Skoterspår över fjället i Grövelsjön.

Stor guide: Maxa vintern i Grövelsjön

Grövelsjön är fjällen när de är som bäst. Här finns gott om snö, vida vidder, mysiga boenden och framför allt många vintriga aktiviteter. Träffa tama renar, gå på topptur eller följ med en fjällguide ut på turskidor. Addera snöskor, längdskidor eller slalom och vinteridyllen är komplett. Här är guiden till allt du behöver veta för en vintersemester i Grövelsjön.


Att göra på egen hand

Upptäck och utforska allt som finns att göra i Grövelsjön på vintern. Här ger vi förslag på alltifrån skidåkning till snöskor och fiske. Om du behöver hyra utrustning har till exempel STF Grövelsjön Fjällstation alternativ för olika aktiviteter.

 • Pröva att skida i lugnt tempo med tur- eller längdskidor längs dragna skidspår i den vackra fjällskogen. Den mer erfarne ger sig ut på kalfjället längs markerade vinterleder. 
 • Ta en promenad på Grövelsjöns is. En passande aktivitet för alla som vill njuta av den magiska platsen, omringad av norska och svenska fjäll.
 • Ge moderna snöskor en chans och vandra upp på kalfjällskanten för vinterversionen av fjällvandring. På fjället är snön oftast hårdare och det är förvånansvärt lätt att vandra.
 • Hyr isfiskeutrustning och pröva fiskelyckan. Det är något speciellt att njuta av vinterdagarna på isen, med fullt fokus på att känna fisken nappa.
 • Spendera en dag i slalombacken på Grövelfjäll. Hos Dalarnas nordligaste och kanske mysigaste anläggning är fjällkänslan påtaglig med den orörda naturen runtomkring.
Skidåkare på fjället i Grövelsjön.

Isfiskare drar upp fisk.

Aktiviteter med guide

Om du är ny i fjällvärlden och vill göra entré på ett tryggt och säkert sätt är en guidad tur något för dig. En annan fördel med guide är att allt är fixat och klart – när du dyker upp vid samlingsplatsen är såväl utrustning som rutt redan uttänkta. Bara för dig att njuta till fullo och fokusera på att bara vara. Här är några förslag på annorlunda och garanterat minnesvärda aktiviteter med guide i Grövelsjön.

 • Gör din första topptur! Klättra mot en fjälltopp med stighudar under fötterna, för att sedan njuta av den vida utsikten innan du drar av stighudarna och susar nedåt i ett skönt utförsåk. Ett säkert och anpassat äventyr i lagom svårighetsgrad skapas minnen för livet! Bokas via Experience Grövelsjön.
 • Besök och lär känna de tama renarna i Renbitens hägn. Vandra med renararna till en kåta i skogen, slå er ner på de mysiga fällarna och provsmaka samiska godsaker. Hos Renbiten kommer du nära både renen, naturen och den samiska kulturen, med aktiviteter för hela familjen.
 • Ge dig ut med fjällguide på en turskidtur över svensk-norska fjällvidder. Bortom spår och leder möter du den totala känslan av orörd vildmark. Bokas via STF Grövelsjön Fjällstation eller Experience Grövelsjön.
Ren i Grövelsjön.
Snöskor.

Boende i Grövelsjön

Det finns flera boenden i Grövelsjön, alltifrån fyrstjärniga fjällhotell med helpension till mysiga stugor att hyra för självhushåll. Gemensamt för dem alla är närheten till fjället och naturen. Ofta börjar skidspåren direkt utanför dörren. Här är sju alternativ:

 1. Storsätra fjällhotell.
 2. Lövåsgårdens fjällhotell.
 3. STF Grövelsjön Fjällstation.
 4. Valdalen gård.
 5. Grövelsjön booking, stugförmedling.
 6. Grövelsjögården.
 7. Sjöstugan.
Person mer ryggsäck på väg in på STF Grövelsjön Fjällstation.
Receptionen på Lövåsgårdens fjällhotell i Grövelsjön.