Längdtur i Orsa.

Upptäck de osedda platserna runt Orsa

En orörd skare. En krispig vintermorgon där stillheten dröjer sig kvar. Skidor som krasar mot snön när du glider fram. Följ med Kristina Lillpers ut på äventyr – bokstavligt talat rakt ut i naturen.


Kristina Lillpers är agronomen och gymnasieläraren som brinner för att förmedla allt det fantastiska som finns i naturen. Som flyttade tillbaka hem till Orsa och lät intresset blomma ut i verksamheten Njut i Orsanaturen, där hon guidar nyfikna besökare ut i naturen runt omkring hemorten. På somrarna till fots och på cykel. Vintertid är det skidor som gäller.

– Min mission är att prata om hur det fungerar och hänger ihop. Inte bara om naturen, utan även om landsbygden. En kombination av mina intressen. Dels av friluftsliv och motion, dels med att lära ut och ta hand om människor.

Favoriten Koppången

En favorit är turerna till Koppången, som hon anordnar under mars och april. Morgonen startar redan vid sjutiden och färden går då ut på skaren som lagt sig över myrarna och markerna.

– Man får se hur naturen vaknar och vi är bland de första som kommer. Det är ett så stort område att vi kan vara för oss själva lite grand. Där är vildmarkskänsla, man kan få se djurspår och höra fåglar. Det är väldigt speciell natur, med mycket gamla träd, lavar och mossor, berättar Kristina.

Dessutom adderar själva skidåkningen ytterligare till upplevelsen.

– Det är som att vara i fjällen men utan toppar. Om man tänker myr tänker man platt och tråkigt, men här lutar det. Man brukar kunna stå och glida. Det är sådan här njutningsskidåkning. Man åker i ett lugnt tempo, ser sig omkring och stannar och fotar.

Personliga turer med det lilla extra

Det unika med Kristinas turer är också det personliga. Hon har genom åren samlat på sig stora kunskaper om vad såväl naturen som historierna i Orsa med omnejd har att förtälja.

– Jag har små grupper och känner till omgivningen. Det blir personligt och alltid det lilla extra. Jag försöker anpassa efter varje grupp och varje gäst. Som när vi åker skidor rakt ut i naturen, på platser där det inte är så många människor. Vi åker bara så långt det passar gruppen, grillar lite korv och fikar.

Det är alltifrån sportlovsturer med barnfamiljer till lite längre turer för den som vill veta mer om natur och historia. Ofta är det besökare som sett alla de vanliga sevärdheterna i bygden och nu vill ha något nytt.

– Vi åker inte i färdiga spår eller följer leder. Jag hittar på andra ställen och kan berätta historien om platserna vi besöker. Det var här min farfar körde timmer. Att jag kan berätta utifrån familjens historia gör det lite mer personligt. Sådant som man inte kan gå på en kurs och lära sig, på så sätt är det här annorlunda.