Derya Akol som äger och driver Gapa café & bar på Stationsgatan.

Det bubblar på Stationsgatan i Leksand

Det charmiga handelscentrumet vid järnvägen i centrala Leksand fortsätter på nya, kreativa spår. Det senaste tillskottet heter Gapa cafe & bar och är en ny mötesplats för alla som gillar god, färgglad mat i en spännande cafémiljö.
– För mig är det en dröm som går i uppfyllelse, säger matkreatören Derya Akol.


Leksand har sedan några år fått sitt eget ”downtown” i närheten av järnvägsstationen. I den rödmålade byggnaden samsas flera aktörer som delaren passion för skapande i olika former.

Pär Knutz, Berenice Janice Hernandez och Andreas Sjöblom är de hyllade keramikerna som nu expanderat med en butik på markplan, faktoritre, och med plats för produktion och kurser i källaren. I sommar blir det bland annat en prova på-kurs i drejning.

– Det som är bäst med oss på Stationsgatan är att vi samarbetar och drar åt samma håll för att skapa ett intressant och spännande besöksmål för alla. Både ung och gammal ska hitta något av intresse, säger Pär.

I lokalen intill huserar Linn Sund med sin omdöpta butik KRÄSEN, tidigare Crona Craft. Även Linn hyllar den mycket speciella atmosfären som råder på Stationsgatan.

– Jag upplever att många blir imponerade av både utbud och våra fina lokaler som är helt unika. Många blir överraskade när de kliver innanför dörrarna. Min verksamhet har bytt namn på sistone och delvis fått en ny inriktning. Fokus ligger numera på att sälja produkter från små företagare inom inredning, hem och mode där hållbarhet och kvalitet står i fokus.

Butiken KRÄSEN säljer noga utvalt hantverk, kläder och inredningsdetaljer.

Keramik från faktoritre på Stationsgatan i Leksand.
Butiken KRÄSEN och keramikverkstaden faktoritre är två av aktörerna på Stationsgatan 6.

 

Samarbeten som lyfter

Kalligrafen och designern Ylva Skarp är nästa stora kreatör i området, där hennes skapande i Studio Skarp hela tiden tar sig nya och framgångsrika uttryck.

– Ja, det händer mycket i ateljén och jag har ständigt nya grejer på gång. Alltifrån nya prints till t-shirts med nya motiv och ett gäng andra idéer.

Ylva känner att hon ”hittat hem” och får mycket energi av de andra i nätverket.

– Vi har fantastiska lokaler här på Stationsgatan och är ett riktigt bra gäng med verksamheter som kompletterar varandra och erbjuder ett rikt utbud. Besökarna som kommer hit säger att vi skapat ett nytt besöksmål i Leksand och att det andas nytänk och framtidstro. Och vi är varandras kollegor även om vi driver olika verksamheter. Vi stöttar och hjälper varandra och jobbar med vår gemensamma vision för området. Och vi vill ju att besökarna som kommer ska hälsa på hos oss alla när de är här.

Apropå att tänka nytt: I början av förra året valde Ylva att tillsammans med Derya Akol öppna secondhandbutiken Secondaire som ligger vägg i vägg med Skarps studio. Secondaire är en ny typ av second handbutik med fokus på modern och tidlös design.

– Vi såg ett stort behov och det finns inga andra aktörer i närheten som är nischade på ett liknande sätt som oss, säger Derya. Vi strävar efter att erbjuda en estetik som känns tidlös. Det är mer nutida mode än traditionellt retroutbud.

Den som besöker butiken i sommar kommer att notera den större butiksytan.

– Den nya lokalen är nästan dubbelt så stor och det får vi väl tacka alla kunder för, säger Derya glatt.

Ylva Skarp och Studio Skarp på Stationsgatan i Leksand.
Kalligrafen och designerna Ylva Skarp är högst delaktig i flera av verksamheterna på Stationsgatan 6. Förutom sin egen ateljé och studio, är hon också involverad i secondhandbutiken Secondaire samt caféet Gapa café & bar.

Flygande caféstart

Ylvas och Deryas utvecklingsresa fortsatte i april i år när Gapa café & bar invigdes. När Kaffemagasinets lokaler blev lediga hade de svårt att hålla fingrarna borta. Efter en del förändring i interiör och stil öppnades verksamheten lagom till påsk.

– Jag är uppvuxen i restaurangvärlden och har jobbat på café i min ungdom. Med Ylva fick jag chansen att förverkliga ännu en dröm. Vi har fått en flygande start och det är så roligt, säger Derya.

Menyn är säsongsbetonad och gästerna kommer att kunna njuta av Rättviksglass, kaffe, smörrebröd, matiga sallader och smörgåsar i de fina lokalerna.

– Vi bygger allt på inspiration, säsong och humör, säger Derya som kommer att hålla öppet för frukost, lunch och fikastunder under sommarperioden.

Ylva fyller i:

– Vi vill att lokalen ska kännas mysig och härlig. Vi har bland annat arbetat med detaljer och framhävt stommen i lokalen. Till caféet hör också en stor uteservering med gott om plats för våra gäster.

– Det är givetvis jag som levererat all keramik här inne, säger Pär och skrattar. Det är så trevligt att kunna ha det så här, att jobba var för sig, men ändå göra det tillsammans mot nya och högre mål. Och att vi trivs ihop, ja det märker nog även våra besökare.

Mat från Gapa Café på Stationsgatan i Leksand.

Personerna som driver företagen på Stationsgatan i Leksand.
Det är en välsmort samarbete mellan verksamheterna på Stationsgatan 6.

Text: Johan Pellas