Bloggerskorna Nathalie Myrberg och Catarina Skoglund.

Bloggaren @annacate: ”Nu ser jag Dalarna med andra ögon”

Under tre intensiva dagar genomförde bloggaren och kreatören Catarina Skoglund Kulturresan genom Dalarna, där hon tillsammans med kollegan Nathalie Myrberg besökte konstnärshem, museum och kulturhistoriska miljöer. Längs vägen upptäckte hon nya sidor av sitt eget landskap. ”Man ser allt med andra ögon när man turistar på hemmaplan. Min kärlek till Dalarna känns ännu starkare än innan.”


Catarina Skoglund är uppvuxen i Orsa, men bor sedan 20 år i Göteborg där hon arbetar som kreatör, fotograf och driver Instagramkontot @annacate. Somrarna är dock tillägnade Dalarna och just i år fick hon uppleva landskapet på ett nytt sätt. Tillsammans med vännen och kollegan Nathalie Myrberg genomförde hon under tre dagar den Kulturresa som samlar nio kulturhistoriska besöksmål. Catarina och Nathalie gästade sex av dem under sitt besök: Zornmuseet, Falu Gruva, Dalarnas museum, Carl Larsson-gården, Munthes Hildasholm och Ornässtugan stod på schemat.

– Jag känner bara ett lyckorus att få turista i Dalarna, speciellt som någon annan väljer ut vart man åker och hjälper en att hitta guldkornen. För man blir så lätt hemmablind och när jag åker hem till Dalarna åker jag bara till samma ställen. Ornässtugan har jag till exempel inte hört talas om tidigare och så var jag extra nyfiken på Carl Larsson-gården i och med att han blivit väldigt uppmärksammad i inredningsvärlden, som jag rör mig i.

Tjej som fotar Carl Larsson huset.

Inne på Carl Larsson-gården ser man vacker konst.

Carl Larsson-gården och Karin Larssons inredning inspirerar

När hon klev in i Carl och Karin Larssons hem i Sundborn väntade en upplevelse hon inte hade räknat med.

– Jag hade höga förväntningar, men det var ännu mer än vad jag trodde. Jag själv har alltid tilltalats mycket just av arts and crafts, den excentriska brittiska inredningsstilen, med mönstermix och färgval. På Carl Larsson-gården blev det bara så uppenbart vilken otrolig mönsterskatt som finns där. Visst hade jag sett bilder och tavlor därifrån innan, men färgprakten och känslan kommer inte alls fram på samma sätt som när man kommer in i hemmet. Det visar en annan del av Carl Larsson och framför allt av Karin.

Framför allt fastnade hon för den värme som genomsyrade makarna Larssons hem.

– När man är estetisk så lägger man märke till detaljerna och färgkombinationerna. Som att man vågade blanda, vara lekfull och måla det som betydde någonting, som citaten på väggarna. Jag kommer nog själv att använda ännu mer färg. Att våga mixa färger som de gjorde på gården. Som den varmt rosa och den gröna färgen tillsammans. Jag blir sugen på att måla om hemma och nästa steg är kanske att börja måla bårder direkt på väggen hemma eller skriva citat ovanför dörren.

Bohemiskt mysigt i Hildasholms trädgård

Besöket på Munthes Hildasholm i Leksand blev även det en – något oväntad – inspirationsboost.

– Jag har hört mycket om Hildasholm, men visste inte att det skulle vara en sådan upplevelse att gå in i huset, få höra om den här excentrikern Axel Munthe och få vibbar av Alice i Underlandet. Det är ingen tillrättalagd inredning, det känns så levande, vilket är väldigt härligt. Jag skulle kunna tillbringa en hel dag bara i trädgården, gärna sova över till och med, för att få uppleva den ännu mer. Jag gillar inspirationen från arts and crafts-rörelsen med labyrinterna och de formklippta buskarna. Det var pampigt men ändå så bohemiskt mysigt.

Trädgården på Hildasholm.

Frodig trädgård på Hildasholm.

Tjejer som pratar med varandra.

En ny bild av Dalarna och semester på hemmaplan

Hon upplever att resan har gett henne en ny bild av Dalarna. Som exempel nämner hon Dalarnas museum, där samlingarna av folkdräkter, hantverk, dalmålningar, dalahästar, Anders Zorn och Carl Larsson plötsligt bjöd på en tydlig överblick av landskapets både breda och djupa kultur.

– Det känns så roligt att ha Kulturresan att kunna rekommendera till andra. Att jag kan tipsa en kollega i England eller Tyskland, likaväl som en vän i Dalarna att besöka de här ställena i sitt eget landskap. Det känns lättillgängligt, det är lätt att ta sig till platserna och det går att få in på en långhelg om man vill. Det passar både en familj och om man vill resa tillsammans som par. Man behöver inte ta flyget till Rivieran. Det får bli Dalarnas Riviera istället.

Nu ser Catarina även fram emot att få upptäcka de tre besöksmål som inte hanns med den här gången.

– I sommar måste vi åka till Porfyrmuseet i Älvdalen, det är relativt nära från Orsa. Sådant är jättekul, att höra om ställen som är så nära, men som man inte besökt tidigare. Nusnäs skulle jag också vilja åka till igen och då ta med barnen. Man ser allt med andra ögon och turistar på hemmaplan. Min kärlek till Dalarna känns ännu starkare än innan.

Läs mer: Kulturresan i Dalarna.