Par som åker längdskidor.

3 viktigaste förberedelserna inför vinterns Vasalopp i Dalarna

När vintern står för dörren och loppdagen närmar sig med stormsteg gäller det att vara ute i tid. Genom att vara väl förberedd blir Vasaloppet, Tjejvasan eller just det lopp du ska åka en klart mycket trevligare upplevelse.


1. Var ute i god tid – börja samla mil och hitta tidig snö i Dalarna

Vare sig du är anmäld till något av loppen under Vasaloppets vintervecka eller bara längtar efter snön erbjuder Dalarna många möjligheter. Här står skidspår redo redan i oktober och i takt med att midvintern närmar sig erbjuder allt fler anläggningar spår för den som vill ge sig ut på längdskidor. Runt om i Dalarna finns ett flertal spårområden som underhålls och prepareras. Allra först ut är Idre Fjäll, som drar upp sin första slinga redan i mitten av oktober. Därefter blir spåren allt längre och mer varierade varefter minusgraderna och snötillgången säkras. Orsa Grönklitt är även de tidigt ute, liksom Lugnet i Falun.

En klassiker i dubbel bemärkelse är såklart själva Vasaloppsarenan. Den första sparade konstsnön läggs ut i Hemus skidstadion och när vädret tillåter förlängs sträckan ner mot campingen och Zornmuseet. På så sätt är det bara att hoppa på spåret mitt i centrala Mora – enkelt, smidigt och lättillgängligt. Allteftersom utökas sedan sträckningen norrut, mot kontrollen i Eldris och vidare upp mot Sälen. Vasaloppsspårets 9 kilometer mellan Eldris och Mora är belyst med elljus.

Läs mer: Här finns tidig snö och skidspår i Dalarna

Längdskidåkare som står i spåret.
Runt om i Dalarna finns många orter och anläggningar som erbjuder tidig snö och fint preparerade spår. Bara att välja och vraka bland de många alternativen.

 

2. Vässa formen och tekniken med ett träningsläger

Ett träningsläger som hjälper till att hitta rätt teknik och som ger möjlighet till flera dagars åkning i snösäkra spår. Det är sådant som kan göra stor skillnad på loppdagen. Runt om i Dalarna anordnas olika typer av träningsläger och träningshelger där alla, oberoende förkunskaper och ambitionsnivå, har möjlighet att få tips och hjälp från erfarna Vasaloppsproffs.

Vasaloppsvinnaren tillika Vasaloppscoachen Staffan Larsson anordnar sina populära träningsweekends i Mora. Även Mattias Svahn är certifierad Vasaloppscoach och utgår därifrån. Längre söderut i Ludvika finns ytterligare en Vasaloppsvinnare, Elin Ek, som även hon anordnar träningshelger i vinter. Lägg därtill hotellen i Tällberg, resorten Leksands Strand och fjällparadiset Grövelsjön. Bara att hitta din favorit och se till att skidorna är redo.

Läs mer: Vasaloppspaket och erbjudanden

Staffan Larsson med ett gäng deltagare.
Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson är officiell Vasaloppscoach och en av dem som anordnar träningsläger och träningshelger på längdskidor under vinter.

 

3. Säkra ditt Vasaloppsboende

Visit Dalarna samlar och erbjuder det största utbudet av boende och boendepaket för Vasaloppet och förmedlar varje år tusentals boenden till Vasaloppsåkare. Vare sig det handlar om Vasaloppet, Tjejvasan eller Barnens Vasalopp skidor finns alla möjligheter att hitta ett passande alternativ.

Hotell, paketerbjudanden, husvagnscamping, privat boende, egen stuga eller kanske en enkel plats på golvet i en skola. I Mora, Älvdalen och Sälen, eller för den delen längs hela Vasaloppsarenan, finns mängder av boenden av olika typ och prisklass. Även på orter som Leksand, Tällberg, Rättvik och Orsa har boendeanläggningar erbjudanden för Vasaloppsåkare. Flera erbjuder även möjligheten att boka transfer.

Läs mer: Vasaloppsboende i Dalarna