En grupptjejer som håller om varandra.

Följ med livsstilsprofilen och triatleten Joanna Swica på en äventyrlig lyxhelg vid Siljan

Dalarna hade länge lockat Joanna Swica. Så dök det upp ett tillfälle där hon kände att nu var det dags. Resan gick till Tällberg och dess omgivningar vid Siljan tillsammans med communityt Friendcation och upplevelsen överträffade alla hennes förväntningar.


Jag vaknar upp av en fladdrande gardin som rör sig in över sängen i mitt svala rum på hotellet i Tällberg. Solen börjar titta fram och jag ställer mig upp, tassar försiktigt bort mot fönstret för att inte väcka min tjejkompis som ligger och sover. Jag tittar ut mot Siljan som breder ut sig framför mig. Ljuset reflekteras mot det svarta vattnet och jag står där en stund innan jag klär på mig, drar på mig mina löpskor och ger mig ut, iväg.

Stigen som ringlar sig genom tät skog, förbi stenblock och tät skog lockar fram något drömskt inom mig. Jag följer skylten mot Digerberget där jag stannar till och tittar ut mot samma vatten som mötte min blick uppe på rummet. Jag fortsätter springa runt byn Tällberg, förbi röda små hus med vita knutar och gärdesgårdar i trä.

Tillbaka på hotellet börjar den lilla soffgruppen i lobbyn fyllas på med tjejer. Det är en förväntan i luften och jag ser framemot äventyret. Jag har alltid älskat äventyr, men trodde länge att man var tvungen att åka offpist i svåråtkomliga berg i Alperna eller klättra högt med ishackor hängandes i bältet. Jag trodde länge att man var tvungen att vara extrem för att kalla sig äventyrare. Nu vet jag bättre. Jag är 31 år gammal och tycker att en ny stig är ett äventyr.

Området runt Siljan är för många något man passerar på väg upp mot fjällen. Jag som nyligen har upptäckt längdskidor kan numera inte tänka mig något annat än att ha Dalarna som slutdestination. Med sina 3 timmar från Stockholm är Siljansbygden ett givet utflyktsmål, sommar som vinter. Det finns något för alla – framförallt om man gillar mat.

Hotellmys med mat.

Så låt oss tala om Bruntegården, en idyllisk liten stuga utanför Rättvik som erbjuder både mat och logi. Med sina lokala råvaror och personal som brinner för att förmedla traktens specialiteter på ett nyskapande sätt. Här sjunker jag ner i en skön soffa med ett glas vin och blir serverad en saftig wallenbergare med skirat smör och gräddigt potatismos. Utanför fönstret ser jag samma vatten som tidigare på morgonen och det slår mig att vart jag än befinner mig så är vattnet med mig. Ett välkommet inslag i min upptäcktsfärd genom Sveriges guldkorn.

Det finns gott om boende i Tällberg. Hotellen och de små stugorna avlöser varandra. Byn är som hämtad från en tidskapsel. Huskroppen med den anslutande ladan med Temposkylten utanför ger mig en nostalgisk feeling. Jag minns min första egna lägenhet, hur sjuttiotalshusen söder om söder i Stockholm låg tätt och alla hälsade på varandra i den lilla Tempobutiken. Det är så jag tänker att det är här i Tällberg. Man hejar på varandra vid mjölken, kanske stannar till och växlar några ord om vad som händer framöver eller om fåren som rymde från Hasses gård uppe vid skogsgläntan. Jag myser när jag tänker på det.

Min helg fortsätter. Kvällarna spenderas med middag och rödvin. Jag och mina vänner möts för en fördrink i baren och fortsätter sedan med att spendera åtskilliga timmar vid bordet där vi blir serverade rätt efter rätt. Ingen tittar på klockan, det behövs inte. Vi har ingen agenda. Vår kväll styrs av energin och efter att dagarna spenderats ute blir det av förklarliga skäl tidiga kvällar där jag ligger nedbäddad i sängen med täcket uppdraget till hakan, då jag envisas med att sova med öppet fönster. Jag vill känna den krispiga skogsluften utifrån.

Jag ser fram emot ett återbesök och något säger mig att det inte kommer dröja länge. Jag kommer snart tillbaka till både Tällberg och resten av Dalarna.

Namn: Joanna Swica
Gör: Driver eget inom sociala medier, sponsrad atlet och frilansande skribent. Medgrundare av communityt Friendcation.
Bor: Stockholm
Bakgrund: Tidigare logistikansvarig på Tre Sverige samt nätverkskoordinator på SOS International.

Det här är Friendcation

Friendcation är ett nätverk för tjejer som anordnar alltifrån events, träningsdejter och föreläsningar till resor runt om i Sverige och världen. Allt som skapar tillfällen för nya människor att mötas i olika sammanhang i och kring nya upplevelser.


Initiativtagare till Friendcation Sverige är livsstilsprofilerna Joanna Swica och Louise Johannesson.

Under en helg spenderade Joanna, Louise och 30 peppade tjejer tre dagar i Dalarna, med Tällberg som utgångspunkt. Här berättar Joanna om sina intryck och upplevelser.