Vandrare i Grövelsjön.

På kurs i Grövelsjöfjällen

Vad är mest spännande? Att nå själva fjälltoppen eller titta närmare på järvspåret du såg på vägen upp? Med en guide i vandringssällskapet kan svaret bli en kombination. För genom att upptäcka fjällvärlden med en alldeles egen kursledare och vägvisare får du tillgång till både de bästa insidertipsen, de vackraste platserna och de mest intressanta aha-upplevelserna.


Grövelsjöfjällen är välkända marker för Björn Jonsson. Här vandrar, paddlar och lever han nära naturen – och via sin guideverksamhet Experience Grövelsjön gör han också fjällvärlden till ett riktigt maffigt klassrum.

– Med guide kommer du bort från de vanliga vandringsstråken och får se det finaste direkt, utan att behöva leta på egen hand. Sen adderar jag alltid min kunskap till upplevelsen.

Det betyder att vandringstipsen varvas med kunskap om vad som syns i naturen runt omkring lederna. Under en guidad tur eller fjällkurs pratar vi om fjällens unika djur och växtlighet. Ibland innebär det att aha-upplevelserna kommer från oväntat håll. 

– Det är underbart att se någon som kanske har siktet inställt på en riktigt häftig topptur, men sen råkar vi gå förbi ett järvspår som i slutänden blir den största behållningen.

Snålskjuts på andras upplevelser

Just hur andra reagerar när de möter fjällvärlden är en stor del av behållningen med guidandet.

– Jag åker ju lite snålskjuts på andras upplevelser, för det är fantastiskt att se någon komma över ett krön och uppleva en utsikt för första gången. Sen gillar jag kicken av att väcka ett intresse någon kanske inte haft innan. Som att tycka det är häftigt att veta varför laven växer där, hur sambanden i naturen är, säger Björn.

Det har bland annat resulterat i en speciell kurs om fjällens växter som adderats till hans övriga utbud av olika fjällupplevelser i sommar. Fast han har som sagt ett helt smörgåsbord att bjuda på, så lika mycket handlar det om skräddarsydda paket och att hitta upplägg som passar varje besökande sällskap.

Björn på Experience Grövelsjön är guide och kursledare för den som vill vandra, paddla eller på olika sätt lära sig mer om fjällen och Grövelsjön.
Björn Jonsson är guide och kursledare för den som vill vandra, paddla eller på olika sätt upptäcka fjällen och fjällvärlden kring Grövelsjön.

 

Paddling som vandringskontrast

I sommar fokuserar han dessutom på att inkludera paddling i sina guidade turer.

– Det är en kul kontrast till vandringen och ett sätt att se andra delar av fjällnaturen. Du kommer till platser och kan röra dig längs sträckor du inte kan vandra till annars. Kombinationen ger nya perspektiv. Så vi kanske startar med en vandring över fjället med utsikt och naturguidning. Sen flyter vi i stort sett tillbaka i våra packrafts i medvind.

Björn konstaterar att variationen förnöjer. Utöver en skön fjälltur väcks förhoppningsvis även upptäckarglädje. För är det något han brinner för är det just det.

– Min drivkraft är att förmedla så mycket kunskap som möjligt, skapa förståelse för naturen så att vi kan ta hand om den. Det mesta av det jag gör kommer från hjärtat och de upplevelser jag guidar till är vad jag själv väljer att se och göra när jag är ledig och ger mig ut.

Läs mer: Om Björns olika kurser och Experience Grövelsjön. För mer information om Grövelsjön som besöksmål: Välkommen till Grövelsjön.