Vasaloppsåkare passerar mållinjen.

Avancera i startleden - seeda dig till Vasaloppet

Ett seedningslopp är inte bara ett sätt att försöka ta en plats i ett främre startled i Vasaloppet. Se det som en perfekt möjlighet att testa utrustningen, känna in loppsituationen och se hur kroppen reagerar på längre distanser. I Dalarna finns ett flertal seedningsgrundande lopp, som Norrbärke Ski Marathon i Smedjebacken. Vi tog lopptempen på Niklas Björklund, tävlingsledare.


Vad för slags lopp är Norrbärke Ski Marathon?

– Det är ett långlopp på fyra mil och de senaste åren har vi kört en varvbana runt vår arena Hagvallen. Alla startar samtidigt, sen åker man ett antal varv på vår femkilometersbana. 2023 års lopp går av stapeln 29 januari.

Ett varvlopp alltså?

– Ja, det blir uppåt 8–10 varv beroende på snötillgång. Visst kan det bli repetitivt att köra samma backe ett antal gånger, men fördelen är att du alltid återkommer till skidstadion där det står folk. På så sätt är du aldrig ensam, vilket många upplever som positivt och roligt med att åka hos oss – det händer alltid något. Det innebär ju också att start och mål är på samma ställe. Så det är bara att parkera vid stadion och köra iväg. Det är enkelt. Du slipper buss och avstånd när allt finns så koncentrerat.

Vilka åkare brukar vara med?

– Uppåt 80–90 procent vill ha en seedningstid för att stå i ett bättre startled i Vasaloppet. Eller väljer vår kortare distans för att seeda sig till Tjejvasan. De flesta brukar lyckas bra, beroende på före förstås. Även om banan är ganska tuff och rätt kuperad med en del backar brukar vi ha snabba spår. Konstsnön håller bra. Sen finns förstås de som bara åker för att det är roligt också. 

Tävlingen utgör en del av er vinter, vad händer annars på Hagvallen?

– Skimaran brukar dra ungefär 200 åkare. Sen har vi tusentals som åker övriga dagar under vintern. Vi har många motionärer som tränar för att må bra och för rekreation, långt ifrån alla jagar lopp och tider. Det är väldigt blandat, från 80-åringar till egna juniorer och ungdomar. 

Läget måste vara en fördel?

– Det är väldigt lätt att ta sig till Hagvallen, mitt i centrala Smedjebacken. Plus att vi bygger ut snöanläggningen varje år och försöker spruta upp snö så snart det blir kallt, vilket brukar vara i december. Då finns väldigt bra träningsmöjligheter, ofta med en konstsnöslinga på 3,5 kilometer. Många från Mälardalen, Västerås och Eskilstuna brukar ta sig hit för att åka. Det är lättillgängligt att åka skidor här helt enkelt, både för lokalbor och tillresta.

Två längdskidåkare i skidspår bland vintriga träd.
I Dalarna finns både goda träningsmöjligheter och ett flertal seedningsgrundande lopp till Vasaloppet och Tjejvasan.

Fler seedningsgrundande lopp i Dalarna 2023

Grönklittstrippeln

Om du vill testa formen och tävlingsnerverna i Orsa anordnas flera lopp i Grönklitt. Alla är officiella seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan.

  • 15 januari, Craft Ski Marathon i Grönklitt
    Sveriges största skidmaraton. Välj mellan 42 och 21 kilometer.
  • 4 februari, Orsa Grönklitt Ski Marathon
    Nordisk skidtävling i distanserna 21 och 42 kilometer.
  • 18 februari, Grönklitt Classic 
    En deltävling i Ski Classics samt The Originals. Tävlingen kommer i år att både ha en tävlingsklass och en motionsklass. Distans 45 km.

Moraloppet

  • 21 januari 2023
    42 km skidåkning i Vasaloppsarenan. Start i Evertsberg och mål vid Mora skidstadion. 

Evertsbergsrännet

  • 28 januari 2023
    27 och 45 km, seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasan.

Idre-Särnaloppet

  • 25 mars 2023
    42 km. Loppet äger rum efter 2023 års Vasalopp, men är seedningsgrundande för nästkommande år.

Vasaloppets vintervecka 2023 börjar 24 februari och pågår till 5 mars då själva Vasaloppet går av stapeln.