Tusse står på scenen.

Tusse samlar kraft i Dalarna

Genom sin medverkan i tv-programmet Talang och senare som vinnare av musiktävlingen Idol har Tousin Chiza blivit ”Tusse” med hela svenska folket. I sommar delar han scenen med förebilden Lionel Richie på Dalhalla.


Redan som litet barn i Konga-Kinshasa sjöng Tusse med i kyrkans gospellåtar och upplevde glädjen att sjunga tillsammans med andra. Väl i Sverige fortsatte intresset för musiken.  

- När jag kom till Sverige 2009 ville jag gärna sjunga mycket i skolan på musiklektionerna. Vid varje skolavslutning fick jag uppträda, det var det jag såg mest fram emot under hela skolterminen och jag fick bra mottagande, berättar Tusse.

Lokala musiktävlingar avverkades och hela tiden växte drömmen om att en dag få söka till den tv-sända musiktävlingen Idol.

- Jag såg tv-programmet redan som 8-åring. Det har alltid varit en dröm att medverka i Idol och jag sökte så fort jag var gammal nog för att söka.

Och drömmen kom att bli verklighet. Tusse ansökte och blev antagen. Snabbt blev han en favorit bland både tv-tittare och jury för sin talang och för sin personliga charm. Idolresan tog honom hela vägen till final och slutligen till vinsten men upplevelsen var inte smärtfri.

- Det var upp och ner. De första veckorna var guld och gröna skogar. Många tittare, jag såg alla möjligheter. Med tiden blev det samma sak varje vecka, det gick per automatik och jag kunde inte påverka så mycket. Jag vara bara 17 år och bodde ensam, ingen familj på plats, det blev ensamt. Jag minns att jag längtade hem.

Var det värt det?

- Hundra procent ja! Men hade jag fått välja hade jag nog väntat till efter studenten att söka till Idol, säger Tusse som idag läser sista året på musiklinjen på Rytmus i Borlänge.

Möte med Lionel Richie

I sommar väntar nästa stora musikaliska upplevelse när Tusse värmer upp publiken inför Lionel Richies spelning på Dalhalla.

- Det är helt makalöst! Har besökt Dalhalla flera gånger och förundrats över hur vackert det är och hur härligt det skulle vara att få spela där en dag, och nu får jag äntligen lämna publikplatsen och ta plats på scenen tillsammans med mitt band. Att få spela samma kväll som Lionel Richie är helt sjukt! En artist som jag sett upp till så länge, som jag har lyssnat på så mycket. Det vore häftigt att få sjunga tillsammans med honom på någon av hans klassiska låtar.

Utöver artisteriet delar Tusse och Lionel Richie erfarenheten av Idol då världsstjärnan sitter i juryn i den amerikanska versionen av programmet. Ett möjligt samtalsämne tro?

- Vi har Idol gemensamt och jag kommer berätta hur mycket jag uppskattar att jag får chansen att spela på samma scen och hur mycket han influerat mig.

Förutom Dalhallaspelningen planerar Tusse i sommar att arbeta vidare med sin musik och att njuta av sommaren i Dalarna.

- Jag bor i Kullbjörken, utanför Tällberg. Det är fantastiskt vackert och nära till sjön Siljan. Från min balkong kan jag se Rättvik. Dit åker jag gärna för att äta Rättviksglass eller så tar jag en tur på cykeln uppför alla backarna till Tällberg.

Porträttbild på Tusse.

Fakta

Namn: Tousin ”Tusse” Chiza
Född: 2002 i Kongo-Kinshasa
Bor: Tällberg
Gör: Sångare
Meriter: Vann musiktävlingen Idol 2019
Aktuell: Support för Lionel Richie på Dalhalla 1 juli 2020