Långfärdsskridskor på blank is.

Tänk på det här när du åker långfärdsskridskor

När isarna lägger sig på Dalarnas sjöar och vattendrag är det dags att plocka fram långfärdsskridskorna. Det finns flera plogade isar och banor att välja mellan för den som på ett enkelt sätt vill ta sig ut på skridskor. Viktigt i alla lägen är att tänka på issäkerheten. Här har vi samlat en översiktlig guide till vad du bör tänka på.


När det gäller skridskoåkning på sjöis är är Dalarna är ett riktigt eldorado. Vare sig det handlar om skridskor på plogade och markerade banor eller åkning på fria isar finns många alternativ att välja mellan. Säkerheten ska alltid vara en ledsagare, oberoende var du ger dig ut. Däremot är det skillnad på vilken säkerhetsutrustning som behövs när du åker på bana jämfört med fria isar. På plogade banor räcker det ofta med isdubbar och hjälm, medan åkning på fria isar kräver ett mer omfattande säkerhetstänk vilket du kan läsa mer om längre ner.

I Dalarna finns skridskonätverket Skating Dalarna, som plogar banor för den som vill åka långfärdsskridskor på plogade banor på naturis. Via dem och deras skridskoområden är det möjligt att på ett lättillgängligt sätt upptäcka skridskoåkning i Dalarna. Här finns ett stort och varierat utbud för såväl nybörjare som mer vana skridskoentusiaster, med totalt över 70 km banor redo att utforskas. Plogningen sker främst av ideella föreningar, med stöd av kommunerna. De olika aktörerna erbjuder också aktuella israpporter, vilket alltid är ett bra första steg att tänka på säkerheten. Håll dig uppdaterad via hemsidor och sociala medier.

Tänk på att all skridskoåkning sker på egen risk, vare sig det är en plogad bana eller en egen utsedd plats. Säkerhetsutrustning i form av isdubbar och hjälm är viktigt på alla ställen, även vid plogade och markerade banor.

Att tänka på om du åker långfärdsskridskor utanför plogade banor

De största riskerna med långfärdsskridsko är dels att gå genom isen, dels att falla och skada sig. Det är viktigt att känna till isens vanliga svagheter och vara uppmärksam på skiftningar i isen. Om isen verkar riskabel, sänk farten. Håll alltid ett avstånd på minst 10 meter till den som åker först, så att inte flera personer samtidigt riskerar att gå igenom isen om det plötsligt skulle dyka upp en svaghet.

KUS – Kunskap, Utrustning, Sällskap

Vid friåkning på okända isar och isar som inte är plogade och uppmärkta ska du alltid se till att ha "KUS" med dig på isen Kunskap, Utrustning, Sällskap. Förkortningen är något som både Issäkerhetsrådet och Friluftsfrämjandet använder, framför allt för att vikten av tillräcklig kunskap ofta glöms bort.

Att ha kunskap om isen i sig, hur olika väder påverkar isen och iskvaliteten, hur du agerar om någon i sällskapet går genom isen är otroligt viktigt att ha koll på. Addera utrustningen och sällskapet och trion är komplett. Utrustningen gör det möjligt att både undvika olyckor och hjälpa dig om de ändå skulle ske. Se bara till att du har testat den på förhand, så att du vet hur den fungerar och hur den ska sitta. Sällskapet är en viktig livförsäkring ifall något skulle hända, exempelvis att en av er går genom isen finns den andra där för att hjälpa och larma.

Utrustning att ta med när du åker långfärdsskridskor

  • På kontrollerade banorna är det ofta tillräckligt med isdubbar och hjälm som säkerhetsutrustning.
  • Det kan också vara praktiskt att ha exempelvis stavar, knäskydd och rejäla handskar.
  • Solglasögon eller goggles som skydd för sol, snö, vind.

Vid åkning på fria isar eller utanför kontrollerade banor behövs en mer omfattande säkerhetsutrustning:

  • Förutom isdubbar och hjälm inkluderar en fullständig säkerhetsutrustning även ispik, räddningslina och flythjälp.
  • En ryggsäck med höftbälte och grenrem samt ett ombyte kläder i vattentät förvaring fungerar bra som flythjälp.
  • Ta med en mobiltelefon i vattentät förvaring.
  • Barn bör alltid ha flytväst.

  • Åk alltid med sällskap! En kamrat med en räddningslina på fast is kan vara din räddning om du råkar gå igenom isen.

Personer på is som åker långfärdsskridskor.
Tänk på att skydda huvudet och alltid använda hjälm när du åker skridskor. Ha respekt för att banan går på naturlig sjöis där det kan finnas ojämnheter och bär även isdubbar.

Läs mer om långfärdsskridskor i Dalarna och nätverket Skating Dalarna

Skating Dalarna är är ett samarbete mellan skridskoområden i Dalarna som plogar banor för långfärdsskridsko på naturis.

Idag finns Skating Dalarna på följande platser runt om i länet:

  • Väsman i Ludvika

  • Flosjön i Dala-Floda

  • Runn och Ösjön i Falun/Borlänge

  • Pråmleden och Brunnsjön i Hedemora

  • Orsasjön i Orsa

  • Saxviken i Mora

  • Öjesjön i Öje mellan Malung och Mora.

Läs mer om nätverket, isstatus och aktuella israpporter på deras hemsida skatingdalarna.se.

Läs mer om issäkerhet

hemsidan issakerhet.se går det att ta del av mer information om säkerhet på sjöisar. Sidan är ett samarbete mellan flera organisationer, däribland Svenska Livräddningssällskapet och Sjöräddningssällskapet.

Hemsidan dinsäkerhet.se drivs av MSB och där går att läsa om deras rekommendationer för säkerhet på isen.

Även Friluftsfrämjandet ger bra vägledning när det kommer till kunskap som behövs vid skridskoåkning eller andra aktiviteter på isen. Läs mer på deras hemsida.