Vacker grönskande bild med en porlande bäck i mitten.

Äventyret väntar: vandra med guide

Låt vandringsdrömmarna slå in i sommar och ge dig ut i Dalarnas mång­sidiga och varierande natur. Slå följe med en natur­guide och lämna vägval och det praktiska till någon annan, då kan du fokusera på att njuta maximalt. Ofta får du också följa med till dolda pärlor. Här ger tre guider sina bästa tips.


Hitta Fulufjällets hemligheter

Tommy Lönnebacke tar dig med till Fulufjällets hemligaste platser. Under vandringen ”Hiking Secrets of Fulu­fjället” guidar han dig till ställen som inte finns på turist­kartorna.

Kan du avslöja något om hemligheterna?

– De flesta som besöker nationalparken vandrar till Njupeskär och kanske till Old Tjikko, men det finns så mycket man missar när man går på egen hand. När vi går upp på fjället stannar vi vid ett par järn­ålders­gravar, som visser­ligen finns på kartorna, men de är i princip omöjliga att hitta om man inte vet vad man ska leta efter. När vi kommer till Rösjöarna kikar vi på platser med kopp­lingar till stenålders­fynd. Rösjöarna har haft jägare och fiskare på plats sedan sten­åldern. Bortanför stugorna besöker vi också tre offer­altare som använts av de spiri­tuella jägar­folken som länge fanns på Fulu­fjället.

Hur har du upptäckt de här platserna?

– De med historiska fynd besöker vi bara efter samråd med läns­styrelsens arkeolog och då vi fått tillstånd att guida på dessa. Annars vandrar jag själv mer och mer utanför lederna på känn. Då snubblar jag ofta över fantastiska platser som jag lägger på minnet för framtida turer och som tips till besökare som till exempel letar efter tält­platser bortanför vandrings­lederna.

Har du några tips för hur man blir en bättre ”upptäckare”?

– Det gäller att stanna upp och se de små detaljerna. Det är kanske inte alltid så lätt, men med en guide så kan man få hjälp på vägen och besöket blir både ett minne och ett lärande. Många missar de riktiga pärlorna just för att det är för många träd i skogen och för stora öppna vyer på kal­fjället. Uppe på själva fjäll­platån med de öppna vidderna ser naturen vild och orörd ut, men människan anlände till Fulu­fjället redan för 6 500 år sedan och spåren finns i naturen. Det gäller bara att lära sig vad man ska titta efter.

Collage: En man i keps bär en stor ryggsäck, en grupp vandrar genom skog med dimmig bakgrund.
Tommy Lönnebacke guidar till Fulufjällets hemligheter.

Våffelvandring och mörkermystik

Lotta Backlund driver Green Owl Travel i Rättvik och har de mystiska dala­skogarna som sin vandrings­arena. Här bjuder hon på frasiga våfflor runt en sprakande eld eller låter dig uppleva den magiska naturen när mörkret fallit.

Din Våffelvandring har blivit en riktig succé. Vad tror du det beror på?

– Nästan alla gillar våfflor och sedan lockar nog platsen vi är på också. Stygg­forsens natur­reservat är en fasci­nerande plats med spännande geologi och historia. Att turen passar både barn och vuxna gör den nog också extra populär.

Har du själv någon favorit bland dina guidade vandringar?

– Jag gillar verkligen Våffelvandringen eftersom den har lite av varje och mystiken på platsen till­talar mig. Men jag är också väldigt förtjust i min Mörker­vandring eftersom den är spännande och annorlunda. Att bege sig ut i skogen när solen gått ner är något alldeles extra.

Hur lägger du upp en vandring?

– En lägereld och gott fika är A och O. Det blir en naturlig ”mittpunkt” under turen för att samlas och samtala om det vi upplever. Jag gillar att skapa en känsla av gemen­skap. Men min modell för en bra tur handlar också om att det ska finnas lite av varje. Förståelse för naturen, varvat med lokala tradi­tioner och berättel­ser om skogs­väsen, är till exempel en perfekt kombi­nation. Jag gillar också platsers historia och att prata om det vi inte ser idag.

Collage: En kvinna hämtar vatten i en kaffekanna i en bäck, närbild på en våffla med blåbär.
Häng med Lotta Backlund på våffelvandring.

Fjällvandring för alla sinnen

Lars Svanerud är fjällguiden som tar med dig ut i de omtyckta Grövelsjöfjällen. Hans mål är att vandringen ska tilltala alla sinnen och att du som deltar ska lära sig saker om området. 

– Enligt mig ska en vandring väcka nyfikenhet, ge en del wow, lagom mycket strapatser och tid för rast på fina platser. Vi går ofta utanför stigar och leder och följer bäckar för att ljudet av porlande vatten ska ge en fin upp­levelse. Vi smakar på bär eller andra ätbara växter om det är säsong för det. Jag blandar gärna små och mark­nära upp­täckter med stor­slagna vyer och norra dala­fjällen erbjuder en mång­fald av natur.

Du bjuder på kunskap också?

– Ja, det är kul om jag samtidigt kan förmedla kunskap som utvecklar besökarens relation till område vi vandrar i. Om besökaren till exempel väljer att skaffa matsäck från mig får de alltid med något samiskt från Renbiten här i Grövelsjön. Ofta bakar jag eget bröd, gakkhu, med pålägg som rökt renkött eller liknande.

Vilka vandringar är mest populära?

– Vandringar på den norska sidan av Grövelsjöfjällen är väldigt uppskattade. Där är bergen lite högre och vyerna lite mer dramatiska. Jag märker också ett ökat intresse för vandringar över flera dagar. Det kan vara allt från barn­familjen, kompis­gänget eller en enskild besökare som vill ha en unik vandrings­upplevelse. 

Varför vill människor följa med dig ut?

– Ofta handlar det om tid och kvalitet. Det sparar tid att anlita en guide som förbereder turen, kan till­handa­hålla utrust­ning, som har mycket god känne­dom om området och har unika turer som anpassas utifrån dina önskemål. Sedan finns förstås säkerhets­aspekten – att det är tryggt att vandra med någon som hittar och som vet vilka risker som finns i området.

Se fler guidade vandringar

Collage: en man i keps ler bredvid ett rött tält, en grupp vandrar på ett fjäll.
Lars Svanerud tar med dig ut i Grövelsjöfjällens omtyckta natur.