Stepah Wilson går i mål i Vasaloppet.

Stephan Wilson tar sikte på Vasaloppet och Dalarna

Han är TV-profilen som ändrat sin livsstil tack vare Vasaloppet. Nu ställs han inför sin största utmaning hittills, som en av deltagarna i Jubileumsvasan. Stephan Wilson är stockholmaren som har Vasaloppet att tacka för så mycket och som i sina drömmar tar sin familj och flyttar till Dalarna.


Drygt en och en halv miljon människor har åkt något av Vasaloppen sedan starten 1922. Men det är bara en bråkdel av deltagarna som skidat de nio milen i tidstypisk utrustning, med vadmalskläder och breda, tunga träskidor som vallats med tjära. När Vasaloppet firar 100 år har 139 deltagare fått äran att återuppleva känslan från 1922, en ospårad resa över nio mil med ägg, mjölk och buljong vid kontrollerna. Stephan Wilson ryser lite när han tänker på vad som väntar honom.

– Det blir min största utmaning och jag känner mig lite stressad. Och det här med utrustningen, jag ligger lite efter. Jag har hittat ett par skidor, men de var trettio år för moderna.

Svett, blod och skideufori

Stephan Wilson är programledaren och TV-personligheten som åren 2015–2016 gjorde programmet ”Stephan på glid” som blev en formidabel succé på SVT. Hundratusentals människor följde hans resa som nybörjare på skidor och hur han sprängde gränser av både fysisk och mental karaktär. Bortom all svett, blod och tårar fanns glädjen, den euforiska, i att besegra sig själv.

– Fortfarande kommer folk fram till mig och vill prata om den serien, det händer varje vecka. Tänk, allt som började med ett eget skidåkartrauma som ung kom att få sådan inverkan på både mig själv och andra långt senare. Det är lite häftigt. Det säger en del om kraften som finns i själva folksporten skidor och inte minst vad Vasaloppet har betytt för dess historia.

Så här i backspegeln kan Stephan se hur kompassen vreds om där och då. Hur skidor numera finns i hans mindset året runt.

– Jag har blivit lite sportig av mig. Men det bästa av allt är att jag ser att barnen trivs med att vara aktiva och det är den största segern. Hela familjen har nämligen påverkats av det här i en positiv riktning. Jag kan så här i efterhand konstatera att jag har hjälpt dem att hitta en bra livsstil och det är jag väldigt stolt över. Numera åker vi skidor alla fyra i familjen.

Stepah Wilson efter målgång i Vasaloppet.
Vasaloppet blev både en stor upplevelse och ett stort uppvaknande för Stephan.

Längtan till Dalarna

När det kommer till träningsmiljöer kastar Stephan avundsjuka blickar mot Dalarna. Det är en plats där det går att förverkliga drömmar, menar han. I synnerhet för de som är intresserade av träning i miljöer av bästa kvalitet, året runt.

– Jag tänker framför allt på vintrarna, snön, alla möjligheter som finns. Här i Stockholm fungerar det, men det är så mycket svårare. Jag tar mig ut så fort det kommer snö och letar upp någon slinga. Annars får jag syssla med rullskidåkning som jag är livrädd för, eller ta mig till utegymmet eller springa med stavar.

Han upplever att mycket kommer av sig självt i Dalarna.

– Uppe i Dalarna finns allt så nära och det blir så enkelt. Jag har varit i Falun och tränat, det var perfekt. Sen finns ju Sälenfjällen och Idre och många fler platser. Så förstås sträckning en mellan Sälen och Mora. Det är ju klassisk mark som är idealisk att bedriva träning i, oavsett tid på året. Faktum är att jag skulle kunna tänka mig att bo i Dalarna.

Personliga världsrekord

Stephan delar gärna med sig av sina bästa tips när det kommer till att motivera sig till träning.

– Det här med att åka ett organiserat skidlopp passar kanske inte alla. Men det som är bra är att det motiverar och fungerar som en drivkraft i vardagen. Har du anmält dig till ett lopp så är det ju bestämt, något som inte går att skjuta upp. Gör du sen en träningsplan blir saken lättare, där du bör sätta några egna mål på vägen som sporrar dig. Då kommer utvecklingen.

Stephan pratar även om sina ”personliga världsrekord” och hur de hjälper honom i den dagliga träningen.

– När framstegen kommer så firar jag. Det är viktigt och ett bra sätt att flytta gränserna framåt. Belöningen jag får av att ta mig an träningen på det här sättet är fantastisk. Jag hittar nya sidor hos mig själv, numera påverkar träningen i princip allt i min vardag. Jag känner mig mycket starkare, både fysiskt och mentalt. Och faktiskt, det är konstaterat att jag nu, som 40-plussare, är lika stark som jag var i 20-årsåldern.

Han rekommendation är alltså:

– Att anmäla sig till ett skidlopp, gärna under Vasaloppsveckan där det finns olika längder att välja på. Tänk sen att allt inte går från noll till hundra, det är små steg framåt som gäller. Öka i den takt som din kropp klarar och mår bra av. Belöningen kommer, inte minst den dagen då loppet ska ske. Det är en fest som väntar, lite magisk, i ett väldigt häftigt sammanhang med sin tradition och historia.

Stephan åker skidor.

Rusningstrafik och bästa kontrollen

Det har redan hunnit bli sex Vasalopp för Stephan, där några av partierna längs Vasaloppssträckan har etsat sig fast starkare än andra.

– Starten är alltid väldigt speciell i Berga by, sen rusningstrafiken med den extrema uppförsbacken. I trakterna av Risberg, där tar backarna aldrig slut och i Evertsberg när man har kommit halvvägs, men kroppen är sliten. Det är sen väldigt skönt att komma till Eldris. Det är den bästa kontrollen med nio kilometer kvar, för då är man nästan framme. Oj, det är så mycket med Vasaloppet och den där sträckan mellan Sälen och Mora. Faktum är att den alltid överraskar mig med nya saker varje gång jag åker.

Snart är morgonen här då Stephan står på startlinjen i Berga by, redo att ta sig an de nio milen under ett väldigt speciellt jubileumslopp. Datumet lyser med eldskrift i kalendern: lördag 12 februari.

Hur upplevelsen kommer att bli vet han inte, men han tänker anta utmaningen med stor ödmjukhet.

– Jag är lite ängslig, men allra mest känner jag en förväntan och stolthet över att få vara med.

Stephan Wilson

Bor: Stockholm
Gör: Programledare, producent, författare, föreläsare.
Instagram: @stephanwilson.se

Stepah Wilson går i mål i Vasaloppet.
Foto: Thérèse Korning.

Text: Johan Pellas.