske åka tre veckor varje år på hemmaplan. Men nu har det blivit varmare och det kanske handlar om en vecka var tredje år. Då tycker många att det är kul att ta lov och semester och åka till Dalarna. Här finns många möjligheter och förutsättningarna är fantastiska. Det finns inte många länder med så många platser att åka skridskor på. Plus att det här i Dalarna finns många saker att göra runt omkring, som att åka skidor, åka till Sälen, gå på Tomteland.  

Vilka är dina egna favoritplatser att åka skridskor på? 

– På Saxviken i Mora är det riktigt roligt en fin söndag med sol, man åker några varv, pratar med varandra och det är massa folk där ute. Det är jättemysigt, socialt och trevligt. På Orsasjön är det en spektakulär bana, det är riktigt bra stämning och helt enkelt storslaget. Att åka skridskor där när man kommer från Holland – har man gjort det en gång, då kommer man tillbaka. Det är så vackert.

För uppdaterad information om aktuella aktiviteter, isstatus och tävlingar, besök hemsidan för Orsa-Mora Skating.