Längdskidåkare på Orsa Grönklitt.

Skidprofilen ska ta Orsa Grönklitt till nya höjder

Skidlandslagets tidigare vallachef Urban Nilsson har landat i sin nästa utmaning, att lyfta Orsa Grönklitt till nya höjder. Nu väntar hans första långa och innehållsrika vinter som sportchef, fylld av upplevelser, förväntningar och internationell långloppscirkus.


Urban Nilsson har gjort sig ett namn i skid-Sverige efter många år i längdlandslaget som vallachef. Totalt tio år blev det i skidförbundets tjänst. Nu har Urban tagit nästa kliv i karriären och hamnat i Siljansbygden, som nav i den sportsliga satsning som görs i Orsa Grönklitt. Officiell start för den nya sportchefsrollen var i augusti.

– Jag har varit i Grönklitt en del under min landslagskarriär och sett hur bra alla förutsättningar är, året runt. Det ska bli kul att vara en del av allt och fortsätta utvecklingen framåt. Det här går att göra hur bra som helst.

Veckopendlandet från familjen i Karlstad är inga problem säger Urban, som är van att resa.

– Det är viktigt att få ihop helheten och jag tycker att det fungerar bra. Jag hyr en stuga i Grönklitt och skulle det vara något är jag hemma hos familjen på tre timmar. Det är ändå lite bättre än när man satt fast någonstans nere i Europa under världscupen med längdlandslaget.

Urban Nilsson, som är ny sportchef på Orsa Grönklitt.
Urban Nilsson ser fram emot en snörik och fullspäckad vinter i Orsa Grönklitt.

 

Längdåkarnas nav och mötesplats

Urban vet hur viktigt det är med fungerande team och hyllar sina nya medarbetare.

– Det finns en jättebra kompetens på olika områden här, som drar åt samma håll och brinner för att utveckla vår anläggning. Det är nödvändigt eftersom vi lägger så mycket kraft på att driva saker framåt hela tiden. Vi ska ta hand om gäster på olika sätt, men vi ska också jobba praktiskt, som att bygga cykelleder och annat.

Den sportsliga verksamheten består av olika delar och teamet växlar fokus beroende på årstid.

– Som längdcentrum med sin shop och verkstad där vi även erbjuder skidlektioner. Sen har vi skiduthyrningen med sin sportaffär nere vid receptionen. Och så den alpina delen, med skidskola och lektioner. Till detta kommer olika events som vi ska anordna. Det är mycket olika saker som ska fungera för att det ska bli en bra helhet.

Föga överraskande kommer Urban in på utrustning och skidor.

– Vårt längdcentrum är ett nav och en mötesplats, inte minst under vintern. Jag hoppas att kunna bidra med riktigt bra skidor och utrustning till alla som behöver uppdatera. Det blir att använda den kunskap jag fått under alla år i branschen. Och vi tar hand om både motionärer och den yppersta eliten. Det är många Vasaloppsåkare som hittar sina skidor hos oss. Rent allmänt är produktutveckling viktigt, för att kunna anpassa efter individ, oavsett nivå. Sen är det förstås kul att se alla träningsläger som förlagts här i vinter, det är något som kommit igång bra. Det är landslag, klubbar och olika team inom långloppscirkusen.

Längdskidåkare i skogarna i Orsa Grönklitt.

Långsloppscirkusen kommer till Grönklitt

Apropå långlopp. Urban ler förtjust över det faktum att en tävling av stora internationella mått går av stapeln i Orsa Grönklitt under hans premiärvinter. Datumen är 18 och 19 december.

Det är hur häftigt som helst att Visma Ski Classics har lagt sin premiär av långloppscupen just här. Det säger en del och det är ett hedersuppdrag förstås. Nedräkningen har börjat och det är så roligt. Det är ett arrangemang som vi ansvarar för själva och det kommer testa vår organisation och vårt värdskap. Vi får en fantastisk chans att visa upp vår anläggning.

Bland annat kommer SVT och norska NRK att sända tävlingarna, två markbundna kanaler med väldigt många tittare.

– Dessutom kommer vi att synas väldigt bra i andra länder, som Finland, Ryssland och ett flertal länder nere i Europa. Just det här med mötesplatsen Orsa Grönklitt tror jag mycket på. Att vi är nära och tillgänglig destination för alla, med ett stort snösäkert utbud.

På frågan om det är något som överraskat honom under de första månaderna kommer svaret snabbt.

– Det är den alpina delen, den var bredare än jag trodde. Det gör mig glad att vi är en så komplett anläggning. Dessutom finns ju en ny padelhall och mycket annat. Det känns som att jag får vara med och förädla en juvel.

Vintrig vy över Centrumbyn i Orsa Grönklitt.

Om längdskidåkningen på Orsa Grönklitt

I Orsa Grönklitt väntar tretton mil välpreparerade spår som går genom varierad terräng. Slingorna går i varierad natur, över myrar, höjder och i skog och även spåren i sig är omväxlande. Alltifrån kuperade elitspår till lättåkta vägspår, fjällterräng, myrar och mysiga skogsspår. De flesta spåren utgår från Längdcentrum och skidstadion. Orsa Grönklitt är även officiellt Vasaloppscenter.

Läs mer på Orsa Grönklitts hemsida.