Slalomåkare på toppen av Idre Fjäll i solnedgången.

Mer än bara skidåkning: Guldkantade upplevelser bortom skidsystemet

När Lisa Fahlåker och familjen åkte mot Idre Fjäll var siktet inställt på klassisk fjällsemester med utförsåkning, skogsbanor och manchestersnö. Och visst levererade dalafjällen allt det där. Fast vad de inte hade räknat med var upplevelserna som väntade efter sista carvingsvängen. Här berättar hon om skidsemestern som blev så mycket mer än bara skidåkning.


Det är en mörk januaridag hemma i Stockholm, sådär som den bara blir i en del av landet där snö sällan ljusnar upp tillvaron, när jag, min man och två av våra tre barn sätter oss i bilen och åker norrut med sikte på Idre Fjäll och en helg med fokus skidåkning. Tänkte vi då. I själva verket väntar en helg där skidåkningen visserligen utgör en uppskattad bas, men där de starkaste upplevelserna vi tar med oss hem är av helt annat slag – bortom plog- och carvingsvängar, skogsbanor och manchestermagi.

I takt med att vi kommer längre norrut byts mörk motorväg ut mot slingrande riksväg, genom vitt gnistrande dalaskogar i vad som tycks vara lager på lager av granskog. Jag, som är uppvuxen i Dalarna, älskar den naturen det är också just den miljön jag uppskattar dalafjällen för allra mest. Topparna från vilka de många barnvänliga backarna slingrar sig ned är inte landets högsta, men vyerna från dem de charmigaste.

Idre bjuder på äkta fjällkänsla och utsikt över vackra vidder som sträcker sig ända till Norge och vyer som toppas av karaktäristiska Städjan – en av Dalarnas högsta toppar. Det är också där, bortom skidsystemet, de där guldkantande upplevelserna väntar.

Med häst och släde genom vinterlandskapet

Just bredvid Idre Fjälls skidbackar, i anslutning till den gröna backen Fäbodsvängen som slingrar sig bland gamla fäbodar, ser vi ett gäng islandshästar gå och beta utanför sitt stall. Vi bokar således in oss på en tur med häst och släde. Efter skiddagens slut möts vi av en charmig släde klädd med renfällar och upplyst av facklor, redo att spännas bakom en av hästarna.

Barnen hoppar upp först och kryper ner under tunga, mjuka filtar och jag och min man sätter oss tätt intill dem. Så börjar hästen gå, sakta genom det gnistrande snölandskapet. Det enda vi hör är slädens skrapande mot snön och klingandet från bjällrorna runt hästens hals. Himlen är mörkt blå, men lyses upp av en stor fullmåne. Vi ser varandra i det varma skenet från facklorna på slädens sidor. Idyllen är total och jag kommer på mig själv med att tänka att jag vilka häftiga upplevelser det faktiskt går att hitta på så nära håll. Vinterlandskap, dalaskogar, mjuka toppar, aktiva dagar ute och tysta fjäll – tack Sverige, tack Dalarna!

”Nästa gång vill vi testa hundspann”, konstaterar barnen som uppenbarligen fokuserar mer på mersmaken än tacksamheten, och vi börjar bli lite rädda för vad de egentligen kommer att förknippa med skidsemester. Men, det kanske är något bra?

Häst och släde på Idre Fjäll.

Förare kör häst och släde genom vinterlandskapet.
Under tunga, mjuka filtar och i facklornas sken, går turen med häst och släde genom vinterlandskapet.

Skotersafari i en glödande fjällvärld

Om turen med häst och släde är en uppvisning i lugn och närvaro, så är den skotertur på fjället som vi siktar in oss på några dagar senare det motsatta.  Jag och min man hyr en varsin skoter och åker ut på skotersafari med en kunnig guide. Barnen – Stella, 10 och Max, 8 – sätter sig bekvämt tillrätta bakom oss.

Vi styr ut från området, mot de där fjällvidderna vi tidigare spanat ut över från skidbackarna. Nu ser vi Städjan från en annan vinkel och att vi åker i den mörkaste årstiden gör att eftermiddagsljuset relativt tidigt lägger sig och får toppen att börja bada i gyllene ljus. Kontrasten är stor – vita vidder och tystnad och så vi på kraftfulla skotrar. Vi åker genom skog och öppet fjällandskap, med varsitt barn bakom oss tjutandes av skratt. Utmaningen är egentligen inte så stor – vi känner oss fullt trygga med guidens hjälp – men det kittlar roligt för oss alla.

Mitt på fjället, på första parkett mot solen som förvandlas till ett glödande klot och glider ned mot horisonten, stannar vi för fika. Saft och bulle åt de små, kaffe och renkorv åt de stora.

Två personer på skoter.

Skoterled på Idre Fjäll.
Skotersafari bjöd på vita vidder, Städjan ur ett nytt perspektiv och barn som tjöt av skratt.

Våffelstuga, längdskidor och underställ i stugan

Vi är en skidåkarfamilj som mer än gärna hänger i backarna, men den här gången på Idre Fjäll är det i det andra det händer. Utbudet av aktiviteter och upplevelser är stort, allt runtomkring är genomtänkt och passar oss så bra. Det är enkelt här och vi kan minimera det som under en skidsemester med barn kan upplevas lite omständligt. Istället kan vi fokusera på allt det mysiga som kompletterar och ger variation till själva skidåkningen. Gå omkring bland fäbodarna och stanna för en våffla i våffelstugan. Ta en tur i längdskidspåren som ligger i direkt anslutning till anläggningen. Leka ett par timmar i badhus och gå en bowlingmatch. Eller – bara landa hemma i stugan i underställ och spela spel, med trötta kroppar, mättade sinnen och rosiga kinder.

Lisa Fahlåker

Bor: i Stockholm med man och tre barn.
Gör: Skriver om resor och resande på bloggen Let’s go explore samt driver podcasten Att resa-podden.
Instagram: @letsgoexplore.lisa

Läs mer om Idre Fjäll på idrefjall.se

Lisa Fahlåker med familj sitter i skidliften.
Lisa Fahlåker med familj fick uppleva både skidåkning, stugmys och aktiviteter under semestern på Idre Fjäll.