Vy över Siljan.

Perfekta kontraster vid Siljan med Anders Persson

Gör sällskap med naturfotografen Anders Persson när han fångar en soluppgång utöver det vanliga vid Siljan. I brytpunkten mellan varm sjörök och kalla skuggor skapas de perfekta kontrasterna för en magisk bild.


Berätta om bilden!

– Det var en söndag i februari. Jag såg från mitt fönster i Västanvik att solen sakta började stiga upp och det blev ett fantastiskt ljus. Så jag packade ihop min utrustning och begav min ner till båthamnen i byn. Där startade jag min drönare och flög ut över Siljan. Ganska snabbt insåg jag att det var en fantastisk inramning. Morgonljuset från solen som gjorde sjöröken varm mot det kalla blåa i skuggorna skapade perfekta kontraster.

Vad brukar du tänka på när du tar bilder?

– När jag fotograferar brukar jag tänka på att försöka hitta djup i bilden. Ofta kan man göra det genom att låta linjer som vägar och vattendrag löpa genom bilden. Att man inte bara placerar ett objekt mitt i utan att tänka på inramningen. Man kan även använda reflektioner, dimma, moln, skuggor och farkoster för att skapa en intressantare bild.

Du har en helt vinterledig helg i Dalarna, vad gör du?

– Jag brukar försöka stanna på hemmaplan i Leksand. Då jag tycker om både utförsåkning och längdskidåkning brukar jag bege mig till toppen av Granberget. Där finns snösäkra och välskötta längdskidsspår, familjevänlig utförsåkning och på toppen har man även en fantastisk utsikt över Siljan. Vill jag ha lite mer utmaning i utförsåkningen brukar jag åka till Kläppen i Sälen, som ligger tillräckligt nära för en dagsutflykt.

Några fler dalatips?

– Förutom utsikten från redan nämnda Granbergstoppen, som är perfekt för solnedgångar, kan jag rekommendera Fornby Långbrygga när det vankas norrsken. Därifrån får man en fantastisk vy norrut utan större ljusföroreningar.

Anders Persson

Bor: Västanvik, Leksand

Gör: Fotograferar landskap och natur

Instagram: @vaveron

Anders Persson står med sin drönare.
Anders Persson ger sig ofta och gärna ut med sin drönare för att fånga naturens magiska stunder vid och runt Siljan.

Min bild av Dalarna

Under rubriken Min bild av Dalarna samlar vi människors bilder och berättelser om Dalarna. Besökare, dalfolk, hemvändare och genomresande. Tagga gärna dina bild på Instagram med #visitdalarna och @visitdalarnasweden så kan det hända att vi kontaktar dig för en intervju.