Det bubblar av spännande trender i campingvärlden: lyxig glamping, att köra runt med tältet på taket eller att ställa upp precis bredvid de unika upplevelserna. Att campa blir allt mer populärt och fler upptäcker charmen och friheten med det flexibla boendet. Häng med på en nytänkande campingresa tillsammans med friluftsproffset Magnus Ormestad.
Friluftsprofilen Magnus Ormestad skrattar gott åt frågan om hans egen erfarenhet av nytillkomna campingformer som glamping och taktält.
– Trots att jag ska föreställa någon slags trendspanare har jag varken testat taktält eller glamping, men vanlig camping och tältande har det ju blivit en del genom åren. Men framtiden ser ju ljus ut.
För när han blickar in i friluftslivets spåkula tror han att fler kommer söka sig utomhus. Dels i form av övernattningar, dels på jakt efter unika och starka upplevelser som ändå är lättillgänglig och tidseffektiva. Eller en kombination.
– Det kan vara att sova ute med eller utan tält eller flytta ut matlagning. Det enkla är oftast det som varar längst. Jag minns ju fortfarande att som barn paddla kanot med familjen till en pytteliten ö i en skogssjö. Fiska abborre som halstrades över lägereld och sedan sova i tält. Det är den typen av friluftsminnen från barndomen som jag vill föra vidare – och just sådana är väldigt lätt att skapa i Dalarna.
Allt för en häftig Instagram-bild
Han är född och uppvuxen i Ludvika. I en familj som ”var friluftshipsters redan innan det blev en grej”.
– Vi var i stort sett alltid ute på tur i skogen på helgerna. Skidor eller skoter med släde på vintern, vandring och kanotpaddling på sommaren. Bäverspaning, fiske, kräftfiske, svamp- och bärplockning. Det var liksom det vi gjorde.
Friluftsintresset hängde i och manifesteras idag bland annat i podcasten Husky, där han sedan åtta år intervjuar svenska och internationella friluftsprofiler. Han arbetar också med den nystartade campingplattformen Acamp. Via en app kan framför allt husbilsägare hitta och boka ställplatser på unika och annorlunda ställplatser, som kan ligga vid en restaurang, en gårdsbutik, ett bryggeri, en cykelled – eller mitt ute i tysta skogen.
– Vi vet vilka pärlor och smultronställen som finns där ute och vi vill hjälpa campare att lättare de här platserna, där det finns mycket passion och själ som kan skapa fina semesterminnen.
Nu håller de för fullt på att bygga upp en bas av svenska guldkorn och de startar i Dalarna. Bland de ställplatser som går att boka finns exempelvis Sjösidan Falun och Kloten Nature Resort. På de här och liknande platser tror Magnus att fler kommer kunna sätta extra guldkant på campingen – och samtidigt få ett naturnära avbrott från vardagen.
Magnus har dessutom spått att 2021 blir taktältets år.
– Det är inget nytt fenomen, men nytt för oss i Skandinavien. Istället för att köpa eller hyra en stor husbil kan man ju köpa ett taktält för en bråkdel av priset och förvandla familjebilen till ett mobilt ”basecamp” för semestern. Sen ska man inte underskatta hur häftigt det ser ut på Instagram – givetvis ackompanjerat av lite schyssta cyklar hängandes på bilen.
Själslig frustration kräver natur
Vad camping är och kan vara håller onekligen på att förändras. Trenderna Magnus såg komma redan innan pandemin har sedan förra året bara blivit än tydligare.
– Jag tror att många, inklusive jag själv, upplever en själslig frustration över att mycket i våra liv är så oerhört digitalt och abstrakt. Det är extremt få av oss som skapar något på riktigt och då blir en natt eller helg ute i naturen en oerhört stark upplevelse, även om det sker med glampingens komfort.
Glamping ja. Ytterligare en boendeform som seglat upp på campingradarn – vare sig det lite större, lite lyxigare och framför allt redan resta tältet står ute i vildmarken eller på en befintlig camping.
– Har man en gång upplevt hur det är att spendera ett dygn, eller mer, med att aldrig gå inomhus och bara sova i tält är det en slags primal positiv upplevelse som biter sig fast i många. Kalla händer som värmer sig vid en sprakande lägereld är ju helt underbart. Sen återigen, folk lider inte direkt när de kan dela bilder från trendiga tältnätter på Instagram.
Det nya svenska friluftslivet
Hur det än må vara med Instagram-grejen, konstaterar Magnus att friluftslivet är här för att stanna och det med en snabbt växande bas av nya och nygamla utövare. Han kallar det en ”ny bas” i svenskt friluftsliv, som grillar korv, dagsvandrar i närområde och fixar enkel mat i förra årets julklapp: stormköket.
– Några kommer såklart att tappa intresset, men många kommer nog avancera upp några nivåer för att ge sig iväg på mer avancerade turer under alla årstider; vandring, klättring och paddling.
I takt med att fler hittar ut blir det också allt viktigare att tänka på hur vi vistas ute tillsammans. Att vi alla värnar allemansrätten och visar hänsyn till både djur, natur och medcampare.
Magnus ser positivt på friluftslivets framtid.
– Min förhoppning är att ännu fler upptäcker hur otroligt skönt det är att slippa allt bestyr kopplat till långflygningar och inse hur mycket fantastiskt det finns att uppleva i närområdet och runt om i Sverige.
Det här är Magnus Ormestad
Bor: Värmdö, kommer från Ludvika.
Familj: Frun Jenny och sonen Henry.
Gör: Brand Curator och Social mediastrateg för Acamp. Driver även podcasten Husky sedan åtta år tillbaka.
Friluftsbakgrund: En gedigen uppväxt med lägereldar och tältnätter som ledde till ett vuxenliv med en del toppturer, vandring, terränglöpning och olika äventyr i samband med arbetet med podcasten.
Instagram: @huskypodcast