En kvinna med hund på fjällvandring.

Vandra i fjällen – vilken vandring passar dig?

Det är något speciellt med att vandra i fjällen. Som om ett magiskt skimmer ligger över de vida vidderna, de höga topparna och det unika landskapet. Låt fjälldrömmarna slå in i sommar och ge dig ut i den häftiga naturen. Vilken vandring passar dig?


Norra Dalarna brukar markera starten på den svenska fjällkedjan, vilket också gör att den är nära och lättillgänglig – restiderna är kortare och du kommer snabbt ut på fjället.

Väl framme behöver du varken gå långt eller länge för att komma åt den där känslan av att vara i en annan värld – om inte långt och länge är precis vad du är ute efter förstås. I Dalarnas fjällvärld finns nämligen både och, vilket gör att du kan välja mellan olika leder, stigar och naturområden när det är dags att ge dig ut på tur.
 
Här har vi samlat förslag på vandringar för olika vandrare i tre av våra mest omtyckta fjällområden. Till fjälls!

En man med ett barn på axlarna vandrar i fjällmiljö.
I Dalarna finns många fina turer för dig som vill vandra med barn. Foto: Erik Kilström.

Familjen: fjällvandring med barn

Sälen: Stensjön tur och retur

Start: Gustavsliften i Lindvallen
Längd: 3 km tur och retur

Ta sittliften uppför Gustavsbacken och fjället är nått på nolltid. Leden startar sedan vid Toppstugan med 1,5 km enkel väg till Stensjön. Mycket utsikt för liten ansträngning.

Idre: Lillnipen

Start: Nipfjällets sommarparkering
Längd: 1,5 km

Lätt topptur med strålande utsikt över fjällen runtomkring. Stanna vid Trollvägenskylten och följ instruktionerna, så får du uppleva ett spännande fenomen som inträffar på bara ett fåtal platser.

Grövelsjön: Trollstigen och Linnés källa

Start: STF Grövelsjön Fjällstation
Längd: 2 km

Längs stigen genom den lättvandrade fjällskogen finns det troll och en uppgift är att leta efter föremål som trollen gömt undan. En liten avstickare leder till den bubblande Linnés källa.

Två kvinnor vandrar på en spång i skogen.
Ut och njut av nya naturupplevelser. Många av Dalarnas vandringsleder går i vackra natur- och kulturlandskap. Foto: Hildur Karlsson.

Äventyrlig vandring

Sälen: Mellanfjället runt/Sälfjällsturen

Start: Mittemot Gammelgården
Längd: 11–14 km 

Vandra över spångad myrmark mot toppen av Lindvallen och vidare mot Stensjön med sin magiska utsikt över fjället. Hemfjällsstugan är en given pausplats. Därefter fortsätter turen runt Mellanfjället, förbi Storfjällsgraven. Vid Storfjällsgraven finns även ett sommarcafé som är värt att besöka.

Idre: Nipfjället topptur

Start: Nipfjällets sommarparkering
Längd: 6 km

En topptur på nästan tre kilometer med en stigning på 267 höjdmeter. Här belönas du med Städjans topp som klassiskt bildfång och vid klart väder är panoramautsikten över fjällvärlden fenomenal. Besök gärna Nipfjället tidig morgon eller sen kväll för att få fjället lite mer för dig själv.

Grövelsjön: Gröthogna

Start: Bryggan i Sylen
Längd: ca 16 km tur och retur, om du åker båt över Grövelsjön

Efter en lättvandrad stig går vandringen över trädgränsen upp på fjället och du möter en mer storblockig terräng. Från toppen har du en fantastisk utsikt över omkringliggande fjäll och vattendrag.

Två personer sitter och blickar ut över ett fjällandskap.
Glöm inte att ta paus i vandringen. Det är lika viktigt att njuta av allt gott du packat i matsäcken och inte minst av utsikten. Foto: Sanna Rosell.

Vandring för livsnjutaren

Sälen: Östfjället runt (Södra Kungsleden)

Start: Mittemot Högfjällshotellet
Längd: 9 km

Efter de första 2 km väntar ett vindskydd med utsikt över hela högfjället. Pausläge! Den lätta vandringen fortsätter mot Östfjällstugan och vidare på nylagda spänger mot Gruven, innan du vänder tillbaka mot Högfjället.

Idre: Nipfjället med Molnets topp

Start: Nipfjällets sommarparkering
Längd: 7 km

Molnet är högsta punkten i Nipfjället och härifrån är utsikten mot Grövelsjön, Fulufjället och norska fjällen vidsträckt magnifik.

Grövelsjön: Barfredshågna runt

Start: Parkeringen vid Lövåsen
Längd: 10 km

Lättvandrad kalfjällstur med utsikt över stora delar av Långfjället. Njut av de öppna vidderna och den vackra Foskbäcken. En matsäckspaus vid Oskarstugan är ett måste.

Mer vandring i Dalarna