STF Grövelsjön Fjällstation: Världsledande på hållbarhet

STF Grövelsjön Fjällstation: Världsledande på hållbarhet

En av världens mest miljöcertifierade anläggningar ligger mitt i norra Dalarnas mäktiga fjällvärld. På STF Grövelsjön Fjällstation är hållbarhetsarbetet en så självklar del av vardagen att de ibland måste påminna sig själva om allt de faktiskt gör.


Det är frukostdags på STF Grövelsjön Fjällstation. De allra mest morgonpigga har redan varit här och såväl ätit som packat sina bruna lunchpåsar i papper, men fortfarande rör sig hungriga gäster bland borden med tallrikar fyllda av pannkakor, smörgåsar och yoghurt. Aktiva dagar på fjället kräver sin uppladdning.

Utanför fönstret lockar en slående utsikt över fjällen. Det ser ut som filmkulisser och en får nästan gnugga ögonen och titta igen för att förstå alla möjligheter som faktiskt väntar där ute.

I matsalen står rejäla träbord och dito trästolar. Det är träpanel på väggarna, dörrarna är av trä, ja, till och med flera av strömbrytarna. Så lite miljöförstörande plast som möjligt med andra ord. Träinredningen är bara en del i det genuina och idoga hållbarhetsarbete som präglar såväl fjällstationen i Grövelsjön som hela STF:s verksamhet.

– Vi är utsedda till världens mest hållbara Mountain Station av UNESCO. Det väger rätt tungt. Det ska finnas en hållbarhetsfaktor i allt vi gör, in i minsta detalj, säger Carl Johan Ingeström, platschef på STF Grövelsjön Fjällstation.

I nästa mening förklarar han hur hållbarheten blivit en så självklar del av hur de tänker, planerar och arbetar att det ofta behövs att någon utifrån kommer in med perspektiv på hur långt i framkant de faktiskt ligger.

STF Grövelsjön Matsal

Här innefattar hållbarhetsarbetet alltifrån uppvärmning och transporter till hur avfall hanteras och hur maten serveras i restaurangen.

– Ska vi servera renkött köper vi hela renar och använder allt. Allt kött serveras, vi kokar fonder på delarna som blir över. Vill vi göra ärtsoppa en vecka ser vi till att servera fläsklägg någon dag innan, så att vi kan använda resterna till att koka buljongen till soppan. Det ska inte bara vara en fin maträtt, det handlar om en fin helhet i hela tankesättet.

Carl Johan ser att fjällstationens gäster är väldigt miljömedvetna och att hållbarhet är viktigt. Att STF dessutom har tagit tydlig ställning och har höga ambitioner för sitt arbete på området gör även att kraven och förväntningarna ökar.

  Det märks att många har synpunkter på hållbarhetsfrågan när vi gör undersökningar och utvärderingar. Endera får vi positiva hejarop eller konstruktiva förslag på förbättringar. Till exempel att folk förväntar sig att vi ska se till att det går att ta sig hit kollektivt med buss och tåg.

I takt med att matsalen blir allt mer folktom följer vi strömmen mot receptionen, där den ena friluftsklädda entusiasten efter den andra dyker upp. De hittar sina grupper och sin guide, går igenom dagens schema och ger sig sedan ut i terrängen för dagens fjälläventyr.

Lisa Sundström, som jobbar med utrustning och uthyrning, är dock kvar inomhus i dag. Hon sitter och putsar kängor i det välfyllda rummet som rymmer alltifrån fiskeutrustning, sovsäckar och tält till skidor, pjäxor, snöskor och isdubbar. Även uthyrningen blir ett viktigt led i helheten som skapar hållbarhet.

– Vi har investerat i bra grejer som ska hålla länge och man ska kunna komma hit utan att ha något som helst med sig, säger hon.

STF Grövelsjön butik

Att fjällstationen i dagsläget är en av världens mest miljöcertifierade anläggningar i sin bransch är inget som gör att de planerar att luta sig tillbaka och slå av på takten – tvärt om. Snarare gör det dem än mer motiverade att agera föregångare, förebilder och utvecklas än mer. Carl Johan berättar om planerna som just nu pågår för hur och när de ska kunna producera egen solel.

– Utmaningen är att prata om hållbarhet och förmedla vad vi gör. Sedan är det förstås också en utmaning att hänga med i utvecklingen, att vi anpassar oss till vad som händer i omvärlden.

Omvärlden må kanske känns långt borta just i dag, när solen leker över fjällen mot den klarblå himmeln och allt som hörs är vindens sus mot en i övrigt slående tystnad. Men framtiden kräver att fler anammar det tankesätt som präglar STF Grövelsjön Fjällstation. Så att också kommande generationer ska kunna ta sig ut i Grövelsjöns ännu oförstörda fjällvärld.

Om miljöarbetet

- STF Grövelsjön Fjällstation är en av världens mest miljöcertifierade anläggningar i sin bransch.

- Hela anläggningen är certifierad som Svanenmärkt hotell.

- Restaurangen är KRAV-auktoriserad och turer, temaveckor samt kurser är ekoturismcertifierade.  

- Det finns fem källsorteringsstationer för fjällstationens gäster och alla rum är utrustade med källsorteringsmöbler.

- Alla rengöringsmedel är biologiska och helt nedbrytbara.

- All el som används är förnyelsebar. Inom några år är planen att fjällstationen ska kunna producera egen solel.

STF grövelsjön Fjällstation

Husbilscamping

Med husbil i Dalarna

Sommar är lika med husbilssemester – och få platser bjuder på så många spännande, intressanta, välsmakande och inspirerande besöksmål som Dalarna. Ge dig ut på vägarna och upptäck maten, kulturen och naturen som gör Dalarna till ett av våra mest älskade och uppskattade besöksmål. Här är nära mellan stoppen och det finns gott om rymliga ställplatser. Så ställ husbilen för en stunds lugn och ro eller för att verkligen ta dig tiden att upptäcka allt som finns i omgivningarna. När du känner dig redo att resa vidare är den enda utmaningen att välja vilket av alla guldkorn som ska utgöra nästa stopp. På Dalarnas Museum i Falun finns världens största samling av dalahästar. Ta husbilen längs Dalarnas kulturvägar och gör Kulturresan På husbilssemester i Dalarna är det inte bara stoppen som utgör höjdpunkter – minst lika stora upplevelser är vägarna mellan besöksmålen. Här finns många turistvägar och kulturvägar med unik natur och intressanta kulturhistoriska platser längs vägen. Kopparleden mellan Falun och Idre, Silverringen i Säter och Husbyringen i Hedemora är några förslag. Den ultimata resan genom Dalarnas kulturutbud går från Avesta i söder till Älvdalen i norr, via den så kallade Kulturresan. Följ rutten som tar dig till nio kulturhistoriska besöksmål, där intressanta världar öppnar sig och historiens vingslag blandas med modernare vindar. Besöksmålen är Avesta Art, Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Munthes Hildasholm, Ornässtugan, Porfyrmuseet, Dalarnas museum och Nils Olsson Dalahästar. Packa Kulturpasset för att samla stämplar och få fina erbjudanden på varje resmål. Längs vägen finns också ett antal lämpliga ställplatser för husbilar. Till exempel finns en ställplats alldeles vid Falu Gruva, där det bara är att öppna dörren och kliva rakt ut i det klassiska världsarvet. Ställ husbilen vid Kulinariet och smaka på Dalarna I Stora Skedvi finns Kulinariet, en minst sagt god mötesplats. Här finns den perfekta ställplatsen för dig som är intresserad av goda smaker, närproducerade råvaror, mathantverk och vällagad mat – ständigt med den lokala maten i fokus. Smaka på nygräddat bröd från Skedvi Bröd, botanisera bland läckerheterna i saluhallen Visthusboden och ät lunch i den trivsamma och avslappnade miljön på Restaurang Kulinariet. Runt om i Dalarna finns dessutom många fler goda mat- och smakupplevelser. Nätverket Taste of Dalarna samlar ett flertal guldkorn som alla är väl värda ett besök. Smakrika ostar från Murboannas utanför Borlänge, gourmetmiddag med utsikt på Fryksås Hotell och Gestgifveri, ekologiskt nytänkande smaker på Dala-Floda värdshus eller en gemytlig fika på Café Wahlman i Hedemora. Låt smaklökarna upptäcka allt Dalarna har att erbjuda. De flesta aktörer i Taste of Dalarna har dessutom goda möjligheter till parkering för husbilen. Det finns flera natursköna cykelturer i Dalarna, med såväl kulturella som välsmakande stopp längs vägen. Upptäck naturen på cykel En cykelutflykt ger dig möjlighet att se och upptäcka mycket av landskapet med dess guldkorn. Utforska någon av Dalarnas många cykelleder och pausa för lunch på en gårdskrog. Dalhallarundan i Rättvik går till exempel förbi den välkända utomhusarenan för konserter och fabriken Nittsjö Keramik. Cykla genom den idylliska trästaden Säter på Ljusternrundan, delar av Ekomuseum Bergslagen på turen Norra Barken runt eller upplev naturen kring de tre sjöarna Väsman, Björken och Bysjön under Ludvikaturen. Har du inte egen cykel med i husbilen är det möjligt att hyra cykel på flera platser runt om i Dalarna – sedan är det bara att trampa iväg. Läs mer: Cykla i Dalarna Upptäck Dalarnas fjällvärld under en längre eller kortare vandring. Kortare vandringar med stora upplevelser Ställ husbilen och ta på vandringskängorna – passa på att utforska Dalarnas nära och lättillgängliga natur till fots. Det finns många fina vandringsleder, perfekta för kortare dagsutflykter. Flertalet ligger relativt stadsnära, med goda möjligheter till parkering – utan att för den delen göra avkall på den genuina naturupplevelsen. Gyllbergen och Frostbrunnsdalen i Borlänge samt Lugnet i Falun är exempel på några områden som har turer av varierande längd. Stadsnära vandring när den är som bäst finns längs Älvpromenaden i Avesta. Starta vid Verket i Koppardalen Avesta – här finns både parkering, information om och karta över leden. Följ sedan Dalälven och vandra i egen takt längs med älvkanten mot närliggande orten Krylbo innan du vänder tillbaka till starten i Avesta igen. Alldeles utanför centrala Säter sträcker sig Säterdalen, ett halvmilslångt ravinsystem, med slingrande vandringsled. Med utgångspunkt från Folkparken kan kortare turer göras. Är det fjällen som lockar är ett både välbesökt och lättillgängligt fjäll i närheten av Idre Nipfjället, med bergstoppen Städjan som klassiskt blickfång. Parkeringen uppe på fjällheden söder om Nipfjället är en bra utgångspunkt. Härifrån kan du göra en dagstur till Städjans topp, eller bara ta en kort promenad upp till Lillnipen. Även leder i Fulufjällets nationalpark utanför Särna rekommenderas. Parkera vid Naturum Fulufjället och vandra ca 2,5 km till ett av Sveriges högsta vattenfall Njupeskär. Läs mer: Vandra i Dalarna Från Söderås utanför Rättvik bjuds en milsvid utsikt över Siljan. Dalarnas bästa rastplatser – med godaste matsäcken Se till att stanna ofta för att verkligen ta in allt du passerar – det finns många härliga vyer som väntar där ute. Spjutmo rastplats längs väg 70 utanför Älvdalen har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste rastplats, för sitt natursköna läge bredvid Spjutmosjön. En annan höjdare är Siljansfors Skogsmuseum, där det förutom restaurang och café även går att besöka friluftsmuseet med kolmila och eldpallkoja i naturlig miljö. Likaså är vyn från Söderås utanför Rättvik svårslagen. Passa då också på att stanna till i Hantverksbyn i Rättvik när du ändå är i krokarna. Hos Leksands Knäckebröd utanför Leksand, med den populära och uppskattade Bageributiken, är det läge att fylla på brödförrådet. Handla knäckebröd av andra sortering och säkra matsäcken med lokala delikatesser inför den fortsatta färden. Det finns för övrigt många goda stopp där matsäcken kan fyllas på – eller för den delen utgöra destinationer i sig. Snitths Hantverksbageri i Furudal, Solgårdskrogen i Nittsjö eller Sahlins struts gårdscafé i Borlänge utgör alla välsmakande kartnålar i dalageografin. Läs mer om campingplatser och ställplatser i Dalarna

En fullspäckad lördag i Älvdalen

En fullspäckad lördag i Älvdalen

På väg till dalafjällen? Då är sannolikheten stor att resvägen går längs riksväg 70 och därmed via Älvdalen. Gör ett stopp och upptäck orten som bjuder på såväl sten- som musikhistoria, trevliga restauranger och spännande vildmark. Kanske lyckas Älvdalen till och med övertyga om en extra övernattning? Älvdalen är världskända för sin sten. Det är förstås inte vilken sten som helst, utan den karaktäristiskt röda älvdalsporfyren. På Porfyrmuseet finns unika samlingar av konstverk, urnor och föremål i porfyrsten. I samma museum går det dessutom att uppleva en mäktig dos musikhistoria. Här finns nämligen en stor samling av Hagström-gitarrer, alla tillverkade av världskända Albin Hagström som hade sin bas i just Älvdalen. Vintertid har museet öppet på lördagar och som besökare vandrar du på egen hand runt bland utställningarna och beundrar hantverket, de maffiga porfyrföremålen och de häftiga gitarrerna. Fråga gärna personalen om de har någon spännande historia eller anekdot på lager – att höra berättelserna om människorna som tillverkade föremålen ger besöket ytterligare ett lager. På Porfyr- och Hagströmsmuseet i Älvdalen går det att ta del av de maffiga stenföremålen av älvdalsporfyr, liksom flera av de dragspel och gitarrer som tillverkades av AB Albin Hagström. Sedan kanske lunchsuget sätter in och då ligger Hotell Älvdalen på lämpligt avstånd på andra sidan parkeringen. Här serveras lunchbuffé alla dagar i veckan och även middag kvällstid. Är det istället sötsuget som gjort sig påmint finns nyöppnade caféet CaKe. Här får du dessutom fika och vintagebutik i ett, så passa på att leta efter härliga fynd. Är det vildmarken och naturen som lockar efter många mil i bil levererar Älvdalen flera gånger om. Här finns alla möjligheter att upptäcka och utforska de djupa dalaskogarna, under såväl kortare stopp som längre turer. Naturreservatet Hykjeberg utanför Älvdalen är en trevlig och lagom lång ”topptur” på 2 km tur och retur. Stigen brukar vara gångbar även vintertid, men se upp med eventuell halka. På toppen väntar sedan milsvida och magiska vyer över landskapet. I de djupa dalaskogarna på Navardalens Vildmarksstation finns ingen el eller moderna bekvämligheter. Här spenderas kvällarna bäst framför en sprakande brasa, med tystnaden nära inpå, under en stjärnklar himmel. Lockar den verkliga vildmarken finns STF Navardalens Vildmarksstation. Förutom lugn, ro och absolut ingen el är det här marker där älg, björn och lo har sin hemvist. Stanna till för en vandring i den omväxlande naturen och avsluta med matsäck framför en sprakande eld. Annars kanske ett vinterbad i sjön med efterföljande bastu hägrar. Efter en dag i Älvdalen har byn förhoppningsvis charmat både den som söker kultur och den som är mer sugen på äventyr. Då är det bara att stanna lite längre och upptäcka ännu mer! I centrum finns till exempel STF Vandrarhem Tre Björnar – en perfekt utgångspunkt för ännu flera Älvdalsupplevelser, innan resan går vidare mot de där dalafjällen som med största sannolikhet står kvar även imorgon.   Läs mer om Älvdalen och vad som finns att göra här

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

”Dagarna i Grövelsjön är de bästa på året”

I Grövelsjön och Grövelsjöfjällen väntar inte bara magisk natur och fjällnära skidåkning. Här finns även plats för god mat och dryck, ännu godare samtal och middagar som ger vänner för livet. Just den här kombinationen är varför Bengt och Ylva Rådstam återkommer till Grövelsjön vinter efter vinter. Det första fröet såddes av en kollega som pratade om de fina omgivningarna. När Bengt Rådstam och frun Ylva sedan kände sig färdiga med skidsemestrar i Schweiz och hellre ville upptäcka vintern i Sverige hade det där fröet grott till sig. Siktet ställdes således in på Grövelsjöfjällen.  – Vi lyssnade runt och hörde att fjällstationen skulle vara Sveriges finaste och bästa. Dock var det fullt när vi ringde för att boka, men de tipsade om Storsätra Fjällhotell istället, så då hamnade vi där. På just Storsätra Fjällhotell har de sedan blivit kvar. I mer än 15 år har de varje vinter packat skidorna och styrt kosan norrut från hemmet i Knivsta. – Vi åker bil upp vilket är väldigt bekvämt, det är en smidig resa fast det är långt upp i fjällvärlden. När vår dotter är med har hon dessutom kunnat åka med oss upp i bil och sedan ta bussen tillbaka. Den stannar ju precis utanför hotellet och går sen vidare till Mora för direkttåg mot Uppsala. I Grövelsjöfjällen väntar flera mil av preparerade spår, liksom en hel fjällvärld att utforska på turskidor. Varierande skidåkning och vänner för livet Med åren har det sedan blivit många turer genom skogar, över myrar och på fjäll. Bengt konstaterar att han troligtvis har åkt ”allt man kan åka”. Det gör också att han har hittat sina favoritturer. – Ett av de vackraste spåren är det 5 km långa vid Lövåsgården, som går riktigt högt med fin utsikt. Fast fördelen är ju att det finns alla varianter och längder. Det går att varva tuffare pass med mer fin åkning. Annars är en av de saker Bengt och Ylva uppskattar allra mest den trevliga stämningen under kvällens middagar med gemensamma sittningar. – Vi är enormt förtjusta i konceptet med gemensamma middagar på kvällen. De på hotellet har fingertoppskänsla, så vi hamnar alltid med så trevliga människor. Man är alltid väldigt nöjd när man går därifrån och har fått en god middag och härliga diskussioner. Sen ses man på morgonen därefter och hälsar på varandra. Bengt berättar om flera par som de lärt känna och fortsatt att umgås med. Både under sina årliga besök i Grövelsjöfjällen och på hemmaplan.  Konceptet med gemensamma middagar på kvällarna är uppskattat av gästerna och är något som flera av boendeanläggningarna i Grövelsjöfjällen bjuder in till. Det är ett tillfälle till såväl trevligt umgänge som god mat och dryck. Vintersemestern i Grövelsjön – årets tio bästa dagar Under de första semesteråren i Grövelsjöfjällen ägnades middagarna åt att få tips på mer eller mindre dolda pärlor i området från de mer rutinerade besökarna. I takt med att Bengt och Ylva själva utforskat området, är rollerna numera ombytta. – På senare år är det vi som får tipsa de nyare besökarna. För nog har vi samlat på oss en hel del tips på turer och utflykter, konstaterar Bengt och börjar räkna upp de olika spår han föredrar, vilken riktning de helst ska köras, var backarna finns och hur terrängen ser ut. Nog märks det att han är beåkt i de Grövelsjöska omgivningarna. Snart står han dessutom där igen på skidorna. För självklart är årets besök i Grövelsjöfjällen redan bokat. – Absolut! Sen är man alltid lite osäker på om man som 75-åring kommer orka samma tuffa tremilsrunda som föregående år – det är alltid intressant, skrattar han och fortsätter: – Vi har inte stött på något område med så vackra och fina spår, sen i kombination med de trevliga kvällarna. Vi vet att vi alltid får väldigt god mat och väldigt trevligt sällskap. Dagarna i Grövelsjön är nog de tio bästa dagarna på året. För Ylva och Bengt är dagarna i Grövelsjöfjällen årets bästa. Om Grövelsjön och Grövelsjöfjällen Grövelsjöfjällen ligger mitt bland svenska och norska fjäll längst uppe i det nordligaste hörnet av Dalarna och omfattar den milsvida vildmarken på båda sidor om den norska gränsen. Här finns över 100 km preparerade skidspår och en hel fjällvärld för turskidåkning. Övernatta hos någon av Grövelsjöfjällens boendeanläggningar, här finns både stugor, vandrarhem och fyrstjärnigt hotell. Läs mer: Grövelsjön och Grövelsjöfjällen

Orsa Järnvägshotell

Avgång till Dalarnas nya oas

Ett besök på Orsa Järnvägshotell är som att göra en resa hundra år tillbaka i tiden och samtidigt omfamnas av modern elegans och värme. – Man ska kunna stänga ute vardagen när man kliver in här, säger hotell- och restaurangchef Maria Franzon-Ronell. Ett par besökare inspekterar hotellets lounge och de spontana kommentarerna innehåller entusiasm och lovord för den trevliga atmosfären och materialvalen i inredningen. Gästerna från restaurangen börjar strömma ut i foajén, lunchen har precis avslutats. Maria Franzon-Ronell, hotell- och restaurangchef på Orsa Järnvägshotell, är tacksam för den positiva respons som hon dagligen får från gäster. - Vi är en naturlig mötesplats för avkoppling. Även om vi inte haft öppet så länge så märker vi att många i närområdet hittar hit. De väljer att äta middag och övernatta hos oss för en snabb semester med avkoppling, säger Maria Franzon-Ronell. Även gäster från Mälardalen hittar till det gedigna hotellet intill järnvägen i centrala Orsa, med anor från 1893. Historien sitter i väggarna även om byggnaden har totalrenoverats det senaste året. - Allt är nytt men vi har ändå försökt att lyfta fram hotellets historia. Jag har varit med i projektet sedan sommaren och har fått skapa detaljerna. Den lokala omgivningen och originalfasaden har fått styra färgvalet som genomgående består av sandstensrosa, hjortrongult och svart. En plats för eftertanke Värdeorden anrikt, familjärt och elegant efterlevs i såväl den välkomnade atmosfären som i den lyxiga och varma inredningen som skapar en ombonad känsla. Att det ska kännas familjärt vurmar ägaren Oscar Diös för. - Du ska kliva in och känna att du blir omhändertagen och kunna ägna dig åt djupa samtal. Här ska relationer frodas, säger Oscar Diös. En viktig ingrediens för en trevlig vistelse är så klart maten och i hotellets restaurang Kompaniet vurmas det för det lokala. På menyn återfinns både jordärtskocka från Dala-Floda och senapsfrön från Hedemora. - Vi vill skapa rena smaker i köket, vi jobbar lokalt och efter årstiderna. Det ska vara bra rätter till ett bra pris. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, oavsett om du vill äta en hamburgare eller mer exklusiva rätter, säger Maria Franzon-Ronell som har en gedigen bakgrund inom mat och dryck. - Vi försöker tänka nytt kring det traditionella. Som att vi serverar klassiska hotelldrinkar men addera gärna en ny tvist. Spännande framtidsplaner Oscar Diös gillar att renovera, rädda och sätta nytt liv till verksamheter. Det 126 år gamla hotellet i Orsa har räddats från förfall men engagemanget slutar inte här. - Vi har ryckt upp detta anrika hotell rejält. Allt är genomtänkt och genuint. Varje utrymme, entré, rum, sängar, badrum är tillgänglighetsanpassat. Och det finns utrymmen att växa i, säger Oscar Diös som i samma mening avslöjar sina planer på att bygga ett spa med möjlighet till behandlingar i hotellets lokaler. Spaavdelning ligger i linjen med hotellets satsning på ökad konferensverksamhet. - Vi skräddarsyr gärna aktivitetsprogram för våra gäster tillsammans med lokala samarbetspartners i Orsa. Det kan handla om dryckesprovning, guidade turer i historisk miljö, hundspann eller skotertur, säger Maria Franzon-Ronell. Bland de lyxiga hotellrummen är det ett som utmärker sig extra mycket – sviten. Med sina fem stora rum är det den perfekta platsen för ledningsgruppen som vill konferera, för det stora kompisgänget eller för släkten som vill samlas. Från balkongen kan gästerna se tågen komma och gå. Hotellet som byggdes när järnvägen kom till byn har fått nytt liv. Om Orsa Järnvägshotell Invigdes 1893 av Oscar II Nyöppnade i oktober 2019 efter en omfattande renovering Ägs av Oscar Diös med familj 23 rum och 1 svit Lounge med servering Restaurang Kompaniet med stort fokus på lokala råvaror Konferensmöjligheter Läs mer om sevärdheter i Orsa Läs mer om Orsa Järnvägshotell

Fryksås Hotell

Fryksås Hotell - Exklusiva dalasmaker med goda utsikter

Från fäbod till sommarviste för gourmander och vinterparadis för livsnjutare. På Fryksås Hotell och Gestgifveri är det lätt att trivas och njuta av allt från längdturer på skidor och cykling på branta sluttningar till avsmakningsmenyer med vilda inslag och bastubad med vidunderlig utsikt. Fryksås vackra södersluttning 500 meter över havet var en gång i tiden ett fördelaktigt läge för fäbodbruk. Hit vandrade gårdsfolk med sina djur för att odla och låta djuren beta under sommarmånaderna. Vem vet, kanske fanns det också lite tid över att njuta av den storslagna utsikten över bergen, skogarna och Orsasjön. Det kan i alla fall vi som besöker Fryksås nuförtiden göra. Dessutom kan vi bo bekvämt och äta bra på Fryksås Hotell och Gestgifveri som ligger mitt i det gamla fäbodstället. – Även om här är fullt med folk ibland så är det ändå tyst och lugnt, säger Ulla Karlsson, krögare och hotellägare på Fryksås Hotell och Gestgifveri, samtidigt som hon blickar ut mot de blånande bergen och Orsasjön långt där nedanför sluttningarna. Hon har drivit hotellet sedan 2011 och tröttnar aldrig på utsikten som ständigt fyller hennes mobil med bilder. Vyn skänker lugn och tar genast ner pulsen, även de dagar när det är fullbelagt och bråda tider på hotellet. Fryksås ligger vid vägs ände och väl här känner man som besökare genast för att stanna kvar och njuta så länge som möjligt. Därför är det för väl att Fryksås Hotell och Gestgifveri erbjuder såväl bekvämt boende som härliga menyer med många lokala inslag. Här serveras välkomponerade rätter signerade köksmästare Scott Ferguson och hans team och restaurangen passar lika bra för långlunch som för en helkväll med avsmakningsmeny. Rätter med viltkött är kökets specialitet och inte sällan finns en eller två rätter med björn på menyn. Vad sägs till exempel om Wallenbergare på björnfärs eller mjöd- och blåbärsmarinerad björnytterfilé med fryksåspotatis, gräddkokta murklor, fönsterlav och granskott? – Vi är också i det närmsta självförsörjande här på svamp och bär eftersom trattkantareller, blåbär, lingon och hjortron finns i skogarna här, berättar Ulla Karlsson. Hon jagade själv en hel del tidigare men nu har hon lagt bössan på hyllan och hinner hon med en tur i skogen så blir det tillsammans med hennes man Hasse som är ”galen i att plocka svamp”. Restaurang med vilda smaker På Fryksås kan den som föredrar vegansk eller vegetarisk mat också njuta av meny om fem eller sju rätter och här finns en diger vinkällare som Ulla i framtiden drömmer om att kunna öppna för besökare. Men det är ett projekt som hela tiden fått flyttas fram för sedan hon tog över hotellet har fokus varit på att renovera hotellrum och få de viktigaste ytorna upp till standard. Idag kan hotellet stolt erbjuda 45 bäddar i prydliga rum med olika inredning och här finns också tre ”fäbodsviter” i egna små stugor inredda med vackra tapeter, mysiga kaminer och egen bastu med utsikt över Orsasjön. Dagens hotell ligger delvis i den byggnad som entreprenören Anders Frelin 1932 lät öppna som turistgård med namnet Fryksåsgården. Det var några år efter att turistnäringen i Fryksås fått sig en blygsam start på 1910-talet då en handarbetslärarinna från Strängnäs öppnade en servering som växte till ett litet pensionat. Det är inte svårt att tänka sig att många av de tidiga gästerna blev stammisar direkt, för Fryksås är bestämt en plats som besökare gärna återvänder till. Menyerna på Fryksås har fokus på vilda smaker på Dalavis och nyzeeländske kökschefen Scott Ferguson kryddar upp med influenser utifrån. – Jag träffar många gäster som varit här som barn och som nu kommer med sina egna familjer, berättar Ulla Karlsson, som ser det som den stora charmen med sitt arbete att hinna prata med sina gäster och träffa de som återkommer, en del år efter år. – Om jag ”bara” drev restaurang skulle jag inte få så nära och trevlig kontakt med gästerna, förklarar hon. Från att på trettiotalet endast ha dragit besökare sommartid är Fryksås numera tillgängligt året om och även snöfattiga vintrar finns här fina skidspår. Julen firas ordentligt på Fryksås Hotell och Gestgifveri och julbordet och slädturer blir oförglömliga minnen hos nya generationer besökare. Orsa Grönklitts skidanläggning med 23 nedfarter och 100 kilometer längdspår nås bilvägen eller genom det två kilometer långa skidspåret rakt igenom skogen mellan Fryksås och Grönklitt. Även på sommaren kommer många aktiva gäster till Fryksås och Ulla Karlsson har sett en stor ökning av cyklande gäster de senaste åren. Tänk dig – det finns väl ingen bättre belöning än ett dygn på Fryksås med skön hotellsäng, egen bastu med utsikt och en vällagad avsmakningsmeny efter en cykeltur vägen upp till det vackra gamla fäbodstället. Det skulle vilken vallpiga som helst skriva under på! Läs mer om Taste of Dalarna, det nätverk av gårdsbutiker, producenter, hantverksbryggerier, caféer och restauranger runt om i Dalarna som sätter de lokala råvarorna och de lokala smakupplevelserna i främsta rummet.

Isvak i Dalarna

Vinterbad: Så går det till

Social samvaro och en uppfriskande chock för kroppen. När Jacob Dahlfors och kompisarna i Stjärnsund i södra Dalarna träffas varje söndag väjer de inte för årstiderna. Här badar de året runt – även när de behöver ta sig genom isen för att kunna kliva i vattnet. Här berättar han mer om hur vinterbad egentligen fungerar. Vad är grejen med vinterbad? – För egen del är det i huvudsak en social grej. När man får träffas, prata, bada, sitta i bastun och ladda för veckan som kommer. Sen är det väldigt skönt också, både själva bastun och kontrasten med det kalla vattnet. I och med att det inte är något som alla gör blir det även lite exotiskt. Plus att jag tror det är sunt att chocka kroppen lite, säger Jacob. Är det inte fasligt kallt? – Det är ju lite speciellt att kliva ut från en bastu som är 80 grader varm och doppa sig i vatten på 3–4 grader. Det känns såklart kallt när man kliver ner, men när man kliver upp så blir man varm igen på ett par sekunder. Det är en riktigt skön känsla. Man känner sig väldigt ren och uppfriskad efteråt. Hur ser själva badritualen ut? – Vi eldar igång bastun så det blir varmt. Sen sitter vi där och värmer upp oss ordentligt. När vi känner att nu är det riktigt varmt går vi ut, tar ett snabbt dopp i vaken och kyler av oss. Sen brukar vi sitta i ett litet förrum till bastun och prata lite innan vi går in i värmen igen. Vi kör så i 1–1,5 timme, sen är man nöjd. Vi doppar oss bara snabbt och kliver upp direkt. De riktiga entusiasterna med större vakar kan ligga i någon minut.  Vår vak är kanske en kvadratmeter stor med en stege ner, så det blir ner och upp. Hur kom det sig att du började vinterbada? – Våra föräldrar byggde om tvättstugan till bastu i mitten på 80-talet. De började bada där och plötsligt upptäckte de att det var is på vattnet – och så blev de vinterbadare. Så bastun och badandet har alltid funnits där när vi växte upp och vi i kompisgänget hakade väl på som barn. Har du några tips till den som vill testa? – Man ska ha tid och inte stressa. Gärna göra det i en trevlig miljö och i goda vänners lag. Sen att man börjar bada på sommaren, fortsätter under övergången till höst när vattnet blir svalare och sen plötsligt är det vinter och då får man göra sig en vak. Voilá – vinterbadare! Att tänka på vid vinterbad - Bada alltid tillsammans med någon. - Det kan vara skönt med tofflor för promenaden mellan bastun och vattnet. Även en mössa kan sitta fint. - Om du inte har en bastu: ha varma kläder nära till hands och gärna något varmt att dricka. - Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.

Renar Grövelsjön

22 tips på saker att göra i Dalarna i vinter

Vintern är här och Dalarna lockar med många spännande, roliga, goda och vackra upplevelser. Ta dig tid att upptäcka något nytt – och ta dig framför allt tid att njuta av vinterdagarna. Här har vi skapat en bucketlist med 22 härliga utflykter, stämningsfulla aktiviteter och natursköna platser väl värda ett besök. Ofta är det ju de små sakerna som blir de stora minnena. Hur många prickar du av? 1. Smaka nygräddat, ugnsvarmt knäckebröd med smältande smör hos Skedvi Bröd på Kulinariet i Stora Skedvi. Passa samtidigt på att utforska resten av läckerheterna i saluhallen eller slå dig ner för en måltid i restaurangen. 2. Vandra med snöskor genom det snöbeklädda vinterlandskapet i Fulufjällets Nationalpark utanför Särna och upplev Sveriges högsta vattenfall Njupeskär i frusen form. 3. Vandra den slingrande stigen upp till den mäktiga utsikten från Hykjeberg utanför Älvdalen. Den är framkomlig även vintertid – men se till att vara extra försiktig och se vart du sätter fötterna. 4. Ta en promenad eller skidtur i de magiska omgivningarna kring Koppångens naturreservat utanför Orsa. En vårvinterdag i strålande sol vid fäboden Blomtäckt går inte av för hackor. 5. Gå ut i midvinternatten och njut av stjärnhimmelen. Hur många stjärnbilder hittar du? 6. Övernatta i en trädkoja mitt ute i skogen eller uppe i trädtopparna hos Näsets Marcusgård i Furudal. 7. Träffa livs levande renar! I trakterna kring Idre vandrar de fritt, så bli inte förvånad om de plötsligt står där på vägen. 8. Gör Kulturresan genom Dalarna. Fem av de nio kulturhistoriska besöksmålen som utgör rutten har öppet i vinter: Zornmuseet, Carl Larsson-gården, Falu Gruva, Porfyrmuseet och Nils Olsson Dalahästar. Övriga besöksmål är Hildasholm, Ornässtugan, Avesta Art och Dalarnas museum. 9. Slå dig ner och njut av musiken vid någon av de många julkonserter i Dalarna som anordnas vintertid. Fartfyllda shower i Tällberg, stämningsfulla julkonserter och klassiska nyårskonserter med Dalasinfoniettan är bara några av höjdpunkterna. 10. Upplev stämningen, smakerna och dofterna av den stundande julen vid någon av Dalarnas många julmarknader som börjar dyka upp redan i november. Den största och kanske mest kända är julmarknaden vid Falu Gruva, som i år går av stapeln söndag 8 december. 11. Fira lucia under jord. Både i Falu Gruva i Falun och Äventyrsgruvan Tuna Hästberg utanför Borlänge går det att lyssna till ljuva stämmor i bergrum med häftig akustik. 12. Upplev Tällberg. Spendera en dag – eller varför inte en hel weekend – i den mysiga byn vid Siljans strand. Utforska de små butikerna och de timrade husen, njut i hotellens spa-anläggningar och bli serverad läckra rätter. Är du på plats i december är firandet av Lissjul ett måste! 13. Besök någon av Dalarnas hemslöjdsbutiker och botanisera bland hantverk, slöjd och andra dalainspirerade produkter. Hitta ett minne att ta med dig hem från Älvdalen, Mora, Rättvik, Leksand, Dala-Floda eller Falun. 14. Ge dig ut på längdskidor i dalanaturen. De flesta både större och mindre orter har alla sina egna skidpärlor. Ljungåsen i Ludvika, Sörskog i Bjursås, Gyllbergen i Borlänge, Vasaloppsarenan, Grövelsjöfjällen, Idre Fjäll, Orsa Grönklitt. Listan kan göras lång och det är bara att välja och vraka bland godbitarna. 15. Koka varm choklad, packa ditt godaste gofika och ge dig ut i snölandskapet. Hitta en väl vald plats och njut av vinterdagen. 16. Besök ett museum eller utställning. Det finns alltifrån konst och hantverk till TV-historia, mynt och gamla sjukhusmiljöer. 17. Glid fram över isen på långfärdsskridskor och upplev frihetskänslan. 18. Åk spark! Flera hotell och anläggningar har de klassiska åkdonen för utlåning, så ta chansen att ge dig ut på tur. 19. Anordna ett pulkarace. Känn svetten lacka och barnasinnet väckas till liv när du flyger nerför backen. 20. Grilla utelunch och njut framför den sprakande elden. 21. Ta steget ut på skaren och utforska naturen bortom de upptrampade stigarna med ett par snöskor på fötterna. Hyr ett par snöskor eller boka en guidad tur, packa ryggsäcken och ge dig ut. 22. Hyr en skoter och ge dig ut på äventyr i fjällen eller vildmarken. Susa fram över de vita vidderna längs någon de hundratals mil av preparerade skoterleder som står till förfogande, framför allt i norra Dalarna. Tänk på att du måste ha rätt körkort eller förarbevis för skoter innan du ger dig iväg.