Familj som myser vid en slogbod i snön.

Familjevänliga vinterdagar i Dalarna

Efter en heldag i slalombacken landar familjen i soffan framför brasan med varm choklad. För Elisabeth Byström med familj lockar drömmiga vinterdagar i Dalarna. På lagom avstånd finns barnvänliga vinteraktiviteter, stugmys och en semester långt bort från vardagens stress.


Ett vackert snötäckt skogslandskap och vinteraktiviteter utomhus. Som långfärdsskridskor mellan öarna på sjön Runn, längdskidor i Orsa Grönklitt eller de vidsträckta vidderna kring Idre Fjäll. Elisabeth Byström, civilekonom och författare, har en tydlig bild av sin vinter i Dalarna.

– Dalarna har mycket av det som Sverige har att erbjuda fast på väldigt komprimerad yta – vacker natur, höga fjälltoppar, häftig historia och mycket kultur. Samtidigt som många av de större anläggningarna är väldigt familjevänliga och har något att erbjuda både för stora och små. Allt från barnvänliga skidbackar och längdskidspår, till mer avancerade dito och andra aktiviteter att variera dagarna med.

Just nu är hon och familjen, som även består av maken Johan samt barnen Freja 4,5 år och Arvid 3 år, i full gång med att planera inför kommande vinter. Siktet är inställt på Dalarna.

– För den vackra naturens skull och för att Dalarna för oss ger vinter- och fjällkänsla på behagligt avstånd från Stockholm där vi bor. Dessutom är det snösäkert och har barnvänliga anläggningar.

Det mesta löser sig i Dalarna

För Elisabeth och Johan står, liksom för de flesta barnfamiljer, barnen i fokus när det kommer till att välja resmål.

– A och O är att det är barnvänligt utifrån vår livssituation just nu. Det handlar också om att det inte kräver för många restimmar i bil och att det går att göra mer än att bara åka skidor. Som att det finns andra barnvänliga aktiviteter vid exempelvis dåligt väder eller för att barnen behöver ett avbrott, säger Elisabeth för att i nästa mening tillägga att de flesta punkter brukar lösa sig när de åker till Dalarna.

För i Dalarna finns det mesta vintersuktande barnfamiljer kan önska. Anläggningar som Orsa Grönklitt, Idre Fjäll och Kläppen har alla ett brett utbud av såväl skidåkning som kringaktiviteter. Det kan handla om skidskola, bowling, bad, turer med häst och släde, skotersafari – eller favoriten hundspann. Förutom att mysa med alla hundar är det få saker som går upp emot pirret i magen när släden tar fart och hundarna drar iväg genom snölandskapet.

Huskyhund i snön.
Hundspann är en fartfylld vinterkativitet för hela familjen och pirret i magen när släden drar iväg är en mäktig upplevelse.

Stugmys, lugn och stjärnklar himmel

När de siktar mot vintersemestern är det både vinteraktiviteterna i sig, närheten till naturen och tiden tillsammans som lockar.

– Vi är förväntansfulla på att få byta storstadsstressen och vardagslunken mot lugna omgivningar med vackert snölandskap och mycket utomhusvistelse och tid tillsammans. Vi hoppas att en skidvecka i Dalafjällen kan bli en återkommande familjetradition nu när båda barnen börjat åka på skidor.

Hon har dessutom vintersemesterns målbild klar för sig.

– Då vaknar vi och en kompisfamilj upp i en tyst fjällstuga med snö och strålande sol utanför fönstret. Dagen spenderas utomhus på skidor i gnistrande snölandskap, tills barnen tröttnar och det är dags att gå in och tända en brasa, dricka varm choklad och spela sällskapsspel i stugan. Efter en god middag tillsammans avslutar vi dagen med en kvällspromenad för att njuta av tystnaden, vinterlandskapet och en stjärnklar himmel.

Familjen Byström-Ernfors

Mamma Elisabeth, pappa Johan och barnen Freja 4,5 år och Arvid 3 år. Bor i ett villaområde norr om Stockholm.

På fritiden: Träna, umgås med vänner och vara ute i naturen – och allra helst dessa aktiviteter i kombination.

Driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna, där de delar med sig av sin vardag och sina tankar om en minimalistisk och hållbar livsstil.

Stugmys i Idre.
Efter en heldag utomhus är stugmyset en given avslutning på dagen. Runt om i Dalarna finns det många olika stugor och boenden att välja mellan.